Software installeren in Ubuntu 18.04

In dit artikel laten wij zien hoe je software packages in Ubuntu 18.04 installeert en achterhaalt in welke repository de software te vinden is.

Voer de stappen in dit artikel uit via command-line als root, of als een gebruiker met root-rechten.

Een package installeren

In Ubuntu installeer je packages met een van de volgende commando's:

apt install -y packagenaam
    apt-get install -y packagenaam

Apt / apt-get is een meta package handler / package manager waarmee je bijvoorbeeld packages kunt beheren of repositories kunt aanmaken.

Door de toevoeging -y geef je automatisch toestemming wanneer er gevraagd wordt om toestemming om de betreffende package te installeren.

Software / packages zoeken

Wil je een commando gebruiken, maar zegt Ubuntu dat het commando niet gevonden kan worden? Dan kun je achterhalen of je die kunt installeren. Dit doe je door te kijken of het commando een onderdeel is van een package die is opgenomen in een repository die je in Ubuntu gebruikt. Dit doe je met het commando:

apt search commandonaam

Wil je bijvoorbeeld netstat gebruiken, dan gebruik je dus het commando:

apt search netstat

De output ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Sorting... Done
    Full Text Search... Done
    bwm-ng/bionic 0.6-3.2build1 amd64
      small and simple console-based bandwidth monitor

gnome-nettool/bionic 3.8.1-1build3 amd64
      network information tool for GNOME

libparse-netstat-perl/bionic,bionic 0.12-1 all
      module to parse the output of the "netstat" command

net-tools/bionic,now 1.60-26ubuntu1 amd64 [installed]
      NET-3 networking toolkit

etc. etc.

Om het netstat-commando te gebruiken installeer je dus in dit geval net-tools:

apt install -y net-tools

Je vraag je misschien af hoe weet dat net-tools hier het juiste zoekresultaat was. Wanneer je een groot aantal zoekresultaten ziet, kun je het beste op de Ubuntu package pagina zoeken onder 'Search the contents of packages' op het betreffende commando/software. In de regel zul je altijd het bovenste resultaat op deze pagina nodig hebben, of in ieder geval het commando dat in de map /bin of /usr/bin zit. In dit voorbeeld zul je bij netstat resultaten ook zien als dnetstat, snmpnetstat, die duidelijk niet hetzelfde zijn.

Achterhalen in welke repository software is opgenomen

Het kan gebeuren dat de software die je wil installeren niet is opgenomen in een repo die je op het moment gebruikt. In dat geval kan de betreffende software niet geïnstalleerd worden.

Je kunt uitsluiten of dit het geval is door te kijken of de software een onderdeel is van een package die in je huidige repositories is opgenomen. Je gebruikt hiervoor het commando:

apt search packagenaam

Wanneer je niets meer te ziet dan 'Unable to locate package packagenaam' of...

Sorting... Done
    Full Text Search... Done

...betekent dit dat de benodigde package niet bestaat, of onderdeel is van een andere repository.

Voor Ubuntu kun je dan het beste de package opzoeken op https://packages.ubuntu.com/. Zet de distribution op 'Bionic' en geef de packagenaam op onder 'Search package directories'. In de zoekresultaten staat de repository waar de package een onderdeel van is in bold tussen de brackets aan het eind, bijvoorbeeld [universe].

Packages updaten

Alle geïnstalleerde software update je in Ubuntu eenvoudig met een van de commando's:

apt update
    apt-get update

Een repository toevoegen

Je kunt op twee manieren repositories toevoegen.

• De eerste is vanuit command-line. Je hebt eerst de software-properties-common package nodig:
      apt install -y software-properties-common
      Vervolgens voeg je een repository toe met het commando:
      add-apt-repository deb http://site.example.com/ubuntu distribution component1

Zie de toelichting onderaan dit onderdeel voor een toelichting op de code

• De beschikbare Ubuntu repositories vind je in het bestand /etc/apt/sources.list en open je bijvoorbeeld met
      nano /etc/apt/sources.list

Voeg handmatig een nieuwe repo toe met de syntax:

add-apt-repository deb http://site.example.com/ubuntu distribution component1

Sla daarna je wijzigingen op (ctl + > > enter) en update de beschikbare package list:

apt-get update

De regels die je in dit bestand ziet zijn opgebouwd uit:

• deb: de repositories die de binaries en precompiled packages bevatten.
    • deb-src: deze repositories bevatten ook de source code van packages en is enkel handig voor ontwikkelaars.
    • http://acrhive.ubunu.com/ubuntu: waar de repository te vinden is
    • bionic: de release naam van de Ubuntu 18.
    • main: de sectie naam van de repository. Het kan zijn dat je er meerdere ziet, zoals ook 'restricted'.