Naar de inhoud

EU vs VS:
privacy niet gegarandeerd

Privacy niet gegarandeerd

In 2018 werd de CLOUD-act in het leven geroepen in de Verenigde Staten. Deze wet maakt het makkelijker voor Amerikaanse opsporingsdiensten om toegang te krijgen tot data bij strafrechtelijk onderzoek, óók buiten de landgrenzen, zolang de data in handen is van een Amerikaans bedrijf. 

Dat betekent dat data die beheerd wordt door een Amerikaanse provider, zoals Microsoft, Amazon of Google, opgevraagd kan worden door de Amerikaanse overheid. Zelfs als die gegevens in een datacenter staan in Europa. Dit staat haaks op de bescherming van deze gegevens onder de GDPR.

Waarom je moet weten wat de CLOUD-act inhoudt

In dit artikel leggen we je exact uit wat de CLOUD-act inhoudt, waarom hij relevant is voor iedereen die te maken heeft met persoonsgegevens of dataverwerking, welke diensten zoal kunnen vallen onder deze wetgeving en wat de gevolgen kunnen zijn van een gegevensverzoek via de CLOUD-act voor inwoners en bedrijven in de EU. Wat kun je in deze situatie doen en hoe houd je grip op je data?

Meer weten?

Deze bronnen geven meer uitleg

NCSC

In dit artikel uit 2022 bespreekt het Nationaal Cybersecurity Centrum een onderzoek dat ze hebben laten uitvoeren door advocatenbureau GreenbergTraurig. Hierin werd al aangegeven dat de CLOUD-act zeker wel een impact kan hebben op Europese bedrijven en dat het steeds belangrijker zal worden voor bedrijven om zich af te vragen waar hun data opgeslagen of verwerkt wordt, en door wie. 

European Alternatives

Onafhankelijk platform European Alternatives verzamelt Europese alternatieven voor digitale dienstverleners in een handige en overzichtelijke lijst. Dit platform is opgezet en wordt beheerd door de Oostenrijkse Constantin Graf. 

Wie kan er bij mijn data?

In ons webinar "Wie kan er bij mijn data?" uit 2022 bespraken presentator Marco en Caroline van Ekeren (Senior Legal Counsel en sectiecoördinator data en privacy bij ICT-recht) al onder andere hoe belangrijk het is om te weten of, en welke, verwerkers bij jouw data kunnen.

Wat doet TransIP?

Bij TransIP bieden we al onze producten en diensten aan op een compleet EU-gebaseerd ecosysteem. We hebben rekening gehouden met redundantie, dankzij twee datacenters die allebei in Nederland staan. De kennis voor zowel onderhoud als ontwikkeling van onze diensten hebben we in-house. Ook onze support-afdeling is gevestigd in Nederland en baseert zich op eigen kennis.
Daarnaast ondersteunen we opensource-softwaredevelopers en gebruiken we zelf ook opensource-producten. Onze e-mailservers hosten we ook zelf, waardoor we niet afhankelijk van een Amerikaanse partij zijn. De leveranciers die we gebruiken, worden uitvoerig gecontroleerd door onze security-afdeling. Ze hebben geen toegang tot gevoelige klantdata en zullen deze ook niet krijgen. Er zijn altijd duidelijke afspraken met dit soort partijen over verwerking en opslag, wanneer dit van toepassing is.

TransIP producten als alternatief

Welke TransIP-producten en -diensten zijn een goed alternatief voor Amerikaanse cloudserviceproviders?

STACK

Alternatief voor Dropbox, Google Drive

E-mail

Alternatief voor Gmail, Outlook

Sitebuilder

Alternatief voor Squarespace, webhosting

WordPress Hosting

Alternatief voor WordPress.com

Managed WordPress Hosting

Alternatief voor Dreamhost, Bluehost

Managed WooCommerce

Opensource alternatief voor Squarespace, Wix

VPS

Alternatief voor DigitalOcean

Kubernetes

Alternatief voor DigitalOcean

Public Cloud

Alternatief voor DigitalOcean