Blog overzicht

WordPress plug-ins waar je echt iets aan hebt

WordPress is een prachtig CMS. Het is krachtig, makkelijk en intuïtief in het gebruik. Maar in de basis is het natuurlijk nog steeds een platform om blogs of statische websites mee te maken. Voor uitbreiding ben je daarom aangewezen op plug-ins. Wil je van jouw website een portfolio maken om je fotografie te showcasen, of een feed inladen van je sociale mediaprofielen? Wil je een contactformulier toevoegen zodat potentiële klanten je makkelijker kunnen benaderen?

Of wil je je juist richten op de achtergrond van je website? Wil je de beveiliging van je controlepaneel verbeteren, of ervoor zorgen dat de content op je pagina’s voldoet aan de eisen van zoekmachines zodat je beter gevonden wordt? Ook daar zijn plug-ins voor. We bekijken een aantal plug-ins die jouw website naar een hoger niveau trekken.

Contactformulieren

Heb je een contactpagina, dan wil je daar misschien ook een contactformulier op plaatsen. Zo kunnen potentiële klanten je gemakkelijk bereiken. Hiervoor zijn heel veel plug-ins te vinden. Zo is er WPForms, een heel gebruiksvriendelijke plug-in waarmee je een formulier bouwt met exact de velden die jij wilt. WPForms bevat een hele uitgebreide template-bibliotheek waar je uit kunt kiezen, maar het is ook mogelijk om met een blanco formulier te beginnen. In je controlepaneel maak je een formulier aan met de juiste velden, kies je het juiste format en zorg je ervoor dat de ingevulde formulieren uiteindelijk ook in je inbox terechtkomen.  

Wanneer je de Gutenberg blokeditor van WordPress gebruikt, is WPForms via een blok te integreren in je pagina. Zoek simpelweg op de pagina waar je het formulier wilt toevoegen naar het bloktype ‘WPForms’. Vanuit het dropdownmenu zoek je dan naar je contactformulier, voeg je hem toe en klaar is kees: je vers opgemaakte formulier staat geïntegreerd in de editor. Als alternatief kun je de shortcode van WPForms toevoegen op de pagina in je editor: hij wordt dan automatisch ingevoegd bij het laden van je website.

Een vergelijkbare plug-in is Ninja Forms. Deze drag-and-drop-builder is wat minder uitgebreid wat templates betreft, maar biedt je nog steeds dezelfde basisfunctionaliteit met dezelfde gebruiksvriendelijke manier van toevoegen via je blokeditor.

Fotogalerij

Wil je foto’s of afbeeldingen op een aantrekkelijke manier weergeven op je website, dan is een afbeeldingengalerij een goede toevoeging. Zo is er Foogallery, een snelle en handige fotogalerij-plug-in waar je snel de foto’s uit je mediatheek in kunt inladen en weergeven. Je maakt een fotogalerij aan, plaatst vervolgens het ‘FooGallery’-blok in je editor op de plek waar je je foto’s wilt weergeven en selecteert de galerij uit het dropdownmenu. Makkelijker kan niet!

Of kies voor Envira Gallery. Dit is weliswaar een deels betaalde plug-in, maar de gratis versie is al zeer uitgebreid. Met de drag-and-drop-builder klik je zo je fotogalerij bij elkaar. Ook Envira Gallery voeg je zo toe in je editor via een blok, of kopiëer en plak een stukje code op de juiste plek in je pagina.

Een alternatief voor deze galleries zijn plug-ins waarmee je de fotofeed van je sociale mediaprofielen uitleest. Een voorbeeld hiervan is Smash Balloon Social Photo Feed. Deze plug-in neemt de foto’s uit je profielen over en geeft je daarna een waslijst aan opties op je feeds zo mooi mogelijk weer te geven. Daarnaast combineert hij die feeds en kun je meerdere accounts koppelen van hetzelfde platform. Heb je bijvoorbeeld naast je fotografiebusinessprofiel ook een aparte artstagram, dan bundel je die twee makkelijk in één feed.

Image optimizers

Gebruik je veel afbeeldingen, dan kan dat nog wel eens aan de laadtijd van je pagina’s gaan vreten. Zeker wanneer je veel fotogalerijen op je website plaatst, kan dit een probleem worden. Er zijn daarom plug-ins te vinden die afbeeldingen optimaliseren, zodat de bestanden minder ruimte innemen en sneller laden. Zo is er EWWW Image Optimizer. Naast het automatisch samenpersen van je bestanden tijdens het uploaden, bevat deze plug-in ook een Bulk Optimizer tool waarmee je de bestaande bestanden op je WordPress-installatie in één keer optimaliseert. Deze tool is terug te vinden in je controlepaneel in het Media-menu. Met één druk op de knop scant de tool je hele website op afbeeldingen die geoptimaliseerd kunnen worden.

Alternatieven die dezelfde service bieden zijn Imagify of Smush Image Compression.

Security

Wellicht wil je jouw website wat meer beveiliging meegeven dan alleen een inlogpagina op je controlepaneel. Natuurlijk kun je beginnen met een simpele tweefactorauthenticatieplug-in, zoals Google Authenticator. Deze plug-in voegt een tweefactor-log-inscherm toe aan je controlepaneel die je kunt koppelen aan een tweefactorauthenticatie-app zoals Google Authenticator. Of ga voor een uitgebreidere plug-in als WP 2FA. Deze plug-in biedt ondersteuning voor heel veel verschillende tweefactorauthenticatie-apps.

Maar wil je meer? Kies dan voor een van de vele security-plug-ins die WordPress inmiddels rijk is. Zo is er Wordfence, een endpoint-firewall en malware-scanner waarmee je een dashboard toevoegt aan je controlepaneel waarop je mogelijke securityproblemen kunt opmerken en afvangen. Of BBQ Firewall, een lichtgewicht firewall die inkomend verkeer scant op malware en andere issues.

Wat wel goed is om in het achterhoofd te houden, is dat dit soort plug-ins vaak wat ingrijpender zijn voor je WordPress-installatie dan andere plug-ins die puur frontend-functionaliteit toevoegen. Let dus goed op wat je installeert, controleer de ratings op wordpress.org en lees reviews, zoek op het internet naar de plug-in en kijk wat anderen erover schrijven en check hoe goed de makers reageren op bug reports en hoe vaak de plug-in geüpdatet wordt.

SEO

Zoekmachine-optimalisatie is onmisbaar wanneer je gevonden wilt worden op het internet, maar gaat veel mensen de pet nogal te boven. Hiervoor zijn plug-ins gemaakt die je het in elk geval deels makkelijker maken. De heilige graal wat betreft SEO-plug-ins is toch wel Yoast. Deze plug-in analyseert de tekst die je op je pagina hebt staan en geeft suggesties om hem te verbeteren. Yoast toont ook duidelijk wanneer een element problemen oplevert en geeft advies om je pagina vindbaarder te maken. Het helpt je met het invullen van de benodigde metadata, biedt analysetools en bevat een enorme helpdesk om je alles te leren over SEO.

Wil je meer leren over het gedrag van je gebruikers, dan is misschien Google’s eigen Site Kit iets voor je. Deze plug-in bevat veel handige features om direct gebruik te maken van bekende Google tools als Search Console, Analytics of AdSense.

E-Commerce

Je WordPress-website gebruiken als verkoopplatform? Dat kan. Sterker nog, dat is heel makkelijk. De plug-in Woocommerce is de populairste e-commerce-oplossing ter wereld. Het is opensource, heel makkelijk te integreren en omdat het zo populair is, zijn alle vragen die je eventueel zou kunnen hebben over het platform al ergens op het internet beantwoord. Woocommerce is daarnaast heel goed in te zetten voor zowel kleine als grote webwinkels en voor zowel digitale als fysieke producten. Ten slotte is er rondom Woocommerce een groot web ontstaan van plug-ins die de functionaliteit van Woocommerce zelf uitbreiden.

Wie a zegt, moet ook b zeggen, dus wil je een succesvolle e-commerce business starten, is de gratis HubSpot-plug-in ook geen overbodige luxe. HubSpot is een CRM, een platform waarmee je je klantenkring beheert, aanspreekt en uitnodigt. Vanuit HubSpot verstuur je e-mailmarketing zoals nieuwsbrieven of uitnodigingen. Je beheert er bijvoorbeeld ook de ingebouwde chatfunctie waarmee je klantsupport kunt leveren. Ook bevat het ingebouwde analytische tools om je website nog meer te verbeteren.

Blokeditors

En dan zijn er nog de blokeditors. Deze plug-ins zijn wel zeer ingrijpend. Sommigen voegen alleen een rits eigen blokken toe aan de Gutenberg blokeditor van WordPress zelf, zoals Stackable dat bijvoorbeeld doet. Je kunt deze blokken gewoon in de blokeditor gebruiken alsof het WordPress-blokken zijn, maar ze bieden veel meer, of hele andere, functionaliteit dan de standaardblokken. Een goed voorbeeld is het simpele afbeeldingenblok. Normaal gesproken kom je niet veel verder dan het toevoegen van een border, maar met het image-blok van Stackable kun je je afbeeldingen extra stijl meegeven met borders, overlays, zoomeffecten en schaduweffecten. En dan zijn er nog de extra Stackable-blokken zoals extra headers, e-commerce-gerichte blokken en meer.

Een andere, vergelijkbare editor is Otter. Dit voegt naast custom CSS-blokken ook animaties toe aan bestaande blokken. Otter bevat daarnaast ook veel blokken en opties die heel goed samenwerken met Woocommerce waardoor je prachtige, krachtige e-commerce-oplossingen kunt bouwen.

Andere blokeditors gaan nog een stap verder en vervangen de Gutenberg blokeditor met een eigen editor. Denk bijvoorbeeld aan Elementor of Beaver Builder. Elementor is één van de meestgebruikte en populairste blokeditor-plug-ins die op dit moment beschikbaar zijn. Door de extra functionaliteiten die het toevoegt aan WordPress zelf kun je er een heel nieuw scala aan websites mee bouwen.

Enige waarschuwing is hierbji wel geboden: dit soort editors zijn ingrijpend en vergen vaak wat meer van je installatie. Het zou dus kunnen dat je website trager wordt omdat er extra elementen ingeladen worden. Ook zitten veel features vast achter de premium-paywall. Beaver Builder heeft een aantal betaalde versies en een uitgeklede lite-versie. Elementor is gratis te gebruiken en installeren, maar vraagt wel geld voor veel van de niet-standaard features zoals e-commerceopties of speciale templates. Daarnaast heb je een account nodig en moet je je website koppelen aan hun library via hun externe platform. Geen onoverkomelijke issues, maar wel goed om in het achterhoofd te houden.

Best practice

Omdat WordPress opensource is, kan iedereen plug-ins produceren en publiceren. Dit betekent dat er voor elke situatie wel een plug-in te vinden is, en zo niet, er wel een te bouwen is. Maar klakkeloos plug-ins installeren is ook weer niet aan te raden. Sommige plug-ins beloven meer dan ze kunnen waarmaken of worden onvoldoende up-to-date gehouden waardoor ze met nieuwere versies van WordPress breken. Of je nieuwe plug-in breekt juist een andere plug-in, waardoor je hele website niet meer werkt.

Daarom is het best practice om altijd in je achterhoofd te houden dat je plug-ins eerst controleert en test voor je ze in gebruik neemt. Neem de tijd om reviews te lezen en controleer of de plug-in werkt met jouw versie van WordPress. Maak ook altijd eerst een back-up van je website voor je de nieuwe plug-in installeert. Als je helemaal zeker wilt zijn dat je website niet breekt bij het installeren van nieuwe plug-ins, bijvoorbeeld omdat je een high-traffic webshop of website runt en de downtime niet kunt gebruiken, kun je er ook voor kiezen een tweede, kale installatie te draaien die niet publiekelijk bereikbaar is. Hier kun je de plug-in uitgebreid testen zonder zorgen.

 Inspiratie

Uiteraard is dit maar een hele beperkte greep uit het enorme aanbod plug-ins dat WordPress rijk is en zijn er nog veel meer manieren waarop je jouw site kunt uitbreiden met andere functies. Hopelijk ben je geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met jouw WordPress-website. Nog geen website? Niet getreurd: je hebt al een WordPress hosting-pakket voor €1,99 per maand!


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 8 minuten

Blog overzicht

Auteur: Stefanie Weber

Houdt er als tech-copywriter van om antwoorden te zoeken op de vraag 'maar, hoe dan?' en dat zo uit te leggen dat zelfs haar moeder het zou snappen. Kan in haar vrije tijd haar handen ook niet stilhouden, dus speelt MMO's of knoeit met verf en kwasten.