Ik wil mijn reverse DNS instellen

Wat is reverse DNS

Met reverse DNS (ook bekend als rDNS of PTR record) koppel je een IP adres aan een domein naam (doorgaans een subdomein). Dit is het tegenovergesteld van reguliere (forward) DNS waarbij je een domein aan een IP koppelt.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je als reverse DNS mail.voorbeeld.nl gebruikt en dat die gekoppeld is aan IP 123.123.123.123:

• Als je het IP adres van mail.voorbeeld.nl opvraagt (met een DIG commando) krijg je 123.123.123.123 terug.
  • Als je een reverse DNS lookup doet van 123.123.123.123 krijg je in dat geval mail.voorbeeld.nl terug.

Reverse DNS wordt o.a. gebruikt om te achterhalen waar een e-mail bericht vandaan komt. Dit voegt een extra laag beveiliging toe aan e-mail. Veel e-mailservers zijn geconfigureerd om e-mail te weigeren of sneller als spam te markeren, als er geen geldige reverse DNS voor is ingesteld.

Reverse DNS instellen

Het instellen van een PTR record gaat bij afname van colocatie of VPS als volgt:

Stap 1

Ga in het controlepaneel naar Blade VPS / VPS & Colocatie

Stap 2

Klik op de naam van je VPS of colocatie en vervolgens op 'IP-adressen'.

Stap 3

Klik op het IP-adres waar je de 'Reverse DNS' van wilt instellen.

Stap 4

Voer de gewenste reverse DNS-naam in en klik vervolgens op Pas reverse DNS aan om deze op te slaan.

afbeelding reverse DNS instellen

Stap 5

Stel vervolgens in je DNS records voor je gekozen reverse DNS ook daadwerkelijk DNS records in. In bovenstaand screenshot staan er bijvoorbeeld 4 IP-adressen waarvoor je in je DNS instellingen de onderstaande records zou aanmaken.

Als je de IP's waarvoor je reverse DNS instelt ook gebruikt voor de root (@) van je domein dan kun je CNAME records gebruiken zoals hieronder.

Kies bij het invoeren van de reverse DNS bij voorkeur voor de hostname van je VPS of het domein waar vanaf je mail verzendt: dus bijvoorbeeld server.jouwdomeinnaam.nl of mail.jouwdomeinnaam.nl. Je PTR-record wordt binnen een paar minuten door onze nameservers opgenomen. Voor meer informatie hierover zie de FAQ: "Waarom zie ik mijn DNS wijziging nog niet terug?"