Er zijn phishingmails in omloop die uit naam van TransIP worden verstuurd. Twijfel je over de echtheid van een e-mail van TransIP, klik dan niet op linkjes en neem contact met ons op via je controlepaneel of via support@transip.nl. Lees meer over phishing in onze Knowledge Base: https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/205-wat-is-phishing/
Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

(Oude webhosting) Een subdomein aanmaken op je webhostingpakket

Dit artikel is gebaseerd op ons huidige controlepaneel en oude webhostingplatform. Gebruik je een nieuw webhostingpakket, en beheer je jouw webhostingpakket dus in het nieuwe controlepaneel? Bezoek dan de deze versie van dit Knowledge Base artikel.

Een subdomein is een apart onderdeel van je domeinnaam, die vaak gebruikt wordt om een losse website onder je bestaande website te plaatsen.

In dit artikel leggen we uit waar je subdomeinen voor kunt gebruiken, hoe je op een webhostingpakket een subdomein aanmaakt en hoe je deze van inhoud voorziet.


Het nut van subdomeinen

Er zijn vele redenen om subdomeinen te gebruiken. We zetten hier een aantal toepassingen op een rijtje.

Gebruik een subdomein voor je blog of webshop

Mocht je een blog op je website hebben, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om deze op blog.jouwwebsite.nl te laten zien. Hier is 'blog' de subdomein van het domein 'jouwwebsite.nl'.

Het is ook mogelijk dat je een webshop op je website aanbiedt, terwijl je website op zichzelf een andere functie heeft. Je kan er dan voor kiezen om je webshop op bijvoorbeeld 'shop.jouwwebsite.nl' te hosten. Een webshop kan namelijk een heel ander CMS gebruiken dan je website.

Stuur bezoekers op basis van hun device naar je website

Subdomeinen kunnen ook gebruikt worden om bezoekers op basis van hun device een andere website te tonen. Zo kun je desktopgebruikers naar 'jouwwebsite.nl' sturen, terwijl bezoekers met een tablet of smartphone naar m.jouwwebsite.nl worden gestuurd. Op m.jouwwebsite.nl kun je dan een website hosten die optimaal geschikt is voor mobiele gebruikers.

Richt je website naar specifieke doelgroepen

Als je je bezoekers een website wilt laten zien op basis van hun locatie of taal, dan kun je hier ook subdomeinen voor in zetten. Je kunt je website bijvoorbeeld automatisch op regio laten controleren en op basis hiervan een subdomein laten aanleveren die gericht is op (de taal van) die regio.

Zo kun je bijvoorbeeld bezoekers uit Frankrijk automatisch naar de Franse versie van je website leiden die je op fr.jouwwebsite.com hebt gehost.

Zoals je kan lezen zijn er vele toepassingen van subdomeinen. Wij leveren echter geen directe support op het configureren van deze toepassingen.

Mocht je hier meer informatie over willen, dan raden we aan hier online onderzoek naar te doen. Er zijn tal van bronnen die aangeven hoe je subdomeinen op de bovenstaande manieren gebruikt.


Een subdomein aanmaken op je webhostingpakket

Wanneer je een webhostingpakket op een domeinnaam hebt afgenomen, kun je hier eenvoudig subdomeinen voor aanmaken. Plaats vervolgens een website op het subdomein en deze zal hier direct bereikbaar op zijn. Hieronder leggen we uit hoe je een subdomein aanmaakt via je controlepaneel.
 

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'Subdomeinen'

Selecteer je domein en klik naast jouw website op subdomeinenStap 2

Hier maak je eenvoudig subdomeinen aan voor je webhostingpakket. Klik hiervoor op '+ Subdomein aanmaken'.

Klik op 'Subdomein aanmaken'


Je subdomein middels SFTP beheren

Na het aanmaken van een subdomein in je controlepaneel kun je hier een website op plaatsen. Hiervoor maak je gebruik van SFTP.

Je kunt de bestanden van de website voor het subdomein toevoegen via je controlepaneel door gebruik te maken van SFTP Bestandsbeheer. Uiteraard kun je ook gebruik maken van SFTP-programma's zoals Filezilla en Cyberduck.

Het subdomein is dan terug te vinden in de map 'Subdomains'. Bestanden die je in die map plaatst zullen op het subdomein zichtbaar worden.

Mappen die je hierin plaatst worden ook voor het subdomein zichtbaar. Als je bijvoorbeeld via SFTP de map 'boeken' toevoegt voor het subdomein 'shop', zal deze zichtbaar worden via shop.domeinnaam.nl/boeken/.


Controleer je DNS-instellingen

Je hebt nu een subdomein op je webhostingpakket aangemaakt en deze mogelijk van inhoud voorzien. Als deze inhoud niet direct zichtbaar is bij het bezoeken van het subdomein, controleer dan de DNS-instellingen van je domeinnaam.

Als je domeinnaam gebruik maakt van de DNS-instellingen van je webhostingpakket, dan wordt je subdomein vrijwel direct zichtbaar.

Heb je zelf eerder de DNS van je domeinnaam aangepast, zorg dan dat je een DNS-record aanmaakt voor je subdomein. Voer alleen het subdomein in als naam, gebruik het type 'A' en voer als waarde het IP-adres van je webhostingpakket in.In dit artikel hebben we beschreven hoe je een subdomein op je webhostingpakket aanmaakt en hoe je deze voor je bezoekers bereikbaar maakt.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, benader dan onze supportafdeling. Je kunt hen bereiken met de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Als je dit artikel met andere gebruikers wil bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Nick Brouwer Admin 8 maart 2018 (#881)

@rbeckerde

Wanneer je op je subdomein een WordPress website wil gaan bouwen, dan heb je hier inderdaad ook een database voor nodig. Let wel dat je met een Webhosting S pakket toegang hebt tot maximaal één database. Als je meerdere databases tegelijk wil gebruiken, dan heb je minstens een webhosting L pakket nodig.

In dit artikel lees je terug hoe je WordPress installeert op een subdomein.

0
rbeckerde 8 maart 2018 (#879)

een vraag over subdomein, ik ben nu bezig een dev. domein te gebruiken zoals jullie hierboven hebben omschreven. Is er dan ook een nieuwe database voor nieuwe wordpress nodig? De oude website in de root vervalt straks helemaal als de dev. helemaal is goedgekeurd.

0
Nick Brouwer Admin 12 februari 2018 (#753)

@debroer

Haha, goed om te horen dat hij terecht is!

0
debroer 12 februari 2018 (#752)

@Nick Brouwer, Wow oke ik ben echt stupid. Ik zie 'm :-)

0
Nick Brouwer Admin 12 februari 2018 (#751)

@debroer

Zojuist gecheckt en de optie is nog steeds aanwezig ;-) Het is wel van belang dat je eerst naar 'Jouw website beheren' gaat en hierna op het tandwiel klikt. Daar zul je de optie 'Subdomeinen' terugvinden.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op