Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Een CNAME-record instellen

In dit artikel leggen we uit hoe je een CNAME-record instelt binnen de DNS instellingen van je domeinnaam.

CNAME staat voor Canonical name. Met dit type record kun je een subdomein naar een ander (sub)domein wijzen. Een veelgebruikte toepassing van een CNAME-record is om de www versie van je domein (zoals www.voorbeeld.nl) te laten wijzen naar de website op je hoofddomein (zoals voorbeeld.nl).


Waar voeg ik een CNAME-record toe?

DNS-records voeg je eenvoudig en kosteloos toe via je controlepaneel. Ga hier naar het tabblad 'Domein & Hosting' en klik in de linkerkolom op het domein waar je het CNAME-record voor wilt instellen (niet aanvinken).

Scrol nu naar 'Geavanceerd Domeinbeheer', gevolgd door 'DNS'. Zie je dit nog niet terug, zet dan eerst de schakelaar om achter 'TransIP instellingen'. Je ziet daarna een overzicht terug van jouw DNS-records, die je vervolgens naar wens kan aanpassen.

geavanceerd domeinbeheer


Hoe stel ik een CNAME-record in?

In het onderstaande voorbeeld zie je een A-record en een CNAME-record terug voor het domein site-voorbeeld.nl.

  • Het A-record heeft als naam een @ en wijst naar het IP-adres van de TransIP 'Gereserveerd'-pagina. De @ staat voor het root domein (site-voorbeeld.nl).
  • Het CNAME-record heeft als naam 'www' en wijst naar de root domain (@).

Voorbeeld van een CNAME record

Op deze manier wordt je bij het bezoeken van www.site-voorbeeld.nl naar hetzelfde adres gestuurd als het A-record voor het root domein (site-voorbeeld.nl).


Naam

Een CNAME-record stel je in door met de naam te beginnen. Zoals vermeld, kun je een CNAME record alleen voor subdomeinen gebruiken.

In het vak onder 'Naam' vul je een subdomein in. Je hoeft de domeinnaam hier niet achter te plaatsen, onze DNS-software voegt op de achtergrond hier automatisch het root domein aan toe.


TTL

De 'TTL' van een DNS-record bepaalt hoe lang het record in de cache mag blijven staan. Wij raden aan om de TTL laag te houden, bijvoorbeeld op 1 of 5 minuten.


Type

Omdat je een CNAME-record wilt instellen, kies je onder 'Type' voor 'CNAME'.


Waarde

Als 'Waarde' vul je het (sub)domein in waar het subdomein naar moet wijzen.

  • Als het subdomein naar dezelfde locatie als het hoofddomein moet wijzen, gebruik je als waarde een @.
  • Als het subdomein naar een ander subdomein van dezelfde domeinnaam moet wijzen, vul je als waarde alleen het subdomein in. Je hoeft de domeinnaam hier niet achter te plaatsen, onze DNS-software voegt op de achtergrond hier automatisch het root domein aan toe.
  • Belangrijk: Een webhostingpakket bij TransIP is alleen te gebruiken voor het domein dat hieraan gekoppeld is. Het is daarom niet mogelijk om een CNAME-record te wijzen naar een ander domeinnaam dat bij TransIP geregistreerd is en ook actief een webhostingpakket gebruikt.
  • Wil je een subdomein met een CNAME-record wijzen naar een (sub)domein dat bij TransIP geregistreerd is, maar niet actief een webhostingpakket gebruikt? Vul dan het complete (sub)domein in en sluit de waarde af met een punt. Deze zogenaamde 'trailing dot' zorgt ervoor dat onze DNS-software jouw root domein niet automatisch achter de waarde plaatst.
    • Hetzelfde geldt wanneer je een subdomein met een CNAME-record wil wijzen naar een (sub)domein dat niet bij TransIP is geregistreerd.

Let op: De trailing dot is alleen te gebruiken voor de waarde van een CNAME-, MX- en SRV-record.

Omdat je voor de naam van een DNS-record alleen een subdomein of het hoofddomein van jouw eigen domeinnaam kunt opgeven, is het gebruik van de trailing dot voor de naam niet mogelijk.

 

Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS records wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen wel al ruim binnen 24 uurDit artikel heeft het instellen van een CNAME-record behandeld. Voor een algemene uitleg over DNS-records en het invoeren hiervan check je het artikel 'Wat zijn DNS en nameservers?'.

Wil je weten hoe je onder andere de CNAME-records van jouw webhostingpakket instelt, gebruik dan het artikel 'De DNS instellingen van mijn webhostingpakket'.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
David Evers Admin 25 april 2022 (#7985)

@go2people, Dat klopt. 2 jaar geleden was het inderdaad nog niet mogelijk om bij ons een ALIAS-record in te stellen. Tegenwoordig kan dat zoals je aangeeft wel. :)

0
go2people 21 april 2022 (#7973)

@Bas van Ooijen, klopt het dat deze reactie van 2 maart inmiddels achterhaald is? Gezien https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/5116-een-alias-record-instellen/ lijkt het nu wel mogelijk om ALIAS-records in te stellen.

0
Bas van Ooijen Admin 2 maart 2020 (#4139)

@melvinloos

We ondersteunen op dit moment geen CNAME flattening, ANAME of ALIAS records. Dit omdat dergelijke records volgens de DNS richtlijnen (in RFC's) nog niet officieel ondersteund worden. Je kunt in dit geval het beste de alternatieve configuratie die Netlify vermeldt onder "If your DNS provider does not support CNAME-style resolution for apex domains" gebruiken.

Mocht je meer vragen over dergelijke records hebben of nog ergens tegen aan lopen, dan helpen onze supporters je hier graag bij! Je kunt hen benaderen door de knop 'Neem contact op' onder dit artikel te gebruiken.

2
melvinloos 1 maart 2020 (#4134)

Ondersteunen jullie ook CNAME flattening, ANAME records, of ALIAS records? Ik volg op dit moment documentatie van Netlify voor DNS configuratie en ze noemen daar een Apex domein configuratie (optioneel) die het afhandelen van cname records voor het hoofddomein versimpelt als de domein provider zoiets ondersteunt. Zie hier: https://docs.netlify.com/domains-https/custom-domains/configure-external-dns/#configure-an-apex-domain

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op