Blog overzicht

IPv6, SandboxVPS en kiezen voor de toekomst

Zonder een IP-adres kom je niet ver op het internet. Een IP-adres zorgt ervoor dat er verbindingen opgezet kunnen worden tussen twee apparaten binnen een netwerk of via het internet. Sinds 1983 wordt hiervoor het IPv4-protocol gebruikt, maar we lopen al bijna sinds de millenniumwisseling tegen een flink probleem aan te hikken: de IPv4-adressen zijn op. Omdat IPv4 een 32-bits adres is zijn er maar een ‘beperkt’ aantal unieke adressen te fabriceren, zo’n 4.3 miljard om precies te zijn. Hoewel dat een behoorlijke hoeveelheid unieke adressen lijkt, zijn nieuwe IPv4-adressen al sinds 2011 niet meer uit te geven en alle IPv4-adressen die nu nog wel verkocht worden, zijn al eerder uitgegeven. Op is dus echt op.

Als oplossing is het IPv6-protocol opgesteld, al in 1998. IPv6 is gebaseerd op 128-bit-adressen. Het heeft echter tot 2017 geduurd voordat het door het IETF als standaard werd geaccepteerd, al gingen veel bedrijven en instanties er voor die tijd mee aan de slag. Veel bedrijven… buiten Nederland. Want ondanks het feit dat Nederland op veel vlakken een voorloper is, blijft onze acceptatie en implementatie van IPv6-ondersteuning ver achter op dat van de rest van de wereld. En dat is zonde, want er is geen reden om het niet te implementeren.

SIDN onderzoek

Eerder dit jaar dook SIDN al uitgebreid in de stand van zaken omtrent onze IPv6-implementaties. Het voornaamste probleem is dat we in Nederland na een initiële zet nagenoeg tot stilstand zijn gekomen met het implementeren. Omdat Nederland altijd zo’n voorloper is geweest op het gebied van technologie en internet-ontwikkeling, hebben we altijd relatief veel IPv4-adressen tot onze beschikking gehad waardoor de noodzaak om over te stappen op IPv6 er niet echt was. Maar we zijn er echt niet de enige in: zelfs in onze buurlanden Duitsland en België is de IPv6-implementatie nog niet hoger dan 50%.

Praktisch gezien is het feit dat de implementatie van IPv6 zo lang op zich laat wachten en dat zo veel bedrijven nog steeds niet de noodzaak zien van het implementeren van het nieuwe protocol een wereldwijd blok aan ons internetbeen. Veel techgiganten blijven ook nog vasthouden aan IPv4 voor verkeer naar hun services terwijl er geen duidelijke reden is om niet ook IPv6 te implementeren. Maar door die vasthoudendheid is er ook minder noodzaak voor internetproviders om hun klanten IPv6 aan te bieden, want hun klanten komen er nu met IPv4 ook.

Telefoonnummers

Het is misschien goed te vergelijken met de overgang naar mobiele telefonie. Vroeger had iedereen thuis een vaste lijn, met een vast telefoonnummer, en bijna niemand had een mobiele telefoon, laat staan dat ze uitsluitend een mobiel nummer hadden. Langzaam maar zeker werd de mobiele telefoon een gemeengoed, maar heeft het mobiele nummer het vaste nummer nog niet vervangen omdat bijvoorbeeld televisie-abonnementen nog steeds inclusief vaste telefonie waren. Inmiddels zijn veel providers weliswaar om en bieden die internet, televisie en telefonie los van elkaar aan, maar omdat veel mensen die telefoon nou eenmaal hebben staan doen ze hem niet zo snel weg en blijven ze vasthouden aan dat vaste nummer.

SandboxVPS en IPv6-adoptie

Met dit in gedachten presenteren we graag ons nieuwste VPS-product, SandboxVPS. Dit is een speciaal voor developers ontwikkelde VPS die snel in te zetten is als testomgeving. SandboxVPS is de oplossing voor developers die wel een VPS willen opzetten die los staat van hun liveomgeving, maar daar eigenlijk geen volledige BladeVPS (of PerformanceVPS) voor nodig hebben. Daarom hebben onze developers ervoor gekozen om productiefeatures als automatische back-ups, tcp-monitoring en IPv4-ondersteuning achterwege te laten.

Dat laatste snijdt echter aan twee kanten. Voor het doel van SandboxVPS was het enerzijds al een logische keuze. Onze VPS’en krijgen nu al standaard een poule IPv6-adressen toegewezen in plaats van één IPv4-adres per keer en dat is bij SandboxVPS niet anders. Voor een development-VPS is het daarnaast ook geen groot probleem om niet voor de hele wereld toegankelijk te zijn. Anderzijds stimuleert het meteen ook de adoptie van IPv6 als standaard. Door direct al te developen voor IPv6 kan de achterstand sneller ingehaald worden, wat gezien de groeiende noodzaak niet snel genoeg kan gebeuren. Daarbij heeft het ook een bijkomend voordeel: het maakt dat we SandboxVPS een stuk goedkoper (en daarmee toegankelijker) kunnen maken.

Niet universeel

Het team liep wel tegen een praktisch probleem aan: veel grote online services, zoals GitHub, WordPress en bepaalde diensten van Microsoft, zijn niet bereikbaar via IPv6. Tijdens het ontwikkelen van een nieuwe website, tool, applicatie of omgeving is dat toch een gebrek. Daarom bieden we ook een IPv4 proxyserver aan op basis van “best-effort”, waarmee je alsnog kunt werken met Github op je SandboxVPS.

Anders is het ook niet onoverkomelijk, zeker niet voor een testomgeving. Bovendien zijn een aantal van deze platformen inmiddels ook al begonnen met het implementeren van IPv6, of hebben ze het zelfs al al (bijna) afgerond. Daarom is het juist nu het moment om direct voor IPv6 als primair protocol te kiezen en een testomgeving als SandboxVPS is daar de perfecte plek voor.

Welk uitdagend project je ook aanpakt, met SandboxVPS bouw, breek of breng je het moeiteloos uit. Ervaar het zelf, maak kennis met SandboxVPS, al vanaf € 2,50 per maand.

Probeer SandboxVPS


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 8 minuten

Blog overzicht

Auteur: Stefanie Weber

Houdt er als tech-copywriter van om antwoorden te zoeken op de vraag 'maar, hoe dan?' en dat zo uit te leggen dat zelfs haar moeder het zou snappen. Kan in haar vrije tijd haar handen ook niet stilhouden, dus speelt MMO's of knoeit met verf en kwasten.