De console in het controlepaneel blijft zwart

Bij een upgrade of update van Ubuntu kan het in sommige gevallen zo zijn dat je console zwart blijft, ook na het indrukken van de 'ALT' toets voor het uitschakelen van de schermbeveiliging.

In dat geval zal het 'venster' waar je console naar kijkt (de TTY) niet langer op de juiste staan (TTY7 in plaats van TTY1) en daardoor blijft het scherm zwart. Dit komt omdat Ubuntu verwacht dat er een GUI beschikbaar is (die standaard op TTY7 actief is), maar deze is er standaard niet voor de server based versies van Ubuntu. Om dit op te lossen kun je de toetsencombinatie 'CTRL + ALT + F1' gebruiken om naar het juiste 'venster' te schakelen. F1 komt hierbij overeen met het nummer van de TTY, dus F2 schakelt naar TTY2, etc.

Het is eventueel mogelijk om met behulp van de GRUB boot settings in te stellen dat ook bij een reboot Ubuntu standaard gebruik maakt van TTY1. Zie voor meer informatie de pagina op AskUbuntu hierover.