Je root-wachtwoord resetten in CentOS 7

Het kan gebeuren dat je na verloop van tijd je root-wachtwoord vergeet, maar daar is gelukkig een oplossing voor. In dit artikel laten we zien hoe je je root-wachtwoord reset in CentOS 7. Voor CentOS 8, zie deze handleiding.

Heb je je root-wachtwoord nog wel, maar ben je het wachtwoord van een andere gebruiker kwijt? Gebruik dan het volgende commando als root-gebruiker om het wachtwoord te veranderen:

passwd username

Stap 1

Om je root-wachtwoord te resetten, schakel je over naar de 'single user mode' van je VPS. Herstart hiervoor je VPS en druk zodra je het onderstaande scherm ziet op de 'e'-toets op je toetsenbord.

Let op: dit scherm verschijnt maar zeer kort en het kan een aantal herstarts duren voor je hem te pakken hebt.

centos 7 boot menu

Stap 2

Je krijgt nu een hoop tekst op je scherm te zien. Hiermee worden de boot-parameters van je VPS bepaalt. Gebruik de pijltjes op je toetsenbord om naar onderen te navigeren en zoek naar 'rhgb quiet'. Het kan goed zijn dat je iets naar onderen moet scrollen voor je daadwerkelijk de regel ziet waar rhgb quiet in staat.

centos 7 boot rhgb quiet

Pas dit stukje aan naar 'init=/bin/bash'(zonder haakjes) zodat het er als volgt uit ziet:

centos7 boot bin bash

Stap 3

Druk nu op ctrl + x om je VPS te starten met de aangepaste boot-parameters. Je krijgt na het starten een bash prompt te zien zoals hieronder.

centos7 rescue bin bash

Stap 4

Controleer nu de status van je root-partitie met het commando:

mount | grep root

Het kan zijn dat je in de output te zien krijgt dat de partitie 'ro' is, oftewel read only:

centos 7 rescue mode read only

Je hebt echter schrijfrechten nodig om het root-wachtwoord te kunnen aanpassen. Pas read-only (ro) aan naar read-write (rw) met het commando:

mount -o remount,rw /

Je kunt controleren of de remount met read-write correct is doorgevoerd met:

mount | grep root

Het resultaat ziet er nu als volgt uit:

centos 7 rescue mode read write

Stap 5

Je kunt nu je root-wachtwoord resetten met het commando:

passwd root
touch /.autorelabel
  • passwd root reset het root-wachtwoord
  • touch /.autorelabel voegt een verborgen bestand genaamd autorelabel toe in de root-directorie. Dit bestand vertelt SELinux dat het gehele bestandssysteem opnieuw gelabeld moet worden. Zonder deze aanvullende stap zal je wachtwoord-reset niet werken. Meer informatie over labelen in SELinux vind je hier.

Stap 6

Reboot je VPS met het commando hieronder. Je kunt nu inloggen met je nieuwe root-wachtwoord!

exec /sbin/init

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding voor het resetten van je root-wachtwoord in CentOS 7.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Probeer BladeVPS een maand gratis

Maak van jouw volgende website of applicatie een succes op BladeVPS PureSSD. Probeer direct of een self-managed VPS iets voor jou is; de eerste maand krijg je van ons :-)!

Start nu je gratis maand