Ik wil de PHP-versie updaten van DirectAdmin

Onze voorgeïnstalleerde versie van DirectAdmin komt standaard met CentOS als onderliggend besturingssysteem. CentOS gebruikt standaard vaak wat oudere versies van software (wel met recente security-updates) omdat het stabiliteit verkiest boven nieuwe features. Daarom ligt bijvoorbeeld de standaard PHP-versie vaak ook een aantal versies achter op wat er beschikbaar is. Wanneer je dan ook gebruik wilt maken van bijvoorbeeld PHP 7, zul je eerst zelf dit moeten inschakelen op jouw VPS.

Belangrijk om te weten!
- Het is niet zonder risico om de PHP-versie van jouw VPS te updaten. Maak dan ook altijd eerst een snapshot zodat je bij problemen hierop kunt terugvallen.
- Het is niet mogelijk om via de reguliere yum update een andere versie van PHP te verkrijgen. De packages voor PHP zijn bewust door DirectAdmin buiten de standaard yum 'repository' gehouden. Je zult dan ook altijd PHP moeten updaten via de custombuild software van DirectAdmin.
- De huidige versie van PHP kun je altijd controleren via php -v.
- Er is ook een plugin beschikbaar voor custombuild zodat je in DirectAdmin zelf de instellingen kunt beheren en de PHP-versie kunt aanpassen.

Hoe gebruik ik custombuild om PHP te updaten?
Stap 1: De custombuildversie controleren

• Log in via de console in het controlepaneel of via SSH als root.
  • Ga naar de folder van custombuild op de VPS:
    cd /usr/local/directadmin/custombuild
  • Controleer of je wel al van versie 2.0 van Custombuild gebruik maakt. Dit kun je doen door het volgende commando uit te voeren (wanneer je in de juiste folder zit):
    ./build version
  • Mocht blijken dat je nog gebruik maakt van een oudere versie van custombuild, dan kun je door middel van onderstaande stappen updaten naar versie 2.0:
    cd /usr/local/directadmin
    mv custombuild custombuild_1.x
    wget -O custombuild.tar.gz
    http://files.directadmin.com/services/custombuild/2.0/custombuild.tar.gz
    tar xvzf custombuild.tar.gz
    cd custombuild

Stap 2: PHP updaten

• Voer het onderstaande commando uit om bijvoorbeeld naar PHP 7.0 te upgraden (je kunt 7.0 ook vervangen door 5.6 of 7.1 - lager dan 5.3 is niet mogelijk):
    ./build set php1_release 7.0
    ./build update
    ./build php d

• Je kunt eventueel de beschikbare versies van geïnstalleerde software binnen custombuild terugvinden door middel van het commando:
    ./build versions
  • Je kunt ook van alle beschikbare software de laatste beschikbare versie installeren via:
    ./build update_versions
  • Apache hoort na het updaten automatisch te herstarten, maar mocht dit niet gebeuren moet je dit eerst handmatig uitvoeren om de nieuwe versie van PHP te gebruiken! Hiervoor zijn een flink aantal mogelijke commando's beschikbaar, zoals /sbin/service httpd restart

Tip! Er is ook een plugin beschikbaar voor custombuild 2.0 waardoor je vanuit DirectAdmin zelf de PHP-versie kunt updaten en aanpassen. Ga hiervoor in DirectAdmin naar de Plugin Manager (Admin level) en voer de volgende locatie in onder 'URL': http://www.custombuild.eu/plugin/custombuild.tar.gz Klik op Add Plugin en de installatie begint. Nadat deze is voltooid kun je onder het kopje 'Extra Features' de custombuild instellingen vanuit DirectAdmin zelf beheren.