De locatie van Plesk back-ups aanpassen

Back-ups die je binnen Plesk aanmaakt, worden op je VPS opgeslagen in de map /var/lib/psa/dumps. In dit artikel laten wij zien hoe je de Plesk back-up directory aanpast. Je kunt zo bijvoorbeeld de back-ups op Big Storage opslaan in plaats van op de SSD van je VPS.

In ons artikel over de back-ups binnen Plesk leggen wij uit hoe het back-up systeem van Plesk werkt.

Stap 1

Verbind met je VPS via SSH of de VPS-console.

Stap 2

Maak de map aan waar je de back-ups wil plaatsen, bijvoorbeeld:

mkdir -p /plesk/back-ups

Stel dat je Big Storage gebruikt en die gemount is op /mnt/bigstorage, dan zou dit zijn:

mkdir -p /mnt/bigstorage/plesk/back-ups

Stap 3

De back-ups worden door de (automatisch door Plesk aangemaakte) gebruiker psaadm weggeschreven. Maak deze gebruiker en groep eigenaar van de nieuwe back-up directory en pas de schrijfrechten aan als volgt:

chown psaadm:psaadm /plesk/back-ups
    chmod 750 /plesk/back-ups

Vervang hierboven /plesk/back-ups door de directory die je in stap 2 hebt aangemaakt.

Stap 4

Open het bestand /etc/psa/psa.conf, bijvoorbeeld:

nano /etc/psa/psa.conf

Stap 5

Scroll naar onderen naar DUMP_D en pas de directory aan naar de in stap 2 gekozen directory, bijvoorbeeld:

# Backups directory
    DUMP_D /plesk/back-ups

Sla de wijzigingen op en sluit het bestand (ctrl + > > enter).

Stap 6

Verplaats eventueel bestaande back-ups naar de nieuwe directory, bijvoorbeeld:

mv /var/lib/psa/dumps/* /plesk/back-ups
    mv /var/lib/psa/dumps/.discovered/ plesk/back-ups/

Stap 7

Herstart tot slot de sw-cp-server (dit is de service die toegang tot de Plesk UI geeft via poort 8443/8880).

systemctl restart sw-cp-server