Statische vs dynamische websites

Als je een website wil gaan hosten op je VPS, is het belangrijk om stil te staan bij het verschil tussen statische en dynamische websites. Voor statische websites heb je namelijk enkel een web server zoals Apache nodig, maar voor dynamische websites een LAMP-Stack (waar Apache een onderdeel van is). Onze webhostingspakketten gebruiken ook een LAMP-Stack.

Zoals de namen aangeven zijn statische websites (relatief) onverranderlijk en veranderen dynamische websites regelmatig. Alle websites die CMS-systemen gebruiken (WordPress, Joomla, Drupal, etc) zijn bijvoorbeeld dynamische websites en gebruiken PHP en databases. Enkele van de voornaamste verschillen zijn:

Statische websites

• Content is hetzelfde iedere keer dat de pagina geladen wordt.
    • Content verandert enkel als iemand een update op de betreffende web server plaatst.
    • De website gebruikt enkel HTML-code.
    • Vereist geen database

Dynamische websites

• Content verandert regelmatig (e.g. door wijzigingen in een database).
    • De website bevat code waardoor unieke content getoond kan worden iedere keer dat de pagina geladen wordt.
    • De website gebruikt een scripting taal zoals PHP, Perl, Ruby etc. voor het ontwikkelen van de website.
    • Gebruiken (bijna altijd) databases