Winkelwagen

    Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

    Wat is WHOIS?

    De WHOIS-gegevens van een domeinnaam bevatten alle algemene informatie over een domeinnaam. Dit betreft onder meer de beschikbaarheid van een domeinnaam, de partij waarbij de domeinnaam is geregistreerd en de contactgegevens van de administratieve contactpersoon, de technische contactpersoon en de rechtmatige eigenaar.

    ICANN, de overkoepelende domeininstantie, heeft bepaald dat de WHOIS-gegevens actueel, geldig en inzichtelijk moeten zijn. Deze regel geldt voor alle domeinextensies, dus zowel voor gTLD's (zoals .com, .net en .blog) als voor ccTLD's (domeinnamen met landcodes, zoals .NL, .BE en .DE).

    Door de AVG (GDPR) zijn de WHOIS-gegevens van particulieren woonachtig in de EU grotendeels niet inzichtelijk. Meer hierover lees je onder 'Afschermen van WHOIS-gegevens'.

    De informatie in de WHOIS-gegevens worden voor verschillende doeleinden gebruikt. De voornaamste reden is om aan te geven wie de rechtmatige eigenaar van het domein is. Dit is onder andere belangrijk voor:

    • Het afnemen van SSL-certificaten.
    • De contactvalidatie voor gTLD's.
    • Het verhuizen van domeinnamen.
    • Het oplossen van (juridische) geschillen omtrent het domein.
    • Het (ver)kopen van domeinnamen.

    Iedere domeinnaam bevat WHOIS-gegevens. Hoeveel informatie hierin beschikbaar is, is afhankelijk van de domeinextensie. In dit artikel leggen we uit welke informatie je in de WHOIS-gegevens van een domeinnaam kunt verwachten.


    Beschikbaarheid van het domein

    De WHOIS-gegevens geeft in eerste instantie informatie over de status van de domeinnaam. Zo kan een domeinnaam bijvoorbeeld beschikbaar of reeds geregistreerd zijn en actief of inactief. Bij 'Registrar' zie je doorgaans ook de partij terug waar de domeinnaam is geregistreerd.

    Naast de beschikbaarheid van een domeinnaam, vind je ook de contactgegevens van de houder (de eigenaar), het administratieve en het technische contact in de WHOIS-gegevens.

    Zoals vermeld verschilt het per domeinextensie welke informatie je te zien krijgt. Dit heeft vooral betrekking op de contactgegevens en is afhankelijk van het beleid dat het register van de domeinextensie voert.


    Afschermen van WHOIS-gegevens

    Met ingang van de AVG (GDPR) zijn de WHOIS-gegevens van particulieren woonachtig in de EU in de WHOIS-databases afgeschermd. Enkele gegevens, zoals het administratieve en het technische e-mailadres, worden hierin soms nog wel weergegeven. Deze e-mailadressen worden doorgaans gebruikt om de beheerder van het domein te benaderen.

    Bedrijven vallen niet onder de AVG-wetgeving en worden hierdoor niet beschermd. Daarom zie je van domeinen die op naam van bedrijf vaak de meeste informatie wél terug.

    SIDN, het Nederlandse register voor .NL domeinnamen schermt bijvoorbeeld de houdergegevens af als het domein op naam van een persoon is geregistreerd. Als het domein op naam staat van een bedrijf, zul je de naam van het bedrijf in de houdergegevens terugvinden. In beide gevallen zie je het e-mailadres van het administratieve en het technische contact.

    Hieronder zie je terug welke WHOIS-gegevens van de populairste domeinnamen zichtbaar zijn.

    .NL-domeinnamen
    • Particulieren: De gegevens van de houder zijn volledig afgeschermd. Alleen het e-mailadres van de administratieve en technische contactpersoon is zichtbaar.
    • Bedrijven: In de houdergegevens vind je de naam van het bedrijf terug. Daarnaast is het e-mailadres van de administratieve en technische contactpersoon zichtbaar.
    Delete
    .EU-domeinnamen
    • Particulieren: Alleen de taal van de houder en het e-mailadres van de administratieve en technische contactpersoon zijn zichtbaar.
    • Bedrijven: In de houdergegevens is de naam, de taal, de regio, het land en het e-mailadres van het bedrijf zichtbaar. Daarnaast is het e-mailadres van de administratieve en technische contactpersoon zichtbaar.
    Delete
    .BE-domeinnamen
    • Particulieren: De gegevens van de houder zijn volledig afgeschermd.  
    • Bedrijven: De naam, de taal, het adres en het telefoonnummer van het bedrijf zijn zichtbaar in zowel de houdergegevens als de administratieve contactgegevens.
    Delete
    gTLD's (zoals .COM, .NET en .INFO)
    • Particulieren: Alle informatie is afgeschermd.
    • Bedrijven: Wanneer een gTLD bij TransIP is geregistreerd, zal alle informatie behalve de bedrijfsnaam zijn afgeschermd.
    Delete

    WHOIS-privacy

    Bij sommige providers bestaat een optie om zogenaamde WHOIS-privacy voor domeinnamen te gebruiken, zodat jouw informatie niet in de WHOIS-databases wordt opgenomen.

    Met ingang van de AVG wordt de WHOIS-informatie van particulieren al beschermd. Wij hebben daarom besloten om WHOIS-privacy niet aan te bieden.


    Hoe zoek ik de WHOIS-gegevens van domeinnamen op?

    Door een domeinnaam in te voeren in onze WHOIS look-up tool vind je voor de meeste domeinnamen de beschikbare WHOIS-gegevens terug. Voor sommige domeinnamen is het niet mogelijk om deze tool te gebruiken, maar kan de WHOIS alleen via de website van het register worden benaderd.

    Let op: Voor het opvragen van de niet-publieke houdergegevens van je eigen .NL domeinnaam, vind je hier meer informatie: Waar vind ik de houder (eigenaar) van mijn .NL domeinnaam? 

    Mocht je de WHOIS-gegevens van andere domeinnamen op willen zoeken, voer dan een zoekopdracht uit in bijvoorbeeld Google. Zoek hierbij naar 'WHOIS' en jouw domeinextensie (zoals .DE). Het eerste resultaat is dan vaak de WHOIS-pagina van het bijbehorende register.

    In dit artikel hebben we uitgelegd welke informatie in de WHOIS-gegevens zichtbaar is en hoe je deze informatie terug kunt vinden.

    Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, benader dan onze supportafdeling. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina en met de knop 'Contact' in je controlepaneel.

    Kom je er niet uit?

    Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

    Neem contact op