Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Wat is een LAMP Stack?

LAMP-Stack is de verzamelnaam voor Linux, Apache, MySQL (tegenwoordig vaak MariaDB) en PHP. De term Stack verwijst hier naar de gelaagde structuur van deze verzameling, waarbij Linux de basis vormt, Apache en MariaDB de laag daarboven vormen en PHP als bovenste laag dient.

Deze software verzameling wordt gebruikt voor het hosten van dynamische websites en web-applicaties. Individueel hebben deze componenten de volgende functies:

  • Linux: Het besturingssysteem waarop je server draait, zoals Ubuntu, Debian, of CentOS.
  • Apache: De Apache Web Server is een programma waarmee je websites kunt hosten op een server. Dit omvat website content zoals tekst, afbeeldingen, etc. Clients die een website bezoeken (meestal een browser op je computer, zoals Chrome), krijgen die content aangeleverd door de webserver, in dit geval Apache. 
  • MySQL: MySQL is een relationeel database management systeem, of simpeler gezegd: een systeem om databases te hosten op een server. In de praktijk zul je vaak MariaDB (een open source databaseserver dat is afgeleid van MySQL) tegenkomen in plaats van MySQL.
  • PHP: PHP is een scripting-taal die (meestal) gebruikt wordt voor het maken van statische of dynamische websites en web applicaties. Naast PHP worden ook vaak andere scripting talen gebruikt zoals Javascript, Perl en Ruby.

Een LAMP-Stack configureren

In onze Knowledge Base leggen wij uit hoe je een LAMP-Stack configureert. Hiervoor hebben wij de volgende documentatie beschikbaar voor de volgende OS'en:

 

Ubuntu 16.04

Ubuntu 18.04 & 20.04

Debian 9

CentOS 7

CentOS Stream 8

AlmaLinux 8

Rocky linux 8


 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op