Big Storage uitbreiden op je Linux-VPS

Je kunt jouw huidige Big Storage schijf altijd uitbreiden met nog meer ruimte (tot 40TB per Big Storage). Let er wel op dat niet elk filesystem / OS goed om kan gaan met schijven van groter dan 2TB, dus controleer voor de upgrade dan ook of jouw filesystem / OS hier wel ondersteuning voor heeft.

Deze handleiding gaat er vanuit dat je jouw bestaande Big Storage schijf al succesvol gekoppeld en gepartitioneerd hebt. Is dat nog niet het geval, volg dan eerst de handleiding voor Windows of Linux / BSD.

Stap 1

Log in op je controlepaneel en ga naar 'BladeVPS'.

Stap 2

Klik op de naam van de VPS waar Big Storage aan gekoppeld is. Direct onder je VPS-console klik je achter 'Big Storage X TB' op het tandwiel.

Big Storage upgraden

Stap 3

Je komt nu uit op de beheerpagina van je Big Storage. Klik bovenaanrechts op 'Beheren' en selecteer 'Upgraden'.

cp vps big storage beheren upgraden

Stap 4

Je vergroot je Big Storage vervolgens door met de 'plus'-knop de schijf te vergroten naar de gewenste grootte. Wanneer je klaar bent dan klik je op 'Ga verder' en doorloop je de aangegeven stappen.

big storage grootte aanpassen bij bestellen

Is deze extra schijfruimte nu meteen zichtbaar in mijn OS?

Je zult deze schijfruimte wel direct terug moeten zien in jouw OS (met uitzondering van BSD waar een herstart voor nodig is), maar voordat de extra ruimte gebruikt kan worden zal deze wel eerst aan een partitie toegevoegd moeten worden. Je kunt hiervoor een nieuwe partitie aanmaken of je kunt ook je bestaande Big Storage partitie uitbreiden.

De extra schijfruimte gebruiken in Linux / FreeBSD

Indien je voor de Big Storage-schijfruimte van XFS als filesystem gebruik maakt (zoals wij in onze handleiding aanraden), dan kun je met behulp van een aantal handelingen de schijfruimte uitbreiden.
Allereerst is van belang dat je de juiste versie van parted op jouw VPS hebt geïnstalleerd. Versies tot 3.0 en vanaf 3.2 hebben de mogelijkheid om een partitie te 'resizen'. Mocht je versie 3.0 of 3.1 gebruiken (te controleren door het commando "parted -v", dan zul je deze eerst moeten upgraden naar versie 3.2. Helaas is er voor CentOS momenteel nog geen update beschikbaar naar versie 3.2 via 'yum update' en zul je dus via een alternatieve repository of door zelf 3.2 te compilen dit moeten installeren.

Je kunt ook gebruik maken van de "Linux Boot Rescue" omgeving van de console waar altijd parted 3.2 beschikbaar in is. Je kunt deze starten door in het console scherm dit onder 'Opties' te starten. Let op! Hierdoor zal jouw VPS wel herstarten, dus doe dit op een moment dat jouw VPS niet erg actief in gebruik is.

Overzicht parted in de Linux rescue modus

Stap 1

Start parted op door middel van het commando:

parted /dev/vdb

Indien 'b' niet de letter van jouw Big Storage schijf is, dan vervang je dit door de letter die voor jou wel van toepassing is.

Via 'print' kun je de huidige totale grootte zien en ook waar de huidige partities beginnen en eindigen. Ook is van belang hoe groot de totale disk is, omdat je deze waarde later nog moet invullen.

Stap 2

Vergroot nu de partitie via het commando (1 is hierbij het nummer van de partitie die je wilt uitbreiden):

resizepart 1

Stap 3

Vervolgens krijg je de vraag waar de partitie moet eindigen en hier vul je naar wens de (maximale) waarde in van de Big Storage-schijf.

Stap 4

Sluit nu parted af via 'quit'.

Gebruik je Linux Boot Rescue, start dan nu de VPS op (om de schijf weer te mounten). Indien je deze stappen vanuit het OS doorloopt, breid je direct het filesystem uit via het commando:

xfs_growfs /mnt/bigstorage

Zonder argumenten zal standaard de maximale beschikbare ruimte toegevoegd worden aan de partitie. Wil je dit aanpassen, gebruik dan het argument '-D [GROOTTE IN BLOKKEN]' achter 'xfs_growfs', bijvoorbeeld:

xfs_growfs -D [GROOTTE IN BLOKKEN] /mnt/bigstorage

Je kunt meer informatie opvragen over de beschikbare blokken met het commando:

xfs_info /mnt/bigstorage

Windows Server
Voor Windows Server is een aparte handleiding met betrekking tot het uitbreiden van de ruimte van jouw Big Storage schijf. Deze vind je hier terug.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.