Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil de PHP-versie updaten van DirectAdmin

Onze voorgeïnstalleerde versie van DirectAdmin komt standaard met CentOS als onderliggend besturingssysteem. CentOS gebruikt standaard vaak wat oudere versies van software (wel met recente security-updates) omdat het stabiliteit verkiest boven nieuwe features. Wij updaten met regelmatig onze installatie-image. In dit artikel gaan wij er echter vanuit dat je zelf je PHP-versie wil updaten.

 • Voor deze stappen is minimaal 512MB vrije RAM op je VPS nodig. Controleer eventueel met het top-commando of je genoeg vrij geheugen hebt.
   
 • Het is niet zonder risico om de PHP-versie van jouw VPS te updaten. Maak dan ook altijd eerst een snapshot zodat je bij problemen hierop kunt terugvallen.
   
 • Het is niet mogelijk om via de reguliere yum update een andere versie van PHP te verkrijgen. De packages voor PHP zijn bewust door DirectAdmin buiten de standaard yum 'repository' gehouden. Je zult dan ook altijd PHP moeten updaten via de custombuild software van DirectAdmin.
   
 • De huidige versie van PHP kun je altijd controleren met het commando php -v
   
 • Voer de stappen in dit artikel uit met sudo, of als root-user.

PHP updaten met custombuild


Stap 1

Log in via de console in het controlepaneel of via SSH.


 

Stap 2

Ga naar de folder van custombuild op de VPS:

cd /usr/local/directadmin/custombuild

Gebruik je DirectAdmin 1.50 of nieuwer? Ga dan naar stap 3.

Controleer of je wel al van versie 2.0 van Custombuild gebruik maakt. Dit kun je doen door het volgende commando uit te voeren (wanneer je in de juiste folder zit):

./build version

Mocht blijken dat je nog gebruik maakt van een oudere versie van custombuild, dan kun je door middel van onderstaande stappen updaten naar versie 2.0:

cd /usr/local/directadmin 
mv custombuild custombuild_1.x 
wget -O custombuild.tar.gz http://files.directadmin.com/services/custombuild/2.0/custombuild.tar.gz 
tar xvzf custombuild.tar.gz 
cd custombuild

Stap 3

Met onderstaande commando's stel je je VPS in om zowel PHP 7.3, 7.2, 7.1 als PHP 5.6 te ondersteunen. Je kunt dan na het doorlopen van dit artikel onder 'user level' > 'domain setup' tussen deze versies wisselen.

 • Je kunt ervoor kiezen om 1 tot 4 PHP-versies tegelijk te ondersteunen. Wil je één versie ondersteunen? Stel die dan in op php1_release en zet de overige phpX_release waardes op no. Wil je meer versies ondersteunen, voeg dan php3_release en/of php4_release toe.
   
 • Ten tijde van deze update ontvangen enkel 7.3 en 7.2 nog beveiligingsupdates. Wij raden aan oudere versies niet te ondersteunen op je VPS.

(PHP-FPM is een snellere oplossing dan fast-cgi en geeft een betere performance van je websites bij grotere aantallen bezoekers)

./build update 
./build set php1_release 7.3
./build set php2_release 7.2
./build set php1_mode php-fpm
./build set php2_mode php-fpm
./build set mod_ruid2 no
./build php n
./build rewrite_confs

Apache hoort na het updaten automatisch te herstarten, maar mocht dit niet gebeuren moet je dit eerst handmatig uitvoeren om de nieuwe versie van PHP te gebruiken:

systemctl restart httpd

Tip! Er is ook een plugin beschikbaar voor custombuild 2.0 waardoor je vanuit DirectAdmin zelf de PHP-versie kunt updaten en aanpassen. Ga hiervoor in DirectAdmin naar de Plugin Manager (Admin level) en voer de volgende locatie in onder 'URL': http://www.custombuild.eu/plugin/custombuild.tar.gz Klik op Add Plugin en de installatie begint. Nadat deze is voltooid kun je onder het kopje 'Extra Features' de custombuild instellingen vanuit DirectAdmin zelf beheren.


 

Daarmee zijn we aan het eind van dit artikel gekomen. Voor meer informatie over het updaten van DirectAdmin kun je onze DirectAdmin tutorial series raadplegen.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt ons bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Matthijs van Beek Admin 19 maart 2021 (#5499)

@henzie81, We denken graag met je mee. Zou je hiervoor een berichtje naar onze supportafdeling kunnen sturen via het TransIP-controlepaneel met daarin in ieder geval de volgende informatie:

 • De output van ./build set php1_release 7.4 en ./build set php1_release 7.3 (of net welke versie je instelt)
 • Of er foutmeldingen verschijnen bij een van de volgende commando's daarna en zo ja, welke:
  • ./build set mod_ruid2 no
  • ./build php n
  • ./build rewrite_confs
 • Mocht je de plugin gebruiken die aan het eind van het artikel beschreven wordt, dan eventuele foutmeldingen bij het gebruik daarvan.
0
henzie81 18 maart 2021 (#5496)

Geachte, Ik heb de stappen doorlopen, echter geen enkel resultaat. Ik draai op Centos7, php versie is 7.019. Ik krijg deze niet naar een versie hoger. Wat kan ik hier nog aan doen? mvg Hans

0
Matthijs van Beek Admin 25 september 2019 (#3551)

@djubbels,

Bedankt voor je feedback. Het was inderdaad een typo en wij hebben die gelijk aangepast.

0
djubbels 25 september 2019 (#3549)

Er zit een fout in: ./ build rewrite_confs

Dit moet zijn: ./build rewrite_confs

0
Matthijs van Beek Admin 12 september 2018 (#1928)

@tomdeiters

Dit artikel is gericht op het updaten van PHP in DirectAdmin, niet bij onze webhostingspakketten. Het artikel dat daar over gaat vind je op https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/327-wil-php-versie-mijn-website-wijzigen/.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Ik begrijp dat je de voorkeur geeft aan telefonisch contact, maar onze support afdeling is helaas niet telefonisch bereikbaar. Omdat bij veel vragen er nauwkeurig zaken uitgezocht moeten worden en ter privacybescherming van onze klanten werken wij via het ticket systeem en de email.

0
tomdeiters 12 september 2018 (#1927)

Ik wordt via email gevraagd mijn PHP te updaten. Ik kom er echt niet uit. De terminologie die in de uitleg wordt gebruikt gaat mij al boven mijn pet. (ik ben 69 jaar). Mijn telefoon nummer is 020-7720004. Als iemand via de telefoon mij kan begeleiden zou dat mooi zijn.

0
pes 7 september 2018 (#1909)

De optie "Extra Features" zit niet in de Custombuild plugin. Waarschijnlijk wordt "Edit Options" bedoeld?

0
wallgrind 6 oktober 2017 (#145)

Ook kan je 2 verschillende PHP versies draaien en de gewenste php modus (PHP handlers) kiezen.

cd /usr/local/directadmin/custombuild ./build update ./build set php1_release 5.6 ./build set php2_release 7.0 ./build set php1_mode php-fpm ./build set php2_mode php-fpm ./build set mod_ruid2 no

Waar je 5,6 of 7.0 kunt veranderen naar een andere versie van php als u dat wenst. De php2_release kan ingesteld worden op een andere versie van php als u 2 versies van php op dezelfde server wilt gebruiken. De php1_mode ingesteld op php-fpm dit bepaalt dat voor 5.6 php-fpm word gebruikt. U kunt php2_mode instellen om mod_php of suphp te gebruiken als u dat wenst (of omgekeerd met php1_mode). Als php2_release is ingesteld op nee, dan heeft de waarde van de php2_mode geen effect.

Zodra je de juiste opties hebt ingesteld zoals gewenst dien je php te herbouwen en de configuratie te herschrijven ./build php n ./build rewrite_confs

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op