Blog overzicht

Software-updates: februari 2020

Al bijna twee jaar houden we je op de hoogte van de beste online nieuwtjes, tools en verhalen via onze TransIP Recommends. Zo nu en dan benoemen we hierin nieuwe versies van populaire software voor je online business, maar eigenlijk verdienen zulke updates een eigen plekje op ons blog. Een up-to-date en veilige website of applicatie is nou eenmaal van groot belang, voor jezelf én voor je bezoekers. 

Daarom introduceren we hierbij onze nieuwe blogserie: software-updates! Aan het einde van de maand maken we een selectie van enkele recente en noemenswaardige updates die zien op veelgebruikte software voor het onderhouden en/of realiseren van je server, website of applicatie. Niet alleen handig om jouw online creaties up-to-date te houden, maar wellicht ook een kans om iets nieuws te ontdekken! Wat voor nieuws verscheen er onder andere in februari 2020?

GIMP 2.10.18

GNU Image Manipulation Program (GIMP) is een grafische editor voor het bewerken van foto’s op veel verschillende besturingssystemen. GIMP is uitgegeven onder de GPL-licentie en vrij verkrijgbaar voor iedereen.

Highlights:

  • Optie om tools te groeperen binnen de toolbox.

  • Betere UX voor het docken van panelen.

  • Snellere frame rate voor brushes.

  • Nieuwe 3D-transformatietool.

  • Snellere laadtijden van Photoshop-brushes en PSD-bestanden.

  • Melding bij nieuwe versies van GIMP.

Volledige patch notes

Matomo for WordPress

Met Matomo, voorheen bekend onder de naam Piwik, houd jij je bezoekersstatistieken bij van je website(s). Het bijhouden van statistieken zonder het vereiste van een cookiemelding is met Matomo redelijk makkelijk te realiseren.

Highlights:

  • Naast enkele bugfixes voor versie 3.13.3 is deze release vooral interessant omdat de plug-in voor WordPress officieel is geïntroduceerd.

Bekijk de plug-in

Visual Studio Code 1.42.0 & 1.42.1

Een code-editor van Microsoft met ondersteuning voor IntelliSense, debugging, ingebouwde Git-commando’s en extensies. In 2015 is de broncode van deze editor op GitHub geplaatst.

Highlights:

  • Mogelijkheid om renames te previewen.

  • Limiteer het aantal mogelijke open editors.

  • Editors zonder titel krijgen de inhoud van de eerste line als titel.

  • Waarschuwing bij save-conflicten.

  • Themawisseling bij een verandering in het OS-thema.

  • Een eerste kijk op nieuwe preview-features.

Volledige patch notes

WYSIWYG Web Builder 15.3

Met deze Nederlandse webbouwer bouw je zonder code een eigen statische website inclusief geavanceerde opties als SVG-animaties, Unsplash-integratie en toasts.

Highlights:

  • Verschillende verbeteringen en toevoegingen voor het CMS-systeem.

  • Auto-complete property toegevoegd voor ‘Text-area’ en ‘Combobox’.

  • Space-evenly-optie toegevoegd voor objecten binnen een flex-grid en flex-container.

  • Upgrade naar PHP Mailer versie 6.1.4.

Volledige patch notes

Affinity Suite 1.8

Professionele beeldbewerkingssoftware voor het bewerken van raster- en vectorafbeeldingen voor macOS en Windows. In tegenstelling tot Adobe-tools, is voor Affinity Designer, Affinity Photo en Affinity Publisher geen maandelijks abonnement vereist.

Highlights:

  • Importeren van PSD smart objects is nu mogelijk.

  • Verbeterde support voor plug-ins.

  • Verbeterde RAW processing voor batch-opdrachten.

  • Antialiasing voor selecties op basis van de selection brush.

  • Nieuwe vectorengine zorgt voor meer snelheid en betrouwbaarheid van de software.

  • Nieuwe presets en templates in het documentenpaneel.

  • Nieuw stockpaneel voor het snel toevoegen van stockafbeeldingen.

Bekijk meer informatie

Vivaldi 2.11

Een browser gebaseerd op Opera en opgericht nadat laatstgenoemde de overstap maakte op een nieuwe engine waardoor veel functies verdwenen.

Highlights:

  • De functie voor het bekijken van video’s in een apart venster is vernieuwd.

  • Vivaldi’s darkmode loopt gelijk met de darkmode-instellingen van het besturingssysteem.

  • Verander met F6 de focus van het browservenster naar de adresbalk of andere elementen van de browser.

  • Geüpgradede developmenttools.

Bekijk meer informatie

Overige updates in februari 2020:


Besturingssystemen & web control panels:

cPanel 86 – Een grafisch web control panel voor het beheren van een webhostingomgeving, uitgebracht in 1996.

DirectAdmin 1.60.2 t/m 1.60.4 – Een web control panel uit 2003 en veelgebruikt alternatief voor onder andere Plesk en cPanel.

Plesk 18.0.24 – Een grafische webinterface voor het beheren van verschillende onderdelen binnen een webhostingpakket zoals e-mail en databases. De eerste versie ging live in 2001.

Ubuntu 18.04.4 – Ubuntu Server is een veelgebruikte Linux-distributie die oorspronkelijk van Debian is afgeleid. Standaard wordt Ubuntu Server zonder GUI opgeleverd.

Programmeertalen & frameworks:

Flutter v1.12.13+hotfix.8 – Een in 2017 gelanceerd open-source SDK van Google voor het maken van cross-platform mobiele applicaties.

Go 1.14 – Verschenen in 2009 en ontwikkeld door Google. Go, ook wel Golang genoemd, is lichtelijk gebaseerd op C en wordt door Google intern gebruikt.

Less 3.11.0 & 3.11.1 – Een CSS pre-processor die het mogelijk maakt om efficiënter gebruik te maken van CSS dankzij het gebruik van variables, functions, mixins en operations.

Python 3.8.2 – Een programmeertaal die in 1991 is ontworpen door de Nederlander Guido van Rossum met het oog op leesbare code.

React 16.13.0 – Een JavaScript library voor het bouwen van gebruikersinterfaces voor single-page-apps. Het wordt onder andere door Facebook onderhouden.

Rust 1.41.1 – Een opensource-, low-levelprogrammeertaal afkomstig van Mozilla en erg geliefd onder developers als we meerdere surveys mogen geloven.

Swift 5.2 – De programmeertaal van Apple voor haar besturingssystemen iOS, macOS, watchOS en tvOS. Swift is in 2014 aangekondigd en is gebaseerd op Objective-C.

Databases:

DBeaver 6.3.4 & 6.3.5 – Een grafische databasemanagementtool die vele databasesystemen als MariaDB en PostgreSQL ondersteunt.

PostgreSQL 12.2 – Een relationele databaseserver die open source is en wordt onderhouden door een grote community.

CMS'en & static site generators:

Drupal 8.8.2 – Een CMS gebaseerd op PHP en afhankelijk van een database zoals MySQL of PostgreSQL. Drupal is sinds 2001 een opensource-project en wordt nog steeds actief onderhouden.

Hugo 0.64.0 t/m 0.65.3 – Een static site generator geschreven in Go en naar eigen zeggen ’s werelds snelste framework voor het bouwen van websites.

Next.js 9.2.2 – Een JavaScript-framework voor het bouwen van server-side en statische webapplicaties via React.

Pakketbeheer:

npm 6.14.0 & 6.14.1 – Een pakketbeheerder voor de programmeertaal JavaScript en de standaardbeheerder voor de programmeertaal Node.js.

Yarn 1.22.0 – Een pakketbeheerder die gebruikmaakt van de npm registry en is uitgebracht in 2016 door de engineers van Facebook.

webpack 4.41.6 – Een modulebundelaar voor het beheren van dependencies die zien op onder andere JavaScript en CSS.

Browsers:

Brave Browser 1.3.118 & 1.4.95 – Deze relatief jonge browser uit 2016 is o.a. opgericht door de maker van JavaScript en richt zich met name op privacy en ad-blockers.

Google Chrome 80.0.3987.87 t/m 80.0.3987.122 – Google’s browser met meer dan 50% marktaandeel. Het besturingssysteem Chrome OS is gebaseerd op deze browser.

Microsoft Edge 80.0.361.48 – De opvolger van Internet Explorer die standaard wordt meegeleverd bij Windows-apparaten. Op de markt gebracht als een lichtgewicht browser die voldoet aan alle webstandaarden.

Mozilla Firefox 73.0 & 73.0.1 – Opensource-browser met een enorm aanbod aan extensies. Mozilla is ook verantwoordelijk voor de populaire e-mailclient Thunderbird.

Opera 67.0.3575.23 – Een Noorse browser die na de overstap op Chromium weer aan populariteit begint te winnen met ingebouwde functies als VPN en messengers.

Tor Browser 9.05 – Een browser die gebruikmaakt van het Tor-netwerk om zo je online verkeer te anonimiseren.

Wachtwoordmanagers:

1Password 1.18.0 – Premium wachtwoordmanager voor desktop (macOS, Windows, Linux, Chrome OS), mobiel (Android, iOS) en browsers (Chrome, Firefox, Edge, Brave).

Dashlane – Wachtwoordmanager met een gratis versie tot 50 wachtwoorden voor Windows, macOS, Android en iOS.

LastPass 4.41.1 t/m 4.42.0 – Wachtwoordmanager met een gratis versie voor 1 gebruiker voor desktop (macOS, Windows, Linux), mobiel (iOS, Android, Windows Phone) en browsers (Chrome, Firefox, Safari, Opera, IE, Edge).

Design & prototyping:

Figma – Een cloud-based design- en prototypingtool die het mogelijk maakt om binnen een team in real-time samen aan een project te werken. Een desktopversie van Figma is ook beschikbaar.

Sketch 63 – Grafische vectoreditor voor macOS ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Bohemian Coding. Sinds de launch in 2010 is Sketch een grote speler geworden binnen de designercommunity.

FTP-clients:

FileZilla 3.47.0 & 3.471 – Een populaire opensource-FTP-client voor Windows, macOS, Linux en FreeBSD die gebruikmaakt van de protocollen SSH en SSL/TLS.

WinSCP 5.17 & 5.17.1 – Opensource-FTP-client voor Windows die gebruikmaakt van de protocollen SSH en SCP.

IDE's & teksteditors:

Atom 1.44.0 – Gratis tekst- en broncode-editor voor Windows, macOS en Linux die gemakkelijk uit te breiden is middels plug-ins. Atom is ontwikkeld door GitHub.

PhpStorm 2019.3.3 – Een commerciële, cross-platform IDE speciaal gericht op PHP, maar biedt ook ondersteuning voor HTML en JavaScript. Aangeboden door de makers van de programmeertaal Kotlin.

Andere software:

Docker Desktop Community 2.2.0.0 & 2.2.0.3 – Een platform om het creëren, deployen en runnen van applicaties makkelijker te maken door middel van containers.

GitKraken 6.5.2 & 6.5.3 – Een GUI-client voor versiebeheer in Git, verkrijgbaar voor Windows, macOS en Linux.

Plex Media Server 1.18.6.2368 t/m 1.18.7.2457 – Populaire mediaserver voor o.a. Windows, Linux en FreeBSD waarmee content wordt verstuurd naar andere apparaten zoals telefoons, laptops en consoles.

Postfix 3.4.9 – Deze opensource-mailserver stamt uit 1997 en wordt wereldwijd gebruikt voor het versturen van e-mail.

Postman 7.17 t/m 7.19.1 – Maakt het testen en beheren van RESTful API’s veel makkelijker via een gebruiksvriendelijke GUI.

Heb jij nog weet van andere recente updates voor software die jij veelvuldig gebruikt? Laat het weten in de comments hieronder en help anderen met een up-to-date website en/of applicatie! 


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Recommends.