Eenvoudig een website maken?

Maak werk van je idee

Je eigen website maken

Een website maken hoeft niet moeilijk te zijn. Maar hoe maak je op een eenvoudige manier een professionele website voor jezelf of voor je bedrijf? In deze uitgebreide gids krijg je alle informatie die nodig is om zelf een eigen website te bouwen.

Het bouwen van je eigen website kan natuurlijk op verschillende manieren. Zo kun je een website op maat maken, of gebruik maken van populaire CMS systemen zoals WordPress of Joomla.

Via TransIP regel je eenvoudig de basis die je nog hebt om de website online te krijgen. Uiteindelijk moet je rekening houden met drie belangrijke elementen:

Stap 1: Een eigen domeinnaam

De invulling van deze stap is afhankelijk van je situatie:

1. Je hebt nog geen domeinnaam 

Via onze website kun je direct checken of je domeinnaam beschikbaar is. Als je een domeinnaam hebt gekozen die nog niet bezet is kun je deze eenvoudig via TransIP registreren. Tijdens het afronden van je bestelling krijg je ook de mogelijkheid om webhosting mee te bestellen. Later lees je hier meer over.

2.  Je hebt al een eigen domeinnaam bij TransIP

Super, dan heb je de eerste belangrijke stap al gezet. Je moet eventueel alleen nog webhosting bij bestellen.

3. Je hebt al ergens anders een domeinnaam geregistreerd

Als je ergens anders een domeinnaam hebt geregistreerd verhuis je deze op een eenvoudige manier naar TransIP. Bij het controleren van je domeinnaam heb je de optie ‘Verhuizen’.

Het enige wat je nu nodig hebt is de verhuiscode van je huidige provider. Tijdens het afronden van je bestelling dien je deze namelijk in te voeren.

In de vervolgstappen krijg je de optie te zien om webhostingpakketten toe te voegen. Hierover vertellen we je in stap 2.

Stap 2: kies je webhosting

De tweede belangrijke stap is het kiezen van de juiste webhosting voor de bouw van jouw nieuwe website. De webhosting is de ruimte in de cloud waarop jouw website draait. Erg belangrijk dus, want zonder hosting kun je je website dus ook niet online hebben.

Voor de meeste domeinextensies is zowel WordPress Hosting als Webhosting nu zichtbaar. Een belangrijke keuze die je nu moet maken is of je kiest om je website met WordPress te bouwen of hier andere software voor gaat gebruiken.

Het grootste verschil tussen de WordPress hosting en de normale webhosting van TransIP zit hem niet per se in de specs, maar vooral in het feit dat bij WordPress hosting WordPress automatisch voor je wordt geïnstalleerd. Bovendien is WordPress out of the box uitstekend ingericht voor zoekmachines als Google en Bing. Je website is gelijk voor mobiele apparaten bereikbaar dankzij responsive webdesign (mits je gebruik maakt van een modern template).

Voordelen webhosting bij TransIP

Snel.

Geen zorgen meer om een trage website. Goed voor Google én je bezoekers.

Veilig.

Door slimme firewalls en backup mogelijkheden is je website optimaal beveiligd.

Voordelig.

Geen hoge kosten of lange contracten. Eenvoudig opzegbaar en korting tijdens de eerste maanden.

Hosting voor beginners: WordPress

Heb je weinig ervaring met het zelf bouwen van een website dan raden wij aan om WordPress hosting te kiezen. Met deze hosting wordt de basis voor je klaargezet. Het enige wat jij hierna nog hoeft te doen is je WordPress omgeving inrichten.

Hosting voor gevorderden: Webhosting

Heb je al wat meer ervaring met het ontwikkelen van een eigen site, kun je zelf WordPress installeren of wil je je website met andere software zoals Drupal, Magento of Joomla maken? Weet je hoe je een website moet uploaden via SFTP? Kies dan voor deze optie. 

Software om zelf je website te maken

Als je je gewenste domeinnaam en hosting hebt gekozen is het tijd om te starten met het maken van je website. Zoals al eerder gerefereerd is het belangrijk om te bepalen met welke software je je website maakt. Met afstand de meest populaire en eenvoudigste manier is om dit via WordPress te doen.

Wat is WordPress?

WordPress is gratis en open source software die wordt gebruikt om zonder al te veel technische kennis blogs en websites te maken. WordPress is een zogenaamd Content Management Systeem (CMS) waarmee je op een relatief eenvoudige manier websites kunt maken. WordPress is inmiddels beschikbaar in meer dan 100 talen en met afstand het meest populaire CMS van het hele internet.

Gratis

WordPress is gratis te installeren.

Flexibel

WordPress is eenvoudig uit te breiden of aan te passen.

Community

Al je vragen (en antwoorden) over WordPress kun je op het internet terugvinden.

Eenvoudig in gebruik

WordPress is gemaakt zodat vrijwel iedereen dit eenvoudig kan gebruiken.

Templates

Je hebt keuze uit duizenden templates, zodat je niet van scratch hoeft te beginnen.

SEO

Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden. De basis van SEO is prima afgehandeld door WordPress.

Creƫer helemaal zelf je website

Heb je de behoefte om volledige vrijheid te hebben over de uitstraling en werking van je website? Dan kun je het best aan de slag met HTML, CSS en een programmeertaal zoals JavaScript of PHP.

Tegenwoordig zijn er legio opties die je stap voor stap helpen om een website vanaf de grond te programmeren. Je kunt bijvoorbeeld lessen volgen op Codecademy of online web tutorials volgen op W3schools. Het zelf maken van een website vergt meer tijd en kennis, maar het bijkomende voordeel is dat je werkelijk alles kunt maken zoals je het hebt bedacht.

Belangrijk om te weten als je een website gaat bouwen

Je weet welke 4 stappen je moet nemen om een website zelf te maken. Maar hoe zorg je er voor dat je eigen gemaakte website ook een succes wordt?

1. Definieer het doel van je website

Wat is het doel van je website? Het is erg belangrijk om dit vooraf te bepalen. Op basis hiervan kun je namelijk belangrijke beslissingen nemen voor het ontwikkelen van je site. Wil je persoonlijke verhalen vertellen en vooral bloggen, of moet je website een visitekaartje voor je eigen bedrijf worden?

Schrijf vooraf het doel van je website op en zet eens op papier welke pagina’s je hier op terug wilt zien. Dit geeft houvast en zorgt voor een doelgerichte website.

2. SEO voor je eigen website

Als je zelf een website maakt moet je ook rekening houden met de vindbaarheid van je website: je SEO dus. Als je gebruik maakt van WordPress zijn er al een aantal dingen goed ingeregeld. Wil je meer kunnen instellen, dan heb je hier enorm veel plugins voor die je hierbij kunnen helpen. Verdiep je in de basiskennis van vindbaarheid in zoekmachines zodat je weet waar je op moet letten.

3. Onderhoud en optimaliseer je website

Blijf je website optimaliseren en onderhouden. Zo houd je je website levendig en zorg je bovendien door regelmatig onderhoud, dat je website veilig blijft. CMS systemen zoals WordPress moeten regelmatig voorzien worden van de nieuwste updates. Deze updates zijn vaak bedoeld om kwetsbaarheden in thema’s of plugins te dichten. Wacht hier dus niet te lang mee!

Wij hebben hier ook een mooie oplossing voor: Patchman. Als je Patchman geactiveerd hebt, voeren we regelmatig scans uit om de veiligheid van je website te waarborgen. Zo ben je snel op de hoogte van mogelijke kwetsbaarheden of malware binnen jouw CMS en kan jouw WordPress-, Joomla- of Drupalwebsite niet misbruikt worden voor spam of phishing.

4. Moderne technieken

Verdiep je in de technische kant van je website. Een website maken is niet alleen design, maar gaat ook een stuk om techniek. Zorg dat je website goed werkt op verschillende apparaten (zoals smartphones), snel laadt, veilig is en een SSL-certifcaat heeft.

Bij TransIP nemen we een groot deel van deze zorgen voor je weg door snelle webhosting en een gratis geïnstalleerd SSL-certificaat.

Uiteraard is het ook mogelijk om een betaald SSL-certificaat af te nemen. Dit doe je eenvoudig met één klik binnen je controlepaneel. Met betaalde certificaten krijg je een extra validatiepunt. De betaalde varianten doen bijvoorbeeld een extra controle op het domeinnaam. Is het certificaat ook echt aangevraagd door de domeinnaam-houder? Het is dus een extra beveiligingslaag op je SSL-verbinding.

Professioneel e-mailadres

Bij een eigen website hoort natuurlijk ook een professioneel e-mailadres. Bij alle webhostingpakketen van TransIP krijg je gratis één of meerdere e-mailadressen. Login via je eigen webmail, of koppel je e-mail aan je bestaande e-mail clients zoals Outlook of Gmail. Kom je er niet uit? Geen probleem, dan helpen we jou uiteraard verder.

Als je toch besluit niet je eigen website te maken, maar wel een eigen persoonlijk/professioneel e-mailadres wilt hebben dan kun je altijd nog onze E-Mail Only dienst afnemen.

Handige bronnen

WordPress documentatie op de website van WordPress zelf vind je enorm veel informatie over het zelf opzetten van een website via WordPress.

Tips van de KVK een handig overzicht waar je nog meer op moet letten bij een zakelijke website. Denk aan AVG-wetgeving, klantreviews etc.

WordPress installeren op je hosting bekijk dit handige hulpartikel waarin je nog eens stap voor stap te zien krijgt hoe je WordPress installeert op onze webhosting.

Veelgestelde vragen.