'Error establishing a database connection' oplossen voor WordPress

Het kan voorkomen dat je de foutmelding 'Error Establishing a Database Connection' of 'Fout bij met maken van de databaseconnectie' ziet bij het bezoeken van jouw Wordpress-website.

Hoewel dit ernstig lijkt, is deze melding vaak eenvoudig te verhelpen. Deze melding geeft namelijk letterlijk aan dat je website geen verbinding kan maken met de bijbehorende database.

In dit artikel leggen we uit wat de oorzaak van deze foutmelding is en, nog belangrijker, hoe je dit oplost.

Wijzig het wachtwoord van je database

Zoals de melding al doet vermoeden, zie je 'Error Establishing a Database Connection' terug wanneer je WordPress-website niet met de bijbehorende database kan verbinden.

Je WordPress-website bevat een configuratiebestand (wp-config.php) waar de inloggegevens van je database in staan. Je website gebruikt dit bestand om de verbinding met de bijbehorende database tot stand te brengen.

In vrijwel alle gevallen wordt de melding 'Error Establishing a Database Connection' veroorzaakt doordat het wachtwoord van de database binnen het configuratiebestand niet juist is. Dit is snel op te lossen door het wachtwoord van de database in het configuratiebestand op te zoeken. Dit wachtwoord stel je vervolgens in als daadwerkelijk wachtwoord van je database.

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'SFTP bestandsbeheer'.

Klik op sftp bestandsbeheer

Bekijk ook het artikel 'Het gebruik van SFTP bestandsbeheer in je controlepaneel'.

Stap 2

Open nu de 'www'-map en klik hier op het 'wp-config.php'-bestand. Klik nu aan de rechterzijde op 'Openen'.

Open het wp-config bestand

Stap 3

In het 'wp-config.php'-bestand staat een wachtwoord voor de database vermeld. Deze kun je terug vinden achter de volgende regel:

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'voorbeeldwachtwoord');

Wat er in het voorbeeld als voorbeeldwachtwoord staat vermeld, is in jouw wp-config.php bestand het wachtwoord wat je voor je database moet instellen. Noteer dit wachtwoord goed.

Stap 4

Nu je het wachtwoord uit het 'wp-config.php'-bestand hebt genoteerd, is het tijd om deze ook voor je database te gebruiken.

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'Database'.

klik naast jouw website op databases

Stap 5

Klik nu op de databasenaam van je WordPress-website.

Klik op je databasenaam

Stap 6

Op deze pagina pas je nu het wachtwoord van je database aan. Vul hier het wachtwoord in dat je eerder uit het 'wp-config.php'-bestand hebt genoteerd en klik hierna op 'Opslaan'. Je website zal nu in de meeste gevallen weer verbinding kunnen maken met je database.

Pas hier het wachtwoord aan

Controleer de overige inloggegevens in het wp-config.php bestand

Wordt de melding 'Error Establishing a Database Connection' na het volgen van de bovenstaande stappen nog steeds getoond? Ga dan weer naar 'Domein & Hosting' en selecteer links je domein (niet aanvinken).

Klik naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'Database'. In het onderstaande voorbeeld zie je hoe het databaseoverzicht er uit ziet. Hou de informatie op deze pagina bij de hand.

voorbeeld databaseoverzicht

Ga nu binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'SFTP bestandsbeheer'.

Open hier de 'www'-map en selecteer het wp-config.php bestand. Klik aan de rechterzijde op 'Openen'. Het wp-config.php wordt nu in een nieuw tabblad van je browser geopend.

Ga in het wp-config.php bestand nu op zoek naar de volgende regels:

• Staat bij DB_HOST 'localhost' ingevuld?
  • Staat bij DB_USER dezelfde gebruikersnaam als in het databaseoverzicht?
  • Staat bij DB_NAME dezelfde databasenaam als in het databaseoverzicht?

Mochten de bovenstaande gegevens niet overeenkomen, ga dan opnieuw naar de 'www'-map in SFTP Bestandsbeheer en selecteer het wp-config.php bestand. Klik nu op 'Downloaden'.

Open het bestand vervolgens met een 'plain text editor', zoals Notepad++ in Windows en SublimeText voor macOS.

Open dit bestand nooit in Microsoft Word of een andere geavanceerde tekstverwerker! Deze type tekstverwerkers voegen namelijk op de achtergrond verborgen opmaak toe, wat het wp-config.php bestand onbruikbaar maakt.

Pas de gegevens in je wp-config.php bestand nu aan (DB_HOST, DB_USER en DB_NAME) zodat deze overeenkomen met de informatie van je database.

Zodra je de regels in het wp-config.php bestand hebt aangepast, sla je het wp-config.php bestand op.

Zoek dit bestand op je computer op en navigeer naar de 'www'-map binnen 'SFTP Bestandsbeheer'. Vervang nu het huidige wp-config.php bestand door het opgeslagen wp-config.php bestand hiernaar toe te slepen. Hierna zal je website weer werken.

Voorbeeld

voorbeeld databaseoverzicht

De bovenstaande afbeelding bevat een voorbeeld van de informatie van je database. De onderstaande afbeelding toont de betreffende regels in het wp-config.php bestand. Zoals je ziet komt de informatie van de database overeen met de regels in het wp-config.php bestand.

voorbeeld van wp-config.php

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je de melding 'Error Establishing a Database Connection' voor je WordPress-website oplost.

Mocht je na het volgen van de stappen in dit artikel nog steeds de melding zien of andere vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.