Wat is Public Cloud?
Public cloud is een verzamelnaam voor rekenkracht die je benadert via internet en afneemt bij een derde partij. Dat kan van klein tot groot gaan. Het omvat diensten zoals online opslag, platforms om met eigen virtuele server te werken en zelfs complete digitale infrastructuren.
De grootste public cloud-infrastructuren in de wereld zijn respectievelijk van Amazon (AWS), Microsoft (Azure) en Google (Google Cloud). Deze diensten gebruiken ieder een eigen wereldwijd netwerk van onderling (via internet) verbonden datacenters. Wie ‘iets’ online wil doen hoeft zelf geen hardware aan te schaffen, maar kan terecht bij deze partijen of één van de vele andere aanbieders.
Wat is het nut van public cloud?
Dankzij public cloud is het vele malen makkelijker om je infrastructuur online op te zetten. Je neemt rekenkracht af bij een provider die voor de hardware zorgt. Binnen public cloud-oplossingen kies je hoeveel je uit handen geeft (alleen de hardware, ook de infrastructuur of de zelfs de hele omgeving) en ga je vervolgens aan de slag. Omdat je geen investering in hardware hoeft te doen, zijn de instapkosten voor public cloud-oplossingen gemiddeld lager dan de alternatieven.
Heeft public cloud nog meer voordelen?
Omdat je zelf geen hardware aanschaft en installeert, hoef je vooraf niet te voorspellen hoe hard jouw public cloud gaat groeien. Stijgt je behoefte aan rekenkracht of opslag, dan breid je gewoon je abonnement uit. Je betaalt voor wat je nodig hebt en kunt altijd meer afnemen als dat nodig is. Onderhoud en updates aan de public cloud zijn de verantwoording van de aanbieder, wat ook weer werk scheelt (securityupdates en updates aan je eigen applicaties daargelaten, natuurlijk). Daarnaast is het grote netwerk van datacenters dat een cloudleverancier heeft gemiddeld genomen minder storingsgevoelig.
Public cloud vs. private cloud
Private cloud is de tegenhanger van public cloud. Binnen private cloud hou je jouw hardware on-premise, op colocaties in eigen beheer of bare-metal via een hostingprovider. Omdat je geen resources deelt met anderen op jouw fysieke machine heb je geen last van resource-stelers. Daar staat tegenover dat je moet investeren in hardware, onderhoudskosten hebt én volledig verantwoordelijk bent voor de beveiliging, updates en ondersteuning van je omgeving.
Wat is handiger: public cloud of private cloud?
De keuze voor public cloud of private cloud hangt af van je doel. De twee grootste voordelen van de public cloud zijn minimale opstartkosten en hoge schaalbaarheid. Je kunt zonder investering in hardware aan de slag en breidt bij groei gewoon je abonnement uit. Private cloud heeft hoge instapkosten, maar geeft daarna meer vrijheid in gebruik en betere controle over jouw gegevens. Die controle kan, zeker om aan de AVG te voldoen, doorslaggevend zijn bij de keuze tussen public en private. Dat hangt wel af van de locatie van de gegevensopslag: staat deze bij een derde partij, gaat die vlieger niet altijd op.
Public cloud vs. hybrid cloud
Hybrid cloud ontstaat als je public cloud en private cloud aan elkaar koppelt. Een webshop kan bijvoorbeeld het front-end via public cloud aanbieden en de back-end in de private cloud zetten. Komen er meer bezoekers, dan schaalt de public cloud tijdelijk mee en blijft de website goed bereikbaar. Bestel- en adresgegevens komen alleen in de private cloud terecht. Dankzij deze hybride oplossing kan de webshop bereikbaarheid garanderen en blijven gegevens veilig binnen de grenzen van de EU.
Public cloud-oplossingen
Cloud-oplossingen zijn er van groot tot klein. Ze worden onderverdeeld in drie categorieën:
IaaS – Infrastructure as a Service
Je kunt in de public cloud je eigen infrastructuur bouwen door hardware als dienst af te nemen. Met IaaS hou je volledige controle over de platformen waarmee je werkt. Alleen onderhoud, beheer en (een aantal) instellingen van de onderliggende hardware besteed je uit. OpenStack is een voorbeeld van IaaS, net als VPS (Virtual Private Server).
PaaS – Platform as a Service
Met PaaS besteed je de inrichting en het beheer van je platform uit zodat je alleen nog jouw eigen applicaties hoeft uit te rollen. Een voorbeeld van PaaS is Adobe Commerce, voorheen Magento.
SaaS – Software as a Service
Toepassingen die je via de cloud op abonnementsbasis afneemt, vallen onder SaaS. Dat kan van groot tot specifiek zijn; van een complete CMS-omgeving via Managed WordPress tot kantoorsoftware via Microsoft 365 en ga zo maar door.
Beschikbare public cloud-platforms
Wereldwijd is public cloud-platform Amazon Web Services (AWS) de grootste met een marktaandeel van 32%. Op nummer twee komt Microsoft Azure met 23% en Google Cloud staat op de derde plaats met 10%. Binnen Nederland ligt de verdeling iets anders. Daar is Azure met 64% de grootste, gevolgd door Google Cloud met 33%. Het relatief lage aandeel van AWS (14%) is te verklaren. Amazon heeft als enige van de drie grote aanbieders geen datacentrum in Nederland waardoor het voor bedrijven moeilijker is om binnen de grenzen van de AVG te werken met AWS.
AVG, GDPR en de CLOUD Act
Zowel binnen Azure als Google Cloud kun je aangeven dat data op het platform niet buiten de lands- of EU-grenzen mogen komen. Daarmee is in theorie aan de AVG te voldoen. In de praktijk ligt dit wat genuanceerder. Tegenover de GDPR-gebaseerde wetgeving in de EU staat CLOUD Act van de Verenigde Staten. Die stelt dat in de VS opererende bedrijven datatoegang moeten verlenen aan federale wetshandhavers - zelfs als die data op systemen buiten de VS staan. Daardoor is het (op zijn minst) onzeker of je aan de AVG voldoet als je data op deze cloud-platforms bewaart.
OpenStack
OpenStack biedt een alternatief op de grote drie. Dit is een opensource-platform waarmee je een cloud-infrastructuur bouwt en beheert. Je kunt er eigen hardware mee koppelen om een private cloud te bouwen, of je zet het in om public cloud-diensten samen te brengen tot een eigen IaaS-platform. Met OpenStack bepaal je zelf bij welke leveranciers je toegang tot hardware afneemt. Dat geeft je onder meer de mogelijkheid om alleen gebruik te maken van Nederlandse datacenters.
OpenStack van TransIP
TransIP heeft een volledig ingericht OpenStack-platform uitgebreid met een overzichtelijke beheermodule. Bij ons stel je eenvoudig jouw cloud-oplossing op maat samen. Omdat wij alleen werken met datacenters binnen de landsgrenzen en in Nederlands beheer, kun je met OpenStack van TransIP een vinkje zetten achter ‘in lijn met de AVG’. Los daarvan heb je toegang tot een schaalbaar, veilig platform waarmee je zowel grote als kleine projecten kunt ondersteunen.
Op zoek naar public cloud hosting of OpenStack?
Zoek jij een public cloud host die eenvoudig toegang biedt tot geavanceerde functies? Bekijk hier de OpenStack Public Cloud en ontdek hoe eenvoudig je onze oplossing laat aansluiten bij jouw wensen.
Bedankt voor het toelichten!