Plesk co-op gebruiken

Plesk Co-op is een aangepaste versie van Plesk gericht op online samenwerking met collega's. Plesk Co-op is een totale mailserver met o.a. e-mail, kalener, chat en cloud storage functionaliteit. Plesk Co-op maakt samenwerking zo eenvoudig mogelijk, ongeacht of je dit samen op kantoor of online op afstand doet.

In deze handleiding richten we ons op het eerste gebruik van Plesk Co-op. Hoe stel je bijvoorbeeld je DNS-records in, maak je een e-mailadres aan en stel je die in in je software?

• Plesk Co-op maakt gebruik van onze VPS-mailservice.

• Plesk Co-op update zichzelf automatisch.

• Stel voor je aan deze handleiding begint de reverse-DNS in voor je VPS.

Wat voor VPS en licentie heb ik nodig?

We raden aan om voor Plesk Co-op met een X4 te beginnen: door de toevoeging van Seafile en Mattermost wordt er te veel geheugen gebruikt voor een X1. Aangezien VPS'en te allen tijde geüpgraded kunnen worden, maar niet gedowngraded, raden we aan kleiner te beginnen en dan naar behoefte eventueel op te schalen (dit zal eerder nodig zijn bij 50 of meer gebruikers).

Het aantal gebruikers bepaalt hoeveel mailadressen en daarmee Seafile- en Mattermost-gebruikers je kunt aanmaken. Ook hier raden we aan om kleiner te beginnen en met je behoefte op te schalen: gebruikerslicenties kunnen te allen tijde geüpgraded of gedowngraded worden.

DNS configureren

Voor de correcte werking van je e-mail is het belangrijk dat de DNS-records van je domein naar je VPS verwijzen. Dit is een tweedelig proces:

• Koppel je domeinnaam aan je VPS, zoals uitgelegd in deze tutorial. Voeg in ieder geval de volgende records toe (zie het screenshot voor een voorbeeld):
    • Een A- en AAAA-record voor de root (@) van je domein
    • CNAME-records met de waarde @ voor de subdomeinen: mail, server, webmail en www.
    plesk coop dns example

• Voeg in enkele kliks de DNS-records voor de VPS-mailservice toe met de onderstaande stappen.
  • Staat je domein niet in je TransIP-account? Gebruik dan deze handleiding voor het toevoegen van DNS-records voor de VPS-mailservice.

• Wil je je mail in eigen beheer houden? Schakel de mailservice dan uit en pas je DNS-records aan met behulp van deze handleiding.

Stap 1

Open de mailservice-wizard via de knop hieronder:

configureren

Stap 2

Klik op 'Kies' achter de naam van je VPS.

mailservice selecteer vps

Stap 3

Selecteer de naam van je domein en klik op 'Ga verder'.

mailservice selecteer domein

Stap 4

Klik op 'Nu toevoegen' om de DNS-records automatisch aan je domein toe te voegen. In de meeste gevallen zijn de wijzigingen binnen ongeveer 5 minuten verwerkt.

mailservice dns toevoegen

Voor het eerst inloggen

Na de installatie van Plesk Co-op ontvang je een e-mail met het wachtwoord voor de root-gebruiker. Dit wachtwoord gebruik je om (voor het eerst) in te loggen in Plesk en voor het schakelen naar de root-gebruiker in SSH. Bewaar het wachtwoord goed, want wachtwoorden zijn voor ons niet inzichtelijk en worden niet opgeslagen.

In de mail staat ook het webadres van Plesk. Dit adres is het IP van je VPS met de toevoeging :8443, bijvoorbeeld 123.123.123.123:8443. Wanneer je voor het eerst inlogt in Plesk komen er enkele stappen kijken bij de initiële setup kijken:

Stap 1

Ga naar de inlogpagina van Plesk (e.g. 123.123.123.123:8443). Je krijgt een melding te zien die lijkt op de onderstaande screenshot (afhankelijk van je browser / OS).

plesk first login

De melding is het gevolg van dat er geen SSL-certificaat gekoppeld is aan het IP-adres van je VPS. Je krijgt de melding niet meer te zien nadat je verderop in deze handleiding een SSL-certificaat hebt geconfigureerd en je hostname gebruikt om in te loggen (e.g. via server.voorbeeld.nl:8443).

Klik op 'Geavanceerd' en vervolgens 'Doorgaan naar 123.123.123.123 (onveilig)' om verder te gaan.

Log nu in op Plesk Co-op door je root-gebruikersnaam en wachtwoord te gebruiken dat per e-mail is gestuurd. Een voorbeeld zie je in de screenshot hieronder.

plesk login

Stap 2

Je wordt nu gegroet door het onderstaand scherm. Klik hier op 'Add domain' om een domein aan Plesk Co-op toe te voegen.

Stap 3

Vul de velden in zoals in de screenshot hieronder (maar met je eigen gegevens). Klik tot slot op 'Ok' om je domein toe te voegen.

• Secure the domain with Let's Encrypt: Genereer en verleng automatisch een Let's Encrypt certificaat voor je domein.

Deze optie genereert ook een certificaat voor het subdomein 'webmail'. Gebruik je dit subdomein niet? Vink deze optie dan uit en gebruik in plaats daarvan ons artikel over SSL in Plesk. Je krijgt anders na het doorlopen van deze stappen een foutmelding.

• Gebruik een unieke naam als 'Username'.

• De 'Username' en 'Password' die je opgeeft gebruik je voor FTP en SSH. Zorg dat het wachtwoord veilig is (i.e. Strong) en bewaar het goed.

Je VPS beveiligen

Plesk Co-op komt standaard met een aantal veiligheidsmaatregelen, zoals Fail2Ban en de gratis versie van Plesk E-mail Security. Daarnaast kun je nog aanvullende maatregelen nemen, zoals:

• Je SSH-poort veranderen of SSH-keys gebruiken: wij raden dit sterk aan, omdat veel brute force aanvallen gericht zijn op SSH-poorten.

• ClamAV anti-virus: Scan automatisch of handmatig je VPS op virussen. Let wel dat ClamAV intensief gebruik maakt van de hardware van je VPS en een upgrade naar een grotere VPS nodig kan zijn.

SSL

Plesk Co-op wordt opgeleverd met een 'self-signed'-certificaat. Het gevolg hiervan is dat je bij het inloggen op zowel Plesk, als Mattermost en Seafile een waarschuwingspagina te zien krijgt. Om dit te voorkomen is het wenselijk dit certificaat te vervangen.

We raden aan gebruik te maken van een Let's Encrypt certificaat om je server te beveiligen. In deze handleiding leggen we uit hoe je die toevoegd. Doorloop daarbij de stappen voor 'Je hostname beveiligen met Let's Encrypt' en 'Je website beveiligen met Let's Encrypt', waarbij je bij deze laatste kiest voor een wildcard-certificaat (stap 3). De procedure is verder hetzelfde als bij een reguliere Plesk-installatie.

Een bijkomend voordeel is dat hiermee ook je mailserver van een Let's Encrypt certificaat wordt voorzien

E-mailadressen aanmaken

Stap 1

Log in op Plesk Co-op. Je komt nu automatisch terecht op de mail-pagina waar je e-mailadressen kunt aanmaken.

Stap 2

Klik op 'Create Email Address'.

create mail address

Stap 3

Geef een e-mailadres, een back-up adres (voor wachtwoord resets) en een sterk wachtwoord op. Zet optioneel de optie 'Can be used to log into Plesk' uit zodat de eigenaar van een mailadres alleen kan inloggen in de webmail/op zijn/haar eigen mailadres.

Klik na het invullen van de gegevens op 'OK' om het mailadres aan te maken.

coop create email address

Je e-mailadres instellen

Plesk Co-op komt met een autoconfig feature. Dat betekent dat het instellen van je mailadres zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt en benodigde server gegevens waar mogelijk automatisch worden opgehaald.

Afhankelijk van je mail app gebruik je de volgende gegevens:

Mobiele mail apps / Outlook:

• naam: de naam die je wilt dat ontvangers zien bij e-mail die ze van jou ontvangen.
  • e-mailadres: je e-mailadres, bijvoorbeeld transip@transip.nl
  • wachtwoord: het wachtwoord dat bij het mailadres hoort

Overige mail clients:

De webmail gebruiken

Plesk Co-op komt met een geavanceerde webmail client die je kunt bereiken via het subdomein 'webmail', bijvoorbeeld op webmail.jedomein.nl. Hieronder is een voorbeeld te zien van de webmail na het inloggen.

plesk coop webmail

• Onder 'Files' vind je hier Seafile terug.

Seafile

Seafile is een cloud storage oplossing voor het uploaden, delen en synchronizeren van bestanden. Seafile is geïntegreerd in de webmail (zie de vorige paragraaf), maar is daarnaast ook losstaand beschikbaar. Je kunt Seafile benaderen via de subdirectory /seafile, bijvoorbeeld transip.nl/seafile

De mogelijkheden van Seafile gaan verder dan de webmail van Plesk Co-op of de eigen webinterface. Daarnaast zijn er ook mobiele apps beschikbaar voor iOS en Android.

Mattermost

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Probeer BladeVPS een maand gratis

Maak van jouw volgende website of applicatie een succes op BladeVPS PureSSD. Probeer direct of een self-managed VPS iets voor jou is; de eerste maand krijg je van ons :-)!

Start nu je gratis maand