Back-ups maken en terugplaatsen in DirectAdmin

In dit artikel laten wij zien hoe je de verschillende back-up opties gebruikt van DirectAdmin en daar optioneel Big Storage voor gebruikt (waar mogelijk). In dit artikel behandelen wij de volgende back-up methodes van DirectAdmin:

• System Backup
    • Admin Backup/Transfer
    • Reseller: Manage User Backups
    • User Backups

De back-up tools hebben een gelaagde structuur: de Admin Backup-tool kan van de data van admins, resellers en users een back-up maken (of het gehele systeem via de System Backup-tool). De Reseller Backup-tool van een specifiek Reseller-account en de daaronder vallende user accounts en de User Backup-toop alleen van een specifiek User-account.

Big Storage gebruiken

Wil je gebruik maken van Big Storage op je VPS? Koppel die dan voor je aan deze handleiding begint eerst aan je VPS. Je kunt hiervoor deze handleiding gebruiken.

System Backup

De System Backup maakt een back-up van de data van alle gebruikers (websites, email, ftp, databases) en van de configuratie van het onderliggende systeem (CentOS 7). Denk bij dit laatste aan bestanden zoals /etc/exim.conf en directadmin.conf. Je krijgt tijdens het maken van de back-up de optie om aanvullende directories en files te selecteren.

De System Backup-tool heeft een input box om de directory waar de back-up terecht komt te wijzigen, maar op moment van schrijven werkt die niet. Je back-ups komen hierdoor standaard altijd in /home/backup terecht. Wil je de System Backup in een andere directory plaatsen, bijvoorbeeld op je Big Storage? Pas dan eerst de back-up directory aan met de stappen hieronder.

De back-up directory aanpassen

Stap 1

Verwijder de backup-folder in de home directory. Staan daar al back-ups in? Je zou dan eerst de nieuwe directory kunnen aanmaken (zie Stap 2) en daarna met een mv-commando (mv /voorbeeld/map) de back-ups verplaatsen naar de nieuwe directory.

sudo rm -rf /home/backup

Stap 2

Gebruik je Big Storage? Maak dan eerst een backup-directory op je Big Storage aan om je data naar weg te kunnen schrijven:

sudo mkdir /mnt/bigstorage/backup

Maak tot slot een symbolic link van de user_backups directory naar je Big Storage (een symbolic link verwijst door naar een andere map). Back-ups worden dan automatisch in de hierboven aangemaakte map weggeschreven:

sudo cd /home/
    sudo ln -s /mnt/bigstorage/backup backup

Een System Backup maken

Stap 1

Ga in DirectAdmin naar het 'Admin Level' en klik op 'System Backup' onder 'Admin Tools'.

directadmin admin tools system backup

Stap 2

Je krijgt het scherm hieronder te zien met daarin de volgende aangegeven stappen:

• Run System Backup: voert handmatig de back-up uit. Doe dit enkel wanneer je eerst de instellingen er onder naar wens hebt aangepast.
    • Full System Backup - Cron Schedule: zorgt ervoor dat je automatisch de back-ups kunt aanmaken op een tijdstip en dag naar keuze. Deze optie staat standaard ingesteld om een back-up te maken om 5:00 's ochtends. Stel dat je hier Day of Week op zondag wil zetten, dan zou je 0 of 7 gebruiken (1 t/m 6 voor maandag t/m zaterdag). Het gebruik van de Cron Schedule schakel je in met de optie 'Use Cron for Backup'.
    • Configure Full System Backup:
      • Backup Path: Ondanks dat er een input box is, verandert de input die je hier geeft niets aan waar de back-up terecht komt, namelijk in /home/backup. Je kunt alternatief deze stappen doorlopen om de directory permanent aan te passen.
      • Minimum disk space required for backup (MB): Selecteer hier de partitie waar je je back-ups naar weg schrijft, bijvoorbeeld je Big Storage.
      • Pas verder naar wens aan welke data je wil meenemen in de back-up. Voor een zo compleet mogelijke back-up selecteer je hier alle opties.
    • Use remote transfer: wordt gebruikt voor het back-uppen naar een remote server. Je kunt hier kiezen voor FTP of SCP. Je vult dan de gegevens in van je remote FTP server.
    • Directories & Files: selecteer de directories en files waar je een back-up van wil maken. Klik op 'Select' om alle opties te selecteren. Je kunt ook handmatig onder het overzicht een eigen directory of file selecteren.

directadmin system backup

Scroll je nog verder naar helemaal onderaan de pagina, dan zie je nog een kopje 'Backup / Restore Settings'. Het is niet nodig die aan te passen tenzij je je VPS ook als nameserver gebruikt.

Admin Backup/Transfer

De Admin Backup/Transfer tool is het aanbevolen back-up systeem voor DirectAdmin als je een zo compleet mogelijke back-up van alle user accounts wil maken. Het maakt een tar.gz back-up van de data van (indien geselecteerd) ieder DirectAdmin-account.

Let op: Configuratiebestanden van het onderliggende systeem, zoals directadmin.conf worden niet meegenomen met deze optie.

Big Storage gebruiken

Gebruik je Big Storage? Maak dan na het koppelen van je Big Storage een admin_backups-directory (nodig voor de stappen onder 'Admin Backup'):

mkdir /mnt/bigstorage/admin_backups

Back-ups maken

Stap 1

Met behulp van de Admin Backup/Transfer kun je een back-up maken van de data van één of meerdere gebruikers.

Ga hiervoor in DirectAdmin naar het 'Admin Level' en klik op 'Admin Backup/Transfer' onder 'Admin Tools'.

directadmin admin tools admin backup

Stap 2

Je krijgt het scherm hieronder te zien met daarin de volgende stappen:

• Step 1: Selecteer de gebruikers waarvoor je een back-up wil maken. Klik op 'Select' om alle accounts te selecteren.
    • Step 2: Kies of je de back-up nu wil maken, of gebruik een Cron Schedule: hiermee wordt het maken van de back-up herhaald op de momenten die je uitkiest, bijvoorbeeld iedere dag om 5:00 als je de default waarde gebruikt (zie screenshot). Stel dat je hier Day of Week op zondag wil zetten, dan zou je 0 of 7 gebruiken (1 t/m 6 voor maandag t/m zaterdag).
    • Step 3: Pas de directory aan naar de locatie van de back-up-folder op je je Big Storage die je onder 'Big Storage inrichten' hebt aangemaakt, in dit voorbeeld is dat /mnt/bigstorage/admin_backups
    • Step 4: Selecteer waarvan je een back-up wil maken. De default-optie is om van alle bestanden een back-up te maken.
    • Step 5: Klik op 'Submit' om de back-up te maken. Hoe lang dit duurt hangt af van de hoeveelheid data waarvan een back-up wordt gemaakt. Je kunt ondertussen verder werken op je VPS terwijl dit proces loopt.

directadmin admin backup

Back-ups terugplaatsen

Het terugplaatsen van de back-up werkt grotendeels hetzelfde als het maken van een back-up: je gaat terug naar 'Admin Backup/Transfer' en selecteert vervolgens:

• Of je via FTP of op je VPS de back-up terug wil plaatsen. Als je de stappen hierboven volgt, pas je niets aan en gebruik je de standaard geselecteerde 'Local'-optie.
    • Wij raden aan onder 'Select IP' het IP-adres uit de back-up te gebruiken (de standaard geselecteerde optie). Hiermee voorkom je eventuele configuratieproblemen na het terugzetten van de back-up.
    • Selecteer de naam van de gewenste gebruiker en klik daarna op 'Submit'. De naam van het bestand geeft aan wat de rol en de naam van het betreffende account is.

directadmin admin backup restore

Reseller back-ups

Onder het Reseller Level vind je de 'Manage User Backups'-optie. Standaard worden de back-ups in /home/resellernaam/user_backups gemaakt (waar resellernaam de accountnaam van de reseller is). Wil je die aanpassen, bijvoorbeeld naar je Big Storage? Doorloop dan eerst de stappen hieronder.

• De stappen hieronder verwijderen alle bestaande back-ups in het account van de reseller.
    • DirectAdmin biedt geen out-of-the-box optie om automatisch de back-up directory voor toekomstige nieuwe reseller accounts aan te passen naar een andere directory.

De back-up directory aanpasen

Stap 1

Verwijder de user_backups-folder in de home directory van de reseller. Heeft de reseller al back-ups gemaakt? Je zou dan eerst de nieuwe directory kunnen aanmaken (zie Stap 2) en daarna met een mv-commando de back-ups verplaatsen naar de nieuwe directory.

sudo rm -rf /home/resellernaam/user_backups

Vervang 'resellernaam' door de naam van het reseller-account. Ben je de enige beheerder en gebruik je het admin-account? Vervang dan 'resellernaam' door 'admin', e.g. /home/admin/user_backups

Stap 2

Gebruik je Big Storage? Maak dan eerst een user_backups directory op je Big Storage aan om je data naar weg te kunnen schrijven:

sudo mkdir /mnt/bigstorage/resellernaam/user_backups

Maak tot slot een symbolic link van de user_backups directory naar je Big Storage (een symbolic link verwijst door naar een andere map). Back-ups worden dan automatisch in de hierboven aangemaakte map weggeschreven:

sudo cd /home/resellernaam/
    sudo ln -s /mnt/bigstorage/resellernaam/user_backups user_backups

Vervang 'resellernaam' door de naam van het reseller-account.

Een back-up maken

Stap 1

Ga in DirectAdmin naar het Reseller Level en klik op 'Manage User Backups'.

directadmin reseller manager user backups

Stap 2

Je krijgt het scherm hieronder te zien met daarin de volgende aangegeven stappen:

• Step 1: Selecteer de gebruikers waarvoor je een back-up wil maken. Klik op 'Select' om alle accounts te selecteren.
    • Step 2: Kies of je de back-up nu wil maken, of gebruik een Cron Schedule: hiermee wordt het maken van de back-up herhaald op de geselecteerde momenten, bijvoorbeeld iedere dag om 5:00 als je de default waarde gebruikt (zie screenshot). Stel dat je hier Day of Week op zondag wil zetten, dan zou je 0 of 7 gebruiken (1 t/m 6 voor maandag t/m zaterdag).
    • Step 3: Je kunt via FTP een back-up maken, maar voor deze tutorial gaan wij ervan uit dat je dit op je VPS of Big Storage wil doen. De back-up wordt standaard weggeschreven naar de /home/resellernaam/user_backups directory, tenzij je de instructie onder 'de back-up directory aanpassen' hebt gebruikt.
    • Step 4: Klik op 'Submit' om de back-up te maken. Hoe lang dit duurt hangt af van de hoeveelheid data waarvan een back-up wordt gemaakt. Je kunt ondertussen verder werken op je VPS terwijl dit proces loopt.

directadmin reseller create backup

Back-ups terugplaatsen

Het terugplaatsen van de back-up werkt nagenoeg hetzelfde als het maken van een back-up: je gaat terug naar 'Manage User Backups' en selecteert vervolgens:

• Of je via FTP of op je VPS de back-up terug wil plaatsen. Als je de stappen hierboven volgt, pas je niets aan en gebruik je de standaard geselecteerde 'Local'-optie.
    • Wij raden aan onder 'Select IP' het IP-adres uit de back-up te gebruiken (de standaard geselecteerde optie). Hiermee voorkom je eventuele configuratieproblemen na het terugzetten van de back-up.
    • Selecteer de naam van de gewenste gebruiker en klik daarna op 'Submit'. De naam van het bestand geeft aan wat de rol en de naam van het betreffende account is.

directadmin reseller restore backup

Scroll je nog verder naar helemaal onderaan de pagina, dan zie je nog een kopje 'Backup / Restore Settings'. Het is niet nodig die aan te passen tenzij je je VPS ook als nameserver gebruikt.

User Backups

Onder het User Level kan een gebruiker zelf een back-up kan maken van alle websites, e-mail, ftp en databases van zijn/haar eigen gebruikersaccount.

De back-ups worden standaard in /home/gebruikersnaam/backups gemaakt (waar gebruikersnaam de accountnaam van de user is). Wil je die directory aanpassen, bijvoorbeeld naar je Big Storage? Doorloop dan eerst de stappen onder 'de back-up directory aanpassen' hieronder.

• De stappen hieronder verwijderen alle bestaande back-ups in het account van de user.
    • DirectAdmin biedt geen out-of-the-box optie om automatisch de back-up directory voor toekomstige nieuwe user accounts aan te passen naar een andere directory.

De back-up directory aanpasen

Stap 1

Verwijder de backups-folder in de home directory van de user. Heeft de gebruiker al back-ups gemaakt? Je zou dan eerst de nieuwe directory kunnen aanmaken (zie Stap 2) en daarna met een mv-commando de back-ups verplaatsen naar de nieuwe directory.

sudo rm -rf /home/gebruikersnaam/backups

Vervang 'gebruikersnaam' door de naam van de user. Ben je de enige user en gebruik je het admin-account? Vervang dan 'gebruikersnaam' door 'admin', e.g. /home/admin/backups

Stap 2

Gebruik je Big Storage? Maak dan eerst een backups-directory op je Big Storage aan voor de specifieke user om je data naar weg te kunnen schrijven:

sudo mkdir /mnt/bigstorage/gebruikersnaam/backups

Maak tot slot een symbolic link van de backups-directory naar je Big Storage (een symbolic link verwijst door naar een andere map). Back-ups worden dan automatisch in de hierboven aangemaakte map weggeschreven:

sudo cd /home/gebruikersnaam/
    sudo ln -s /mnt/bigstorage/gebruikersnaam/backups backups

Vervang 'gebruikersnaam' door de naam van de user.

Een back-up maken

Stap 1

Ga in DirectAdmin naar het User Level en klik op 'Create/Restore Backups'.

directadmin user backups

Stap 2

Je krijgt het scherm hieronder te zien. Je bent geheel vrij om te kiezen wat je precies van je websites, e-mail, ftp en databases wil back-uppen. Houdt er wel rekening mee dat deze optie voor alle domeinen van de user geldt en je niet een specifiek domein kunt kiezen.

directadmin reseller create backup

Back-ups terugplaatsen

Stap 1

Het terugplaatsen van de back-up gebeurt op dezelfde pagina als het aanmaken. Allicht zag je de optie al in de screenshot hierboven; je kunt een van je back-ups kiezen onder de optie 'Select a File to Restore' onderaan de 'Create/Restore Backups'-pagina.

Stap 2

Klik na het kiezen van een back-up op 'Select Restore Options'. Je krijgt dan, net als bij het aanmaken van de back-up, een overzicht van de specifieke gegevens die je terug wil plaatsen.

Opties die je niet kunt selecteren zijn nog niet aanwezig in je account. In de screenshot hieronder heeft het betreffende account bijvoorbeeld nog geen databases aangemaakt.

directadmin user backups restore from file

Klik na het eventueel aanpassen van de selectie op 'Restore Selected Items' om je back-up terug te plaatsen.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van dit artikel over de back-up mogelijkheden van DirectAdmin.