Je root-wachtwoord resetten in Ubuntu/Debian

Het kan gebeuren dat je na verloop van tijd je root-wachtwoord vergeet, maar daar is gelukkig een oplossing voor. In dit artikel laten we zien hoe je je root-wachtwoord reset in Ubuntu en Debian.

• Deze stappen zijn getest in Ubuntu 20.04, 18.04 en Debian 10.

• Heb je je root-wachtwoord nog wel, maar ben je het wachtwoord van een andere gebruiker kwijt? Gebruik dan het volgende commando als root-gebruiker om het wachtwoord te veranderen:
      passwd username

Stap 1

Om je root-wachtwoord te resetten, schakel je over naar de 'single user mode' van je VPS. Sla je werk op en herstart je VPS via de Ctrl+Alt+Del-knop in de VPS-console. Druk zodra je het onderstaande scherm ziet op de 'e'-toets op je toetsenbord.

Je krijgt (ongeveer) het volgende scherm te zien:

ubuntu grub menu

Stap 2

Druk op de 'e'-toets op je toetsenbord om de boot-parameters aan te kunnen passen. Standaard staat de kernel ingesteld om in ro-mode (read only) te starten:

ubuntu grub parameters read only

In Debian zal hier 'ro quiet' staan. Pas 'ro' / 'ro quiet' aan naar 'rw init=/bin/bash' (zonder haakjes). Omdat de tekst niet volledig op een regel past, zul je zien dat er een \ aan het eind van de regel wordt toegevoegd om aan te geven dat de tekst verder gaat op de volgende regel.

Het resultaat ziet er als volgt uit:

ubuntu grub parameters read write

Druk nu op ctrl + om je VPS te starten met de aangepaste boot-parameters.

Stap 3

Na het starten van je VPS kom je in een bash prompt terecht. Je kunt nu je root-wachtwoord resetten met het commando:

passwd root

Stap 4

Reboot tot slot je VPS met het commando hieronder. De toevoeging -f (force) is hier noodzakelijk om de reboot uit te kunnen voeren.

reboot -f

Je root wachtwoord is nu gereset! Hiermee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding voor het resetten van je root-wachtwoord in Ubuntu en Debian.