Block Storage aan een (Linux) VPS koppelen

Met Block Storage heb je de mogelijkheid om een extra schijf aan jouw VPS toe te voegen, met een zeer snelle (Fast Storage) of aanzienlijke opslagcapaciteit (Big Storage). Dit is bijvoorbeeld handig voor respectievelijk databases of de opslag van data zoals media of back-ups.

Volg de volgende stappen om een Block Storage te bestellen en in gebruik te nemen op jouw VPS met een Linux-based besturingssysteem. Mocht je al een Block Storage bezitten die je wilt gebruiken hiervoor, dan begin je bij de configuratie van je Block Storage.

• Voor Windows Server en (Free)BSD is een aparte handleiding beschikbaar.
    • Verkeer van je VPS naar je Block Storage en omgekeerd, telt niet mee in het dataverkeer van je VPS.

Block Storage bestellen

Stap 1

Ga in je controlepaneel naar het tabblad 'BladeVPS'.

Stap 2

Scroll naar onderen naar 'Extra's bestellen' en klik achter 'Extra opslag, tot wel 40TB' op 'Bestellen'.

vps extras big storage

Stap 3

Kies de grootte van de schijf en of je wel of niet gebruik wilt maken van offsite back-ups voor jouw Block Storage-schijf. Wanneer je klaar bent klik je op 'Ga verder' en doorloop je het verdere bestelproces.

transip big storage bestellen

Let op! Het kan altijd even duren voordat de nieuwe schijf zichtbaar en gekoppeld is.

Stap 4

Na het voltooien van de bestelling, kom je terug op de overzichtspagina. Je ziet nu onder de VPS console een deel 'Big/Fast Storage X TB'. Je kunt je Block Storage beheren door op het tandwiel er achter te klikken.

Een bestaande Block Storage gebruiken

In plaats van een nieuwe Block Storage, kun je ook een bestaande gebruiken. Let wel dat je VPS zich in dezelfde availability zone moet bevinden als de Block Storage. Doorloop hiervoor eerst de stappen voor het ontkoppelen van je huidige Block Storage. Je koppelt daarna je Block Storage opnieuw aan een andere VPS als volgt:

Stap 1

Ga in je controlepaneel naar het tabblad 'BladeVPS' en klik in het linker overzicht op de naam van je Big Storage.

Stap 2

Klik op de knop 'Koppel aan VPS'.

big storage koppelen in controelepaneel

Stap 3

Je krijgt nu een overzicht van je VPS'en te zien. Wanneer je er veel bezit kun je bovenaan rechts het veld 'VPS Zoeken' gebruiken om je VPS snel te vinden.

big storage koppelen in controlepaneel, selecteer vps

Herstart tot slot na het koppelen je VPS zodat de Block Storage in je OS zichtbaar wordt.

Block Storage configureren

Voer de stappen in dit artikel uit als gebruiker met root rechten

Stap 1

Voer het volgende commando uit voor- en nadat je de Block Storage aan je server gekoppeld hebt:

lsblk

De output zal er ongeveer zo uit zien:

NAME      MAJ:MIN    RM    SIZE  RO    TYPE   MOUNTPOINT
    sr0          11:0     1   1024M   0    rom
    vda         253:0     0    150G   0    disk
    vda1      253:1     0    146G   0    part   /
    vda2      253:1     0      1K   0    part
    vda3      253:1     0      4G   0    part
    vdb         253:0     0   3000G   0    disk

Na het koppelen van de Block Storage schijf is er een nieuwe vdX bij gekomen. Dit is de Block Storage schijf. Vervang X met de letter van je Block Storage schijf (in dit voorbeeld b) in de commando’s waar vdX in staat.

LET OP: Stap 2-3 overschrijven bestaande partities en filesystems! Voer dit ALLEEN uit als de schijf gewist is of nog niet gepartitioneerd is.

Ga naar stap 4 als je NIET bestaande partities en filesystems wil overschrijven en Block Storage aan een andere server koppelt, of als je jouw VPS opnieuw geïnstalleerd hebt.

Stap 2

De schijf moet gepartitioneerd worden voordat we er een filesystem op kunnen zetten. Hiervoor kan je het volgende commando uitvoeren (voeg sudo ervoor toe wanneer je van Ubuntu gebruik maakt):

parted -s --align optimal /dev/vdX -- mklabel gpt mkpart primary 4MiB 100%

Indien parted nog niet geïnstalleerd blijkt (vaak bij Debian / Ubuntu het geval) kun je via het commando apt-get install parted dit alsnog installeren.

Stap 3

Hierna kan je een filesystem aan maken. Hieronder gebruiken we ext4 als filesystem, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor xfs of btrfs mocht je dat liever willen. Dit valt echter buiten de scope van deze handleiding.

mkfs -t ext4 /dev/vdX1

Stap 4

Nu mount je de Block Storage schijf en voeg je dit direct aan /etc/fstab toe. Voer hiervoor de volgende commando’s na elkaar uit:

mkdir /mnt/bigstorage
    echo "/dev/vdX1 /mnt/bigstorage ext4 defaults 0 0" | sudo tee -a /etc/fstab
    mount /mnt/bigstorage
    df -h | grep bigstorage

Wanneer dit goed gegaan is dan zie je na het uitvoeren van het laatste commando een regel die er ongeveer zo uit ziet:

/dev/vdb1 2.0T 33M 2.0T 1% /mnt/bigstorage

Stap 5

Als laatste test je of je naar de Block Storage schijf kan schrijven:

touch /mnt/bigstorage/testfile && rm /mnt/bigstorage/testfile

Wanneer je geen foutmelding krijg te zien bij het uitvoeren van het bovenstaande commando, dan heb je de Block Storage schijf succesvol gekoppeld aan jouw VPS!