Wat is OpenStack?

OpenStack is een opensource oplossing om een eigen publiekelijke cloud-omgeving te hosten. TransIP biedt OpenStack aan via het 'Public Cloud' product.

Een virtueel datacenter is een simpele maar accurate omschrijving voor OpenStack: OpenStack beheert een grote pool aan hardware (CPU cores en RAM), opslag en netwerk resources en biedt die aan in de vorm van een virtueel datacentrum. In tegenstelling tot ons VPS-platform beheer je bij OpenStack niet alleen een virtuele server, maar ook de achterliggende, virtuele netwerkarchitectuur en kun je zoveel VPS'en aanmaken als je resources toelaten.

Je kunt OpenStack beheren via een SDK, of het OpenStack-dashboard 'Horizon'. Dit is een webinterface waarmee je bijvoorbeeld virtuele servers kunt aanmaken. Daarnaast ondersteunt OpenStack ook vele services van derde partijen zoals Kubernetes, CloudFoundry en Terraform.

horizon overview

OpenStack is opgebroken in services waarmee je via 'plug and play' componenten toe kunt voegen afhankelijk van jouw behoefte. OpenStack wordt dan ook gezien als de toekomst van cloud-computing: het is extreem flexibel en voor elke denkbare use case te gebruiken.

Een mooi voorbeeld van een OpenStack-gebruiker is bijvoorbeeld Blizzard Entertainment, die OpenStack gebruikt om automatisch de servercapaciteit op te schalen voor het spel Overwatch.