Probeer BladeVPS een maand gratis

Maak van jouw volgende website of applicatie een succes op BladeVPS PureSSD. Probeer direct of een self-managed VPS iets voor jou is; de eerste maand krijg je van ons :-)!

Start nu je gratis maand

Wat is het verschil tussen FTP, FTPS en SFTP?

Je komt bij het gebruik van onze diensten met regelmaat termen tegen zoals FTP, FTPS en SFTP, maar vraagt je misschien af wat dit inhoudt en wat de verschillen zijn. In dit artikel lichten wij deze termen toe.

FTP (File Transfer Protocol)

FTP wordt gebruikt voor de uitwisseling van bestanden tussen computers. Een computer dient als FTP server (bij ons is dit je VPS / webhostingsserver) en de andere als client (je computer). Je verbindt vanuit de client met de server om bestanden op de server over te zetten. Voor het gebruik van FTP raden wij FileZilla aan.

Veiligheid

FTP verkeer loopt standaard via port 21 en maakt geen gebruik van encryptie. In plaats van FTP wordt daarom tegenwoordig eigenlijk altijd gebruik gemaakt van SFTP of FTPS, aangezien daarvoor wel encryptie wordt toegepast.

Let op: Gebruik je een webhostingpakket? Dan kun je alleen via SFTP verbinden. In het artikel 'Bestanden en mappen uploaden en downloaden via SFTP' lees je meer over het gebruik van SFTP met onze webhostingpakketten.

SFTP (SSH File Transfer Protocol)

SFTP maakt gebruik van SSH om een beveiligde FTP-verbinding op te zetten tussen computers. Het gebruik van SFTP lijkt heel veel op het gebruik van FTP. Het voornaamste verschil dat een gebruiker merkt is dat bulkbewerkingen sneller gaan via SFTP dan via FTPS (het SSH-protocol is nieuwer). Daarnaast gebruik je je SSH-poort en begint het hostadres met sftp://.

Een beperking van SFTP is dat je maar één type gebruiker kunt maken: iedere gebruiker is een beheerder en heeft volledige toegang en rechten. Een voordeel van SFTP is dat je public keys kunt gebruiken.

FTPS (File Transfer Protocol SSL)

FTPS maakt gebruik van SSL (TLS) voor het beveiligen van de FTP-verbinding. Het gebruik van FTP is in het gebruik identiek aan FTP, afgezien van dat de FTPS-verbinding beveiligd is met TLS.

In tegenstelling tot SFTP moet je in je FTP-client bij het verbinden aangeven dat je gebruik maakt van een beveiligde verbinding.

Een nadeel van FTPS is dat je meer poorten open moet zetten in je firewall, wat ook meer potentiële aanvalspunten betekent. Naast poort 21 zet je namelijk een passive port range openen. Dit heeft er mee te maken dat FTP bij file transfers meerdere verbindingen maakt met je server.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van dit artikel. De keuze tussen SFTP en FTPS is vaak een persoonlijke en voor beide valt iets te zeggen. SFTP heeft onze voorkeur omdat het iets sneller betwerkingen uitvoert en iets veiliger is (zo lang je bijvoorbeeld je SSH-poort verandert).