cPanel: de VPS mailservice gebruiken

Wanneer je een VPS bij TransIP hebt kun je kosteloos gebruik maken van onze eigen mailservice, ook wel "Zorgeloos mailen" genoemd. Hiermee heb je de mogelijkheid om uitgaand te kunnen mailen na het eenmalig configureren van deze mailoplossing binnen Postfix op jouw VPS. Door het gebruik hiervan hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het in de spamfolder geraken van jouw mails doordat jouw reverse DNS of SPF-record niet correct ingesteld is, of dat een blacklist ervoor zorgt dat jouw mails niet aankomen.

Om dit correct in te stellen op jouw VPS zul je wel altijd enkele handelingen op jouw VPS moeten uitvoeren om er voor te zorgen dat jouw VPS en domeinnamen geauthenticeerd zijn voor het verzenden van mail via ons platform.

Let op! Je kan de mailservice het gemakkelijkst installeren via de installatiewizard in je controlepaneel. Klik hier om naar de installatiewizard te gaan:

VPS Mailservice installation wizard

Handmatige instellingen

Handmatig instellen kan uiteraard ook!

Welke gegevens heb ik hiervoor nodig?

VPS Mailservice user wachtwoord
  • De gebruikersnaam en wachtwoord voor jouw account. Deze krijg je te zien tijdens het doorlopen van de configuratie in het controlepaneel, maar kun je ook altijd los terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Gebruikersnaam & wachtwoord'.

VPS Mailservice SPF
  • Het SPF-record dat nodig is om onze mailservers namens jouw domein mail te laten zenden. Mocht je al een SPF-record ingesteld hebben staan voor jouw domein, dan is "include:_spf.transip.email" toevoegen in jouw huidige SPF-record voldoende. Indien je nog geen SPF-record hebt dan kun je bijvoorbeeld "@ 5Min TXT "v=spf1 include:_spf.transip.email ~all" als record toevoegen binnen de DNS van de nameserver(s) die je gebruikt. Mocht je dit record tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).

VPS Mailservice Auth
  • Het TXT-record waarin jouw authenticatie hash in terug te vinden is. Deze zul je moeten toevoegen aan de DNS-instellingen van het domein waar vanaf je wilt gaan mailen. Mocht je het record tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).

VPS Mailservice DKIM
  • De DKIM-records die als extra verificatielaag dienen voor het vertrouwd verzenden vanaf ons platform. DKIM-records kun je zien als een soort sleutel waarbij de publieke (in het DNS-record) sleutel overeen moet komen met de private sleutel die de mailserver zelf verstuurt. Mocht je deze records tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).

Hoe stel ik cPanel op mijn VPS hiervoor in?

1. Login in WHM en ga naar Home > Service Configuration > Exim Configuration Manager. Klik daar op de Basic Editor tab.
  2. Zoek naar Smarthost Support onder de tab gelabeld Mail. Voer daar de smart hostnaam in als * vps.transip.email Let er op dat er een spatie zit tussen de * (asterisk) en de hostname. Klik vervolgens op Save.
  3. Klik vervolgens op het tab 'Advanced Editor' en ga naar ROUTERSTART. Wil je gebruik maken van de maillimieten in cPanel zelf, ga dan naar POSTMAILCOUNT.
  4. Voeg onderstaande toe onder POSTMAILCOUNT of ROUTERSTART:
    remoteserver_route:
      driver = manualroute
      transport = remoteserver_relay
      domains = !+local_domains
      route_list = * vps.transip.email

5. Ga nu naar het stuk over TRANSPORTSTART:
    remoteserver_relay:
      driver = smtp
      port = 587
      hosts_require_auth = $host_address
      hosts_require_tls = $host_address

6. Ga nu naar het stukje AUTH (vervang user@domain.com : password met jouw eigen gebruikersnaam & wachtwoord) :
    remoteserver_login:
      driver = plaintext
      public_name = LOGIN
      hide client_send = : user@domain.com : password

7. Vergeet niet om op Save te klikken om deze instellingen van kracht te laten worden.