Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Wat is WHOIS?

De WHOIS-gegevens van een domeinnaam bevatten alle algemene informatie over een domeinnaam, zoals de contactgegevens van de eigenaar, de beschikbaarheid van een domeinnaam en bij welke partij de domeinnaam is geregistreerd.

Iedere domeinnaam bevat WHOIS-gegevens. Hoeveel informatie hierin beschikbaar is, is afhankelijk van de domeinextensie. In dit artikel zullen we uitleggen welke informatie je in de WHOIS-gegevens van een domeinnaam kunt verwachten.


Beschikbaarheid van het domein

De WHOIS-gegevens geeft in eerste instantie informatie over de status van de domeinnaam. Zo kan een domeinnaam bijvoorbeeld beschikbaar of reeds geregistreerd zijn en actief of inactief. Bij 'Registrar' zie je doorgaans ook de partij terug waar de domeinnaam is geregistreerd.

Als de domeinnaam niet lang geleden is opgezegd, vertellen de WHOIS-gegevens ook of de domeinnaam nog in quarantaine staat of alweer vrij voor registratie is.


Contactgegevens van een domeinnaam

Naast de beschikbaarheid van een domeinnaam, vind je ook de contactgegevens van de houder (de eigenaar), het administratieve en het technische contact in de WHOIS-gegevens.

Zoals vermeld verschilt het per domeinextensie welke informatie je te zien krijgt. Dit heeft vooral betrekking op de contactgegevens en is afhankelijk van het beleid dat het register van de domeinextensie voert.

SIDN, het Nederlandse register voor .NL domeinnamen toont bijvoorbeeld nooit de houdergegevens als het domein op naam van een persoon is geregistreerd. Als het domein op naam staat van een bedrijf, zul je de naam van het bedrijf in de houdergegevens terugvinden. In beide gevallen zie je het e-mailadres van het administratieve en het technische contact.

Aan de andere kant tonen zogenaamde Generic Top Level Domain names (gTLD's) zoals .COM, .NET en .INFO domeinnamen wél alle contactgegevens in de WHOIS-gegevens. Dit is een verplichting vanuit ICANN, de overkoepelende domeininstantie voor gTLD's.


WHOIS-privacy

Er bestaat een optie om zogenaamde 'WHOIS-privacy' voor gTLD's te gebruiken om zodat jouw informatie niet in de WHOIS-gegevens op wordt genomen.

Wij zijn momentaal de mogelijkheden aan het onderzoeken om dit toe te voegen, dit heeft echter op verschillende vlakken aardig wat voeten in de aarde. Zodra we dit ondersteunen, hoor je dit uiteraard via onze nieuwsbrieven. Hou onze updates dan ook goed in de gaten!


Hoe zoek ik de WHOIS-gegevens van domeinnamen op?

Door een domeinnaam in te voeren in onze WHOIS look-up tool vind je voor de meeste domeinnamen alle WHOIS-gegevens terug. Voor sommige domeinnamen is het alleen mogelijk om de WHOIS-gegevens via de website van het betreffende register op te zoeken.

 

Mocht je de WHOIS-gegevens van andere domeinnamen op willen zoeken, voer dan een zoekopdracht uit in bijvoorbeeld Google. Zoek hierbij naar 'WHOIS' en jouw domeinextensie (zoals .DE). Het eerste resultaat is dan vaak de WHOIS-pagina van het bijbehorende register.


 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, benader dan onze supportafdeling. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina en met de knop 'Contact' in je controlepaneel.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Deel dit artikel

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op