Een WordPress-website op een webhostingpakket omzetten naar een WordPress Hosting-jaarpakket

Vanaf 6 juni 2019 bieden we tijdelijk WordPress Hosting-jaarpakketten aan. Deze pakketten neem je voor een heel jaar af tegen de aantrekkelijke prijs van €50,- inclusief BTW.

Hou er rekening mee dat het niet mogelijk is om bestaande webhostingpakketten te upgraden naar een WordPress Hosting-jaarpakket.

Heb je al een webhostingpakket met een WordPress-website en wil je profiteren van een WordPress Hosting-jaarpakket? Volg dan de stappen in dit artikel om je huidige webhostingpakket te vervangen met een WordPress Hosting-jaarpakket.

Hoe ga je te werk?

Omdat het niet mogelijk is je huidige webhostingpakket automatisch te upgraden naar een WordPress Hosting-jaarpakket, zul je een back-up moeten maken van je huidige WordPress-website. Daarna zeg je je webhostingpakket op en vraag je een WordPress Hosting-jaarpakket aan. Vervolgens upload je de back-up van je WordPress-website hier naartoe.

Hoewel er plug-ins bestaan voor het migreren van WordPress-websites, zijn deze vaak betaald of gelimiteerd tot een relatief klein bestandslimiet. Daarom raden we aan om zelf een back-up van je WordPress-website te maken door hier de bestanden en de database van op te slaan.

Let op: Tijdens het uitvoeren van de stappen in dit artikel zeg je je webhostingpakket op. Wanneer hier e-mailadressen op staan, worden deze hierdoor tijdelijk niet bereikbaar. Daarnaast zullen de e-mails van je e-mailadressen ook verwijderd worden.

Zorg er daarom eerst voor dat je een back-up van je e-mail maakt, voordat je de stappen in dit artikel volgt. Hoe je dit in Outlook doet, lees je in het artikel 'Een back-up van e-mail maken en terugplaatsen in Outlook'.

Na het aanvragen van het WordPress Hosting-jaarpakket, maak je vervolgens je e-mailadressen opnieuw aan. Je hoeft de e-mailadressen hierna niet opnieuw in je e-mailprogramma's in te stellen, zolang je de e-mailadressen hebt aangemaakt met dezelfde wachtwoorden.

Het is wel van belang dat je na het opnieuw aanmaken van je e-mailadressen de back-ups hiervan weer terugplaatst.

Maak een back-up van de bestanden van je website

Je slaat nu eerst de bestanden op waar jouw website uit is opgemaakt. Via het SFTP-programma van jouw keuze maak je eenvoudig een back-up van deze bestanden. In dit artikel maken wij gebruik van het SFTP-programma Filezilla.

Als je een ander programma (zoals Cyberduck) gebruikt, zijn de stappen vergelijkbaar. Mocht je er hierbij niet uitkomen, dan raden we je aan de documentatie van jouw SFTP-programma te raadplegen.

Stap 1

Log in op jouw SFTP-programma, wij gebruiken hier als voorbeeld Filezilla. In het artikel 'Het gebruik van SFTP met behulp van Filezilla' lees je hoe je met Filezilla aan de slag gaat.

Start Filezilla nu op en vul hier de SFTP-gegevens van jouw webhostingpakket in. Gebruik hiervoor de vier velden zoals hieronder aangegeven en klik dan op 'Quickconnect'.

• Host: sftp://jouwdomein.extensie.transurl.nl
  • Username: jouwdomein.extensie
  • Wachtwoord: jouwwachtwoord
  • Port: 22 of 2222
Maak verbinding binnen Filezilla

Stap 2

Klik nu in de linker kolom op de map waar je jouw back-up in wil opslaan.

Omdat we een WordPress-website hebben gemaakt, gebruiken we in ons voorbeeld de map met de naam 'WordPress'.

Selecteer de doelmap

Stap 3

Klik vervolgens in de rechterkolom met de rechtermuisknop op jouw 'www'-map en klik op 'Download'.

Selecteer de bronmap en klik op 'Download'

De 'www'-map en de bestanden die hierin staan worden nu naar de map gedownload die je in de linker kolom hebt geselecteerd. Nadat de download is voltooid, zul je een back-up van de bestanden van jouw website hebben gemaakt.

Mochten er gegevens in de andere mappen staan (bijvoorbeeld in de map 'Subdomains' of 'back-ups'), dan kun je deze op dezelfde manier downloaden. Zorg er in dat geval voor dat je deze mappen in een aparte map opslaat.

De bestanden worden naar de doelmap gedownload

De bestanden die in de lokale map zijn opgeslagen gebruiken we later om terug te plaatsen op het WordPress Hosting-jaarpakket.

Stap 4

Open nu de map op je computer waar de back-up van je websitebestanden zijn opgeslagen. Open vervolgens de 'www'-map en daarna het wp-config.php bestand.

Scrol nu naar de volgende regels:

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'jouwdatabasewachtwoord');

Achter define('DB_PASSWORD' zie je het wachtwoord van je huidige database tussen haakjes terug. Noteer dit wachtwoord goed, deze heb je later nodig om de database op het WordPress Hosting-jaarpakket aan te maken.

We vertellen je nu hoe je een back-up van je database maakt.

Maak een back-up van jouw databasegegevens

In jouw database bevindt zich de data van jouw website. Als je jouw website op een ander webhostingpakket wil plaatsen, dan is het van belang dat je ook een back-up van je database maakt.

Bij TransIP wordt er gebruik gemaakt van phpMyAdmin om databases aan te maken, op te slaan en om data op te halen. Daarom laten we je eerst zien hoe je in logt op phpMyAdmin om vervolgens de database op te slaan.

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linker kolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'Databases'.

Klik naast jouw website op databases

Stap 2

Hier zie je de link terug waarmee je in kunt loggen op phpMyAdmin en hoeveel databases je op dit moment gebruikt. Daaronder zie je de databasenaam, je gebruikersnaam en hoeveel ruimte er aan de database is toegewezen.

Jouw Databases beheren

Onder databasenaam zie je, je raadt het al, de naam van de database. In ons voorbeeld hebben we de database voor jouwwordpresswebsite.nl de naam 'wordpress' gegeven. De databasenaam wordt vervolgens getoond als jouwwordpresswebsite_nl_wordpress

Bekijk nu de naam van jouw eigen database en noteer alleen de naam (in ons voorbeeld 'wordpress').

Klik vervolgens naast de gebruiker op de 'Download'-knop. Wij versturen vervolgens een export van je database naar het e-mailadres wat in 'Mijn Account' staat vermeld. Sla de export op een plek op waar je deze eenvoudig terug kan vinden, deze upload je later wanneer je het WordPress Hosting-jaarpakket hebt besteld.

Zeg je huidige webhostingpakket op

Nu je een back-up van je website hebt gemaakt, is het tijd om je webhostingpakket op te zeggen. Hierna kun je direct een WordPress Hosting-jaarpakket aanvragen.

Zorg er voor dat je de vorige stappen hebt voltooid, voordat je je webhostingpakket opzegt. Hierna worden de bestanden, databases en e-mail van je pakket verwijderd.

In het artikel 'Ik wil mijn diensten opzeggen' lees je stap voor stap hoe je je webhostingpakket opzegt. Let op dat je je domeinnaam hierbij niet opzegt.

Vraag een WordPress Hosting-jaarpakket aan

Stap 1

Zorg dat je bent ingelogd op je controlepaneel en bezoek vervolgens de productpagina van onze WordPress Hosting-jaarpakketten.

Klik nu aan de rechterzijde op 'Kiezen'.

Bezoek de productpagina

Stap 2

Zoek onder 'Of gebruik een bestaande domeinnaam' naar jouw domeinnaam en klik ernaast op 'Kies'.

kies je domeinnaam

Reken vervolgens het pakket af en het WordPress Hosting-jaarpakket wordt na enkele minuten actief in jouw controlepaneel!

Verwijder de bestaande database van het WordPress Hosting-jaarpakket

Nu je een WordPress Hosting-jaarpakket voor je domein hebt besteld, kun je de bestanden en de database van de WordPress-website hier op plaatsen.

Het voordeel van onze WordPress Hostingpakketten is dat hier WordPress al op is geïnstalleerd en de bijbehorende database al voor je is aangemaakt. Omdat je echter de database van je bestaande WordPress-website hier op wil plaatsen, is het van belang dat je eerst de bestaande database verwijdert.

Stap 1

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'Database'.

ga naar jouw website en database

Stap 2

Hier zie je de database die automatisch is aangemaakt bij het bestellen van je WordPress Hosting-jaarpakket. Klik nu naast de database op het kruis om deze te verwijderen.

Maak een nieuwe database aan

Zodra de database is verwijderd, maak je een nieuwe database aan.

Stap 1

Klik aan de rechterzijde op '+ Database aanmaken'.

maak een database aan

Stap 2

Voer nu de naam in van de database die je in stap 2 van 'Maak een back-up van jouw databasegegevens' hebt genoteerd. Zoals je ziet gebruiken we uit die stap de naam 'wordpress' in ons voorbeeld.

Voor de databasegrootte heb je doorgaans genoeg aan 100 MB. Klik vervolgens op 'Database aanmaken'.

voer de databasenaam in

Stap 3

Je ontvangt nu de inloggegevens van de database per e-mail, deze heb je echter niet nodig. Ververs nu de pagina tot de zojuist aangemaakte database zichtbaar wordt.

Klik nu op de databasenaam om de pagina 'Database instellingen' te openen. Voer hier nu tweemaal het wachtwoord in dat je in stap 4 van 'Maak een back-up van de bestanden van je website' hebt genoteerd. Klik vervolgens op 'Opslaan'.

pas het wachtwoord database aan

Upload de back-up van je database

Nu je de database hebt aangemaakt, kun je de back-up van de database weer uploaden.

Stap 1

Ga terug naar het databaseoverzicht 'Jouw database beheren'. Klik nu op de gebruikersnaam onder 'Gebruiker' om op het inlogscherm van phpMyAdmin te komen.

klik op de gebruiker

Stap 2

Voer hier het wachtwoord van jouw database in om in de beheerpagina van je database te komen.

Je zult nu de nieuwe, lege database terug zien. Zorg ervoor dat de database is geselecteerd door hier in de linker kolom op te klikken. Klik nu op 'Import' zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding.

Klik op 'Import'

Stap 3

Klik nu op 'Choose file' en zoek de export van de database (met de extensie .sql) op die je in stap 2 van 'Maak een back-up van jouw databasegegevens' hebt opgeslagen. Klik op 'Go' om de database te importeren.

Kies hier het backup bestand en klik op 'Go'

Stap 4

Je ziet vervolgens een melding dat de import geslaagd is. De back-up van je database is nu succesvol teruggezet.

Plaats de back-up van de bestanden van je website terug

Nu is het tijd om de bestanden van je website terug te plaatsen en je website weer actief te maken op het WordPress Hosting-jaarpakket.

Stap 1

Log nu opnieuw in op de SFTP-server met een SFTP-programma zoals Filezilla.

Stap 2

Zoek nu de map op waar je de bestanden van je website in hebt opgeslagen en klik hierop. Daaronder zul je dan de bestanden van je website terugvinden.

Upload de backup van de bestanden van je website

Stap 3

Aan de rechterzijde zie je dan de mappen van je website terug. Zorg er voor dat de 'www'-map aan de rechterzijde zichtbaar is.

Sleep nu de mappen en bestanden aan de linkerzijde (van jouw lokale 'www'-map) naar de rechterzijde (de 'www'-map op de server).

Let op: Er kan hierbij gevraagd om de bestanden te overschrijven. Klik in dit venster eerst op 'Always use this action', daarna op 'Apply to current queue only' en tot slot op 'OK'.

Upload afgerond!

Nadat je de mappen en bestanden van de lokale 'www'-map naar de 'www'-map op de server hebt gesleept, zal de upload van je back-up beginnen.

Zodra de upload is afgerond zal jouw website weer actief zijn op je WordPress Hosting-jaarpakket! Je kunt dit controleren door jouw domeinnaam te bezoeken.

Mijn website is nog niet bereikbaar

Controleer in dat geval of je domeinnaam gebruik maakt van de DNS van je nieuwe webhostingpakket. In het artikel 'De DNS instellingen van mijn webhostingpakket' lees je hoe je de juiste instellingen gebruikt.

In dit artikel lees je hoe je een Wordpress-website van een regulier webhostingpakket naar een WordPress Hosting-jaarpakket verhuist.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.