Wat zijn SSH-keys en wat is het nut ervan?

Om te verbinden met een Linux-server via SSH (Secure Shell Host), kun je gebruik maken van SSH-keys. Dit is een zeer veilige manier om te verbinden met een VPS zonder dat je een wachtwoord nodig hebt.

In dit artikel leggen wij uit wat SSH-keys zijn en wat het nut is van een SSH-key.

• Een handleiding voor het genereren van SSH-keys vind je hier.
    • Voor meer informatie over het algemene gebruik van SSH, zie dit artikel.

Wat zijn SSH-keys?

SSH-keys, ook bekend als een SSH key-pair, zijn sleutels waarmee je een beveiligde netwerkverbinding kunt opzetten met een computersysteem of server.

Een SSH key-pair bestaat uit een public key en een private key. De private key blijft op je eigen computer of laptop waar vandaan je verbindt met een andere computer of server. De private key bevat handtekeningen die geverifieerd kunnen worden door de public key.

De verificatiemethode met SSH-keys wordt Public Key Authentication genoemd en biedt een aantal voordelen ten opzichte van aanmelding met een wachtwoord. Zo wordt bijvoorbeeld niet het gebruikte wachtwoord of diens hashwaarde op de server opgeslagen, maar alleen de openbare sleutel.

De persoonlijke SSH-key blijft op de eigen computer en dus geheim. Daarnaast kun je de persoonlijke SSH-key met een code versleutelen. De openbare sleutel kan handtekeningen verifiëren die door de persoonlijke SSH-sleutel zijn gegenereerd. Daardoor is automatische aanmelding op de server mogelijk. Ook als onbevoegden bij de openbare key komen, is het voor hen vrijwel onmogelijk de bijbehorende persoonlijke key te berekenen.

Als je voor je SSH-verbinding dus sleutelparen in plaats van een simpel wachtwoord gebruikt, bespaar je je de aanmeldingsdialoog en zorg je tegelijkertijd voor een grotere veiligheid door bijvoorbeeld een verminderd risisco op malware.