Winkelwagen

  Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

  Eigen nameservers instellen voor je domein met de TransIP nameservers als secondary

  Bij TransIP heb je de keuze welke nameservers je voor je domeinnaam gebruikt. Je kan altijd gebruik maken van de TransIP nameservers, maar je kan natuurlijk ook je eigen nameservers gebruiken.

  In dit artikel vertellen we je over een derde optie, namelijk de TransIP nameservers als secondary voeren naast je eigen nameservers. Dit zorgt ervoor dat onze nameservers je domeinnaam bereikbaar houden als je eigen nameservers om wat voor reden dan ook niet bereikbaar zijn.

  Let op:  

  • De methode in dit artikel werkt alleen voor domeinen die bij ons ondergebracht zijn. Als je een colocatie hebt dan kan je ook voor domeinen die niet bij ons staan de TransIP nameservers als secondary instellen. Klik hier voor meer informatie daarover.
  • Als je de TransIP nameservers als secondary ingesteld hebt naast je eigen nameservers, kan je daarna je DNS-instellingen niet meer via je controlepaneel beheren. De DNS-instellingen verlopen dan geheel via zone transfers (AXFR). Dit betekent dat onze nameservers de DNS-instellingen overnemen van jouw eigen nameservers, zolang er aan de 'Voorwaarden' onderaan het artikel voldaan is.

  Nameservers instellen in je controlepaneel

  Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

  Scrol nu naar 'Geavanceerd domeinbeheer', gevolgd door 'Nameservers'.

  Zie je heer 'Domeinbeheer' terug? Zet dan aan de rechterzijde de TransIP instellingen op 'Uit'.

  'Geavanceerd domeinbeheer' wordt nu actief, waarna je naar 'Nameservers' kan navigeren.

  TransIP instellingen staan aan  Zorg er nu voor dat jouw nameservers als eerste nameservers zijn ingesteld. Verwijder eventueel eerst de TransIP nameservers. Vul vervolgens als laatste nameservers één van de TransIP nameservers in:

  • ns0.transip.net
  • ns1.transip.nl
  • ns2.transip.eu

  In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van hoe dit er uit kan zien:

  secondary nameservers instellen

  Klik hierna op 'Opslaan'.  Wil voor een domeinnaam hetzelfde domein als nameserver gebruiken als de domeinnaam zelf, dan wordt er om een glue-record gevraagd. Als je bijvoorbeeld de nameservers ns0.jouwdomeinnaam.nl en ns1.jouwdomeinnaam.nl voor het domein jouwdomeinnaam.nl instelt, verschijnen er automatisch extra velden:

  • Bij 'Gluerecord IPv4' vul je het IP-adres van je nameservers in.
  • Bij 'Gluerecord IPv6' vul je het IPv6 adres van je nameservers in, mits je deze hebt.
   Mocht je geen IPv6-adres hebben voor je nameservers dan laat je deze leeg.

  Na het opslaan wordt de wijziging verwerkt. De verwerkingstijd bedraagt 4 tot maximaal 24 uur. Meer informatie hierover kan je vinden via "Ik zie mijn DNS wijziging nog niet terug.".


  Voorwaarden

  Hou er rekening mee dat er aan een aantal voorwaarden voldaan moet worden, wil je de TransIP nameservers als secondary gebruiken.

  • Allereerst is het van belang dat je primaire nameserver zone transfers (AXFR) toelaat, zodat onze nameservers vanaf jouw nameservers DNS wijzigingen kunnen overnemen. Bepaalde nameserver-software blokkeert standaard zone transfers (AXFR).
   Als jouw nameserver dit standaard blokkeert, is het van belang dat je de onderstaande IP-rangestoegang geeft tot zone transfers (AXFR) in jouw nameserversoftware:
   87.253.155.96/27
   157.97.168.160/27
  • Zorg er daarnaast voor dat het serial number van het SOA record in je primary nameservers hoger is dan het serial number in de secondary TransIP nameserver, voordat je deze instelt. Het serial number van het SOA record gebruikt het formaat YYYYMMDDXX, waarbij YYYYMMDD de datum van de laatste wijziging is en XX een volgnummer.
   De secondary TransIP nameserver controleert regelmatig (afhankelijk van het 'refresh' veld van de primary nameserver) het serial number van de primary nameserver. Als het serial number van het SOA record van de primary nameserver hoger is dan het serial number van de secondary nameserver, zal de secondary nameserver een zone transfer (AXFR) aanvragen. De secondary nameserver neemt dan de DNS uit de primary nameserver over en updatet hierbij het serial number in zijn SOA-record.
   Zorg er daarom ook voor dat het serial number in je primary nameserver verhoogd wordt bij iedere wijziging in de DNS. 
  • Hou er ook rekening mee dat het veld 'minimum' van het SOA record van de primary nameserver gelijk moet zijn aan het veld 'minimum' van het SOA records van de secondary TransIP nameserver. Als dit veld niet identiek is, kan het zijn dat bezoekers van je domeinnaam niet altijd dezelfde respons van de nameservers krijgen.  

  Zodra aan deze voorwaarden voldaan is zal de zone correct overgenomen worden.

  Let op: NOTIFY requests worden niet ondersteund door de TransIP nameservers. 


  In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je de TransIP nameservers als secondary instelt, naast je eigen nameservers.

  Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

  Kom je er niet uit?

  Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

  Neem contact op