Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil mijn SSD-partitie via LVM vergroten

Wanneer je de schijfruimte van jouw VPS uitbreidt dan zul je deze extra ruimte eerst nog aan een partitie moeten toekennen voordat jouw OS hier gebruik van kan maken. Na het upgraden van jouw VPS-pakket of het bestellen van een SSD-AddOn zal deze extra ruimte dan ook niet direct zichtbaar zijn in jouw besturingssysteem of web control panel.

De onderstaande stappen werken voor CentOS, Debian en Ubuntu, maar werken ook voor veel andere (afgeleide) besturingssystemen. Indien je jouw Linux distributie niet in combinatie met LVM hebt geïnstalleerd, raden wij je aan om een nieuwe partitie aan te maken of de handleiding voor het uitbreiden van een partitie via gparted te volgen.

Let op! Maak voor het uitbreiden van een partitie altijd een snapshot! De procedures voor het uitbreiden van een partitie zijn foutgevoelig en het is belangrijk dat je altijd op een snapshot kunt terugvallen om jouw VPS te herstellen.


 1. Controleer eerst of 'LVM' wel geïnstalleerd is. Typ het commando: lvdisplay
  Wordt er een tabel gegeven met als naam 'Logical Volume' dan is LVM geïnstalleerd. Indien LVM niet is geïnstalleerd luidt de output 'No volume groups found'. In dat laatste geval kun je deze handleiding niet volgen en heb je 3 opties:
  - Gebruik de handleiding voor het aanpassen van partities via gparted.
  - Ken de schijfruimte toe aan een nieuwe partitie.
  - Herinstalleer de VPS.
 2. Om de partitie te vergroten maak je eerst een extra partitie door middel van het commando: fdisk /dev/vda Druk op 'Enter'.
  LVM partitietabel

 3. Druk op p om de huidige partitietabel te tonen. Zoek in deze tabel op welk cylindernummer de laatste partitie eindigt. Dit vind je onder het kopje End. Noteer dit getal (bijvoorbeeld 104855551 in de afbeelding).


 4. Druk op n om een nieuwe partitie te maken. Er wordt gevraagd of de partitie "logisch" of "primair" moet zijn. Kies voor primair met p Kies een nummer voor de nieuwe partitie. Kijk in de tabel uit de vorige stap om te bevestigen welke partities van 1 tot en met 4 nog niet bezet zijn en kies er hier een van uit.
 5. Vervolgens wordt er gevraagd naar een cylindernummer. Het is belangrijk dat de nieuwe partitie aansluit op de vorige cylinder (in het voorbeeld 104855551). Bij het kiezen van de cylinder kies je het nummer van de vorige, plus 1 (in het voorbeeld 104855551+1 = 104855552) en druk op 'Enter'. Druk nogmaals op 'Enter'. De partitie is nu gemaakt!
 6. Druk op t om het type van de partitie in te stellen en kies vervolgens het nummer van de zojuist aangemaakte partitie. Geef vervolgens '8e' op voor LVM.
 7. Druk op p om te de nieuwe partitie te controleren, bijvoorbeeld: /dev/vda3
 8. Druk op w om de wijzigingen op te slaan. Mogelijk worden er 'ioctl' waarschuwingen gegeven. Deze kun je negeren.
 9. Reboot de VPS om de nieuwe partitie te activeren.
 10. Nu ga je de partitie daadwerkelijk vergroten. Maak eerst een physical volume group aan voor de zojuist gemaakte partitie door middel van: pvcreate /dev/vdaX Vervang X door het partitienummer dat je in stap 4 gekozen hebt.

  Je kunt de melding `Device /dev/vda3 not found (or ignored by filtering)` te zien krijgen. In dat geval moet de partitietabel herladen worden. Je kunt dit doen met het commando: partprobe /dev/vda
 11. Zoek de logical volume name en volume group name op die je wil vergroten (root is default), door middel van: lvdisplay | more
  Noteer respectievelijk de 'LV Path' en de 'VG Name'. Meerdere logical volume groups worden getoond.
 12. Maak dit physical volume onderdeel van de volume group waar de logical volume zich bevindt die je wilt vergroten met het commando vgextend: vgextend [VG Name] /dev/vdaX bijvoorbeeld: vgextend vg_transip /dev/vda3
 13. Wijs alle vrije ruimte toe aan de logical volume met het commando lvextend: lvextend -l +100%FREE [LV Path] bijvoorbeeld: lvextend -l +100%FREE /dev/mapper/vg_transip-lv_root
 14. Als laatste stap vergroot je het daadwerkelijke filesystem met het commando resize2fs: resize2fs [LV Path] bijvoorbeeld: resize2fs /dev/mapper/vg_transip-lv_root Dit kan enige tijd duren.

  Let op! Binnen CentOS 7 is resize2fs vervangen door xfs_growfs
 15. Reboot de VPS en controleer of de partitie is vergroot met het volgende commando: df -h.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
vanackooij 2 november 2018 (#2171)

@Matthijs van Beek, Thanks, dat was 'm inderdaad :)

0
Matthijs van Beek Admin 2 november 2018 (#2170)

@vanackooij

Bedankt voor je feedback! Het lijkt er op dat het probleem hier zit in het gebruik van resize2fs: Je VPS gebruikt namelijk CentOS als besturingssysteem (zie stap 14), dus het commando wordt: xfs_growfs /dev/vg_plesk/lv_root

0
vanackooij 31 oktober 2018 (#2153)

Top artikel, maar loop tegen de volgende foutmelding aan:

# resize2fs /dev/vg_plesk/lv_root resize2fs 1.42.9 (28-Dec-2013) resize2fs: Bad magic number in super-block while trying to open /dev/vg_plesk/lv_root Couldn't find valid filesystem superblock.

0
Matthijs van Beek Admin 12 oktober 2018 (#2061)

@entjesictservice,

Wij denken graag met je mee. Zou je een bericht vanuit je controlepaneel kunnen sturen naar onze supportafdeling met het precieze commando dat je gebruikte, de output van lvdisplay en een print (p) vanuit fdisk?

0
entjesictservice 11 oktober 2018 (#2057)

Hallo,

Ik krijg bij stap 12 de melding: Can't open /dev/vg_directadmin/lv_root exclusively. Mounted filesystem? Enig idee hoe dit te verhelpen?

0
Matthijs van Beek Admin 12 januari 2018 (#605)

@rickvl

Goede tip! Ik heb je feedback direct verwerkt in het artikel.

@boheemaster

Bedankt! Wij blijven hard spijkeren aan onze knowledge base :)

0
boheemaster 10 januari 2018 (#593)

Prima instructie... blij dat ik voor kwaliteit heb gekozen bij mijn leverancierskeuze. Keep up the good work!

0
rickvl 4 januari 2018 (#578)

Bedankt voor deze uitleg! Bij stap 10 (pvcreate) kreeg ik de melding:

Device /dev/vda3 not found (or ignored by filtering).

Na wat googlen kwam ik erachter dat dit betekent dat de partitietabel nog herladen moet worden. Dat kan met het volgende commando:

partprobe /dev/vda

Wellicht handig om toe te voegen voor anderen die hier tegenaan lopen. Verder kon ik alles doorlopen en is het gelukt.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op