Big Storage gebruiken vanaf al je Linux VPS'en met SSHFS

Big Storage kan aan één VPS per availability zone gekoppeld worden, maar misschien wil je wel vanaf vijf VPS'en bestanden naar je Big Storage wegschrijven.

Je kunt je Big Storage schijf bereikbaar maken voor andere VPS'en door NFS (Linux), SMB (Windows) of SSHFS (Linux) te gebruiken. SSHFS is een relatief eenvoudige optie om dit te bereiken en heeft als voordeel dat je een SFTP-verbinding gebruikt (slechts één poort nodig).

In dit artikel leggen wij uit hoe je je Big Storage-schijf met SSHFS beschikbaar maakt op je andere VPS'en.

• Voor het volgen van deze handleiding heb je nodig:

• Een Linux-VPS en een Big Storage aan de VPS gekoppeld, zie deze handleiding voor het koppelen van een Big Storage aan je VPS.
      • De VPS met de Big Storage heeft een SSH-server nodig. CentOS komt hier standaard mee, zie deze handleidingen voor Ubuntu en Debian voor het installeren van een SSH-server.
      • Een tweede VPS van waaraf je de Big Storage wil bereiken.

• SSHFS is niet geschikt voor high performance cluster-oplossingen. Qua performance kan het qua read/write in de buurt van NFS komen, maar belast de CPU wel meer dan NFS doet (zowel bij de server als client). Voor het gebruik van NFS, zie deze handleiding
    • Tip: je kan deze stappen ook gebruiken om data van de SSD van je VPS beschikbaar te maken op een andere VPS. Dit vereenvoudigt het kopieëren van bestanden van de ene VPS naar de andere aanzienlijk.

SSHFS installeren en configureren

SSHFS staat voor Secure Shell Host File System en is een FUSE file system. Dit laatste betekent dat het gebruikers toe laat eigen file systems te maken zonder kernel code aan te passen. SSHFS maakt hiervoor gebruik van SFTP.

Stap 1

Verbind via SSH of de VPS-console met de VPS waar je je Big Storage aan hebt gekoppeld.

Stap 2

Maak een directory aan die je bereikbaar wil maken vanaf je andere VPS, bijvoorbeeld:

sudo mkdir /mnt/bigstorage/backups

Stap 3

Kies een bestaande gebruiker, of maak een gebruiker die rechten krijgt tot deze map. Het maken van de user doe je als volgt (vervang username door de naam van de gebruiker die je aan wil maken):

sudo useradd username
    sudo passwd username

Geef hierna enkel deze gebruiker rechten tot de map die je in stap 2 hebt aangemaakt, bijvoorbeeld:

sudo chown -R username /mnt/bigstorage/backups
    sudo chmod -R 600 /mnt/bigstorage/backups

Hiermee heeft enkel de zojuist aangemaakte gebruiker rechten om te lezen en schrijven in deze map. Je bent vrij dit naar wens aan te passen, maar om veiligheidsredenen raden wij aan niet de root-user te gebruiken.

Door een enkele gebruiker specifiek toegang te geven en die nergens anders toegang toe te geven, bevorder je de beveiliging van je server. Als het wachtwoord van die gebruiker uit komt, kan een kwaadwillende niet bij andere directories.

Daarnaast raden wij aan om in je firewall de toegang tot je VPS'en te beperken tot vertrouwde IP's, of gebruik te maken van SSH-keys.

Stap 4

Verbind via command-line of de VPS-console met de VPS waar vanaf je de Big Storage wil bereiken (niet de VPS waar de Big Storage aan koppeld is.

Stap 5

Gebruik afhankelijk van je besturingssysteem de volgende commando's om SSHFS te installeren:

CentOS

SSHFS is bij CentOS opgenomen in de EPEL-repository. Installeer eerst de EPEL-repository indien je dit nog niet gedaan hebt:

sudo yum -y install epel-release

En vervolgens SSHFS:

sudo yum -y install fuse-sshfs

Ubuntu / Debian

Er is een goede kans dat SSHFS al aanwezig is (bij Ubuntu), zo niet dan installeer je SSHFS met:

sudo apt -y install sshfs

Stap 6

Vervolgens mount je de Big Storage van je andere VPS met het commando hieronder. Er zal je om een wachtwoord van deze gebruiker gevraagd worden en om toestemming om de key fingerprint van de SSH-verbinding te vertrouwen.

sshfs username@123.123.123.123:/mnt/bigstorage/backups /mnt -p 22
    • Vervang user door de gebruikersnaam van de gebruiker uit stap 3.
    • Vervang 123.123.123.123 door het IP-adres van de server waar je Big Storage aan is gekoppeld.
    • Vervang /mnt/bigstorage/backups door de naam van de map die je op de VPS waar je Big Storage aan gekoppeld is wil toevoegen (dit kan ook een map op de SSD van je VPS zijn).
    • Vervang /mnt door de locatie waar je op je VPS de remote directory wil koppelen. Je zou die bijvoorbeeld ook /mnt/bigstorage/backups kunnen noemen. Vergeet niet de betreffende directory in dat geval ook aan te maken met de syntax:
      mkdir /mnt/bigstorage/backups

• Vervang 22 in de toevoeging -p 22 door het SSH-poortnummer van de server waar je Big Storage aan is gekoppeld. Om veiligheidsredenen raden wij aan om de SSH-poort van je VPS te veranderen en geen root-toegang via SSH te geven.

Stap 7

Je kunt nu de verbinding testen met het commando:

sudo touch /mnt/bigstorage/backups/test && rm /mnt/bigstorage/backups/test

Unmounten

Als je je Big Storage wil unmounten vanaf de VPS die via SSHFS ermee verbonden is, gebruik je:

sudo umount /mnt

Waarbij je /mnt/bigstorage/backups vervangt door de naam van je mounted directory, zie stap 6 hierboven.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van deze tutorial over Big Storage bereikbaar maken op andere VPS'en met behulp van SSHFS.

Mocht je aan de hand van deze handleiding nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.