Wat is het verschil tussen FTP, FTPS en SFTP?

Je komt bij het gebruik van onze diensten met regelmaat termen tegen zoals FTP, FTPS en SFTP, maar vraagt je misschien af wat dit inhoudt en wat de verschillen zijn. In dit artikel lichten wij deze termen toe.

FTP (File Transfer Protocol)

FTP wordt gebruikt voor de uitwisseling van bestanden tussen computers. Een computer dient als FTP server (bij ons is dit je VPS / webhostingsserver) en de andere als client (je computer). Je verbindt vanuit de client met de server om bestanden op de server over te zetten. Voor het gebruik van FTP raden wij FileZilla aan.

Veiligheid

FTP verkeer loopt standaard via port 21 en maakt geen gebruik van encryptie. In plaats van FTP wordt doorgaans gebruik gemaakt van SFTP of FTPS aangezien daarvoor wel encryptie wordt toegepast.

SFTP (SSH File Transfer Protocol)

SFTP maakt gebruik van SSH om een beveiligde TLS- of SSL FTP verbinding op te zetten tussen computers. Het gebruik van SFTP lijkt heel veel op het gebruik van FTP. Het enige verschil dat een gebruiker doorgaans merkt is dat je een andere poort gebruikt, het hostadres begint met sftp:// en poort 22 of 2222 gebruikt.

Een beperking van SFTP is dat je maar één type gebruiker kunt maken: iedere gebruiker is een beheerder en heeft volledige toegang en rechten.

FTPS (File Transfer Protocol SSL)

FTPS maakt gebruik van SSL of TLS voor het beveiligen van de FTP verbinding. Het gebruik van FTP is identiek aan FTP, afgezien van dat de FTPS verbinding beveiligd is.

In tegenstelling tot SFTP moet je in je SFTP client bij het verbinden aangeven dat je gebruik maakt van een beveiligde verbinding.