Winkelwagen

  Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

  Reverse DNS instellen

  Met reverse DNS (ook bekend als rDNS of PTR record) koppel je een IP-adres aan een domein naam (doorgaans een subdomein). Dit is het tegenovergesteld van reguliere (forward) DNS waarbij je een domein aan een IP koppelt.

  Stel je bijvoorbeeld voor dat je als reverse DNS mail.voorbeeld.nl gebruikt en dat die gekoppeld is aan IP 123.123.123.123:

  • Als je het IP-adres van mail.voorbeeld.nl opvraagt (met een DIG-commando) krijg je 123.123.123.123 terug.
  • Als je een reverse DNS lookup doet van 123.123.123.123 krijg je in dat geval mail.voorbeeld.nl terug.

  Reverse DNS wordt o.a. gebruikt om te achterhalen waar een e-mail bericht vandaan komt. Dit voegt een extra laag beveiliging toe aan e-mail. Veel e-mailservers zijn geconfigureerd om e-mail te weigeren of sneller als spam te markeren, als er geen geldige reverse DNS voor is ingesteld.


  Reverse DNS instellen

  Het instellen van een reverse DNS / PTR-record gaat bij afname van een VPS als volgt:

   

  Stap 1

  Ga in het controlepaneel naar Blade VPS / VPS & Colocatie en klik op de naam van je VPS of colocatie.


   

  Stap 2 

  Klik 'Beheren' > 'Netwerkinformatie'.

  beheren netwerkinformatie


   

  Stap 3

  Klik op het IP-adres waar je de 'Reverse DNS' van wilt instellen. Mocht het IPv6-adres hier nog niet in terug te zien dan kun je deze altijd toevoegen via de knop '+ Voeg een nieuw IPv6-adres toe'.


   

  Stap 4

  Voer de gewenste reverse DNS-naam in en klik vervolgens op 'Pas reverse DNS aan' om deze op te slaan. Wij raden een syntax zoals server.jedomein.nl of mail.jedomein.nl aan.

  afbeelding reverse DNS instellen


   

  Stap 5

  Stel vervolgens in je DNS-records van je domein voor je gekozen reverse DNS ook daadwerkelijk DNS-records in. In onderstaand screenshot staan er bijvoorbeeld 4 IP-adressen waarvoor je in je DNS-instellingen de onderstaande records zou aanmaken.

  reverse dns dns voorbeeld

  Als je de IP's waarvoor je reverse DNS instelt ook gebruikt voor de root (@) van je domein dan kun je CNAME-records gebruiken zoals hieronder.

  reverse dns cname


   

  Je PTR-record wordt nu binnen een paar minuten door onze nameservers opgenomen. Voor meer informatie hierover zie de FAQ: 'Waarom zie ik mijn DNS wijziging nog niet terug?'

  Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

  Kom je er niet uit?

  Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

  Neem contact op