Een SSH-server installeren in Ubuntu 16

In dit artikel laten wij je zien hoe je een SSH-server installeert in Ubuntu 16.

SSH staat voor Secure Shell en is een netwerkprotocol dat een veilige (i.e. versleutelde) manier biedt om te verbinden met een computer of server op afstand.

SSH heeft enkele voordelen ten opzichte van de VPS-console in je controlepaneel: je kunt je scherm bijvoorbeeld maximaliseren en eenvoudig met de rechter muisknop gekopieërde tekst plakken.

Voer de stappen in dit artikel uit als root-gebruiker, of schakel over naar de root-gebruiker.

Stap 1

Verbind met je VPS via de console in je controlepaneel.

Stap 2

Installeer OpenSSH met het commando:

apt-get install -y ssh

Dat is alles! Je SSH-server is direct actief en bereikbaar. Je kunt de status van je SSH-server nu controleren met het commando:

systemctl status ssh

Verbinden met je VPS via SSH

Nu je SSH-server draait, wil je natuurlijk direct verbinden met je VPS. Wij raden aan eerst nog de SSH-poort te veranderen en root-toegang uit te zetten (zie de aanvullende tips).

In ons artikel over command-line & SSH laten wij zien hoe je op een Windows-computer of Mac verbind met je VPS via SSH en leggen wij enkele nuttige commando's uit.

Belangrijke aanvullende tips

• Bots proberen doorlopend op willekeurige IP's poort 22 (i.e. de default SSH poort) aan te vallen. Wij raden daarom aan direct je SSH-poort te veranderen.
  • De meeste aanvallen gericht op je VPS zullen proberen als root-gebruikter te verbinden. Het is dan ook verstandig root-toegang via SSH uit te zetten.