Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Hoe maak ik een screenshot?

Wanneer je contact opneemt met onze supportafdeling komt het wel eens voor dat we je vragen om een screenshot (schermafbeelding) te maken.

Dit helpt vaak om je vraag te verduidelijken, waarna we je optimaal van dienst kunnen zijn. De manier waarop je een screenshot kan maken, is afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt. In dit artikel leggen we kort uit hoe je een screenshot maakt en deze vervolgens toestuurt naar onze supportafdeling.


Een screenshot maken met Windows

Op vrijwel ieder toetsenbord dat bruikbaar is met Windows computers bevindt zich naast de F12-knop een knop genaamd 'PrtSc'. PrtSc staat voor Print Screen en stelt je in staat om een afbeelding te maken van je huidige scherm. Wanneer je op deze toets drukt, lijkt er niets te gebeuren. Er is dan echter een afbeelding van je huidige scherm gekopieerd, die klaar staat voor gebruik!

Zodra je op PrtSc hebt gedrukt, start je het programma 'Paint' en druk je op 'Ctrl + V' (plakken). Je ziet nu dat het scherm waar je zojuist een schermafbeelding van hebt gemaakt, zichtbaar is binnen Paint. Sla dit bestand nu op als bijvoorbeeld een .PNG bestand.

Gebruik je Windows 10? Dan kun je ook de 'Snipping tool' gebruiken om een afbeelding te maken van een deel van je scherm. Druk hiervoor op de Windows-toets en voer 'Snipping Tool' in.

Klik vervolgens op 'Nieuw' en je cursor verandert in een selectiecursor. Hou vervolgens de linkermuisknop ingedrukt en sleep het deel van je scherm waar je een afbeelding van wilt maken. Klik vervolgens op de 'Bewaar'-knop om de afbeelding op te slaan.

Open vervolgens je controlepaneel. Ga hier naar de knop 'Contact' en klik op 'Neem contact op'.

Selecteer aan de linkerzijde een onderwerp en klik vervolgens op 'Selecteer bestand'. Open de afbeelding die je zojuist via Paint hebt opgeslagen en stel hierna een bericht op voor onze helden van support. 

Je hebt nu een screenshot gemaakt, opgeslagen en opgestuurd naar onze supportafdeling! Je ontvangt hierna zo snel mogelijk een reactie op je vraag.

Een screenshot maken met macOS

Met een toetsenbord van Apple kun je van zowel een deel van je scherm als van je hele scherm een afbeelding maken.

Maak een screenshot van je scherm

Om van je hele scherm een afbeelding te maken, druk je tegelijkertijd de command-knop, de shift-knop en de 3 in.

command toets  +  shift toets  +  3 toets

Er wordt dan automatisch een screenshot opgeslagen op je bureaublad. Deze is opgeslagen met de naam 'Schermafbeelding <datum> om <tijdstip>.png'.

Gebruik je de macOS Mojave, dan zal de afbeelding rechtsonderin kort in je beeld getoond worden. Wanneer je hier op klikt, kun je deze eventueel bewerken. Na enkele seconden verdwijnt deze weergave uit beeld, waarna deze eveneens op je bureaublad wordt opgeslagen.
 

Maak een screenshot van een deel van je scherm

Op dezelfde manier kun je ook een screenshot maken van een deel van je scherm. Druk hiervoor tegelijkertijd op de command-knop, de shift-knop en de 4 in. Je cursor verandert dan in een selectiecursor, waarna je een deel van je scherm kan selecteren.

command toets  +  shift toets  +  4 toets

Hierna wordt de afbeelding op je bureaublad opgeslagen. Ook hier geldt dat met macOS Mojave de afbeelding kort rechtsonderin getoond wordt.

Je kan op deze wijze ook een screenshot maken van één van je openstaande vensters. Druk hiervoor opnieuw tegelijkertijd op de command-knop, de shift-knop en de 4 in. Druk hierna op de spatie-toets en je zult nu een venster kunnen selecteren.

Open vervolgens je controlepaneel. Ga hier naar de knop 'Contact' en klik op 'Neem contact op'.

Selecteer aan de linkerzijde een onderwerp en klik vervolgens op 'Selecteer bestand'. Open de afbeelding die je zojuist hebt opgeslagen en stel hierna een bericht op voor onze helden van support. 

Je hebt nu een screenshot gemaakt, opgeslagen en opgestuurd naar onze supportafdeling! Je ontvangt hierna zo snel mogelijk een reactie op je vraag.

Een screenshot maken met je smartphone

Het maken van een screenshot is met iedere smartphone mogelijk. Omdat dit echter per toestel verschilt, is het lastig om dit hier weer te geven.

We raden je dan ook aan om bijvoorbeeld via Google na te gaan hoe je met jouw specifieke toestel een screenshot maakt. Via de browser van je telefoon kun je vervolgens inloggen op je controlepaneel. Ga hier naar de knop 'Contact' en klik op 'Neem contact op'.

Selecteer dan een onderwerp en druk op 'Selecteer bestand'. Selecteer het gemaakte screenshot en stel hierna een bericht op voor onze helden van support.

Je hebt nu een screenshot gemaakt, opgeslagen en opgestuurd naar onze supportafdeling! Je ontvangt hierna zo snel mogelijk een reactie op je vraag.In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je een screenshot maakt met Windows en macOS.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

 

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op