Blog overzicht

.nl bezet? Alternatieve domeinextensies voor je website

Ga je aan je eigen website beginnen, dan is een domeinnaam daar onlosmakelijk mee verbonden. Het is namelijk hét adres waarop je website te bereiken is. Dit adres creëer je door een zelfgekozen naam aan een extensie te plakken. Bekende domeinextensies zijn bijvoorbeeld .nl, .com en .net. Helaas betekent ‘bekend’ ook dat de kans groot is dat de domeinnaam die jij voor ogen hebt, al door iemand anders in gebruik is. Ben je fotograaf, dan ontdek je als snel dat fotograaf.nl, fotograaf.com en fotograaf.net bezet zijn. Gelukkig zijn er de laatste jaren honderden nieuwe domeinextensies bijgekomen, zodat ook jij een unieke domeinnaam voor je website kunt vastleggen. Welke kies je als .nl en .com niet meer vrij blijken te zijn?

De beperking van traditionele domeinextensies

Voor je website wil je een representatieve en herkenbare naam. Een krachtige domeinnaam is niet te lang, eenvoudig te onthouden en goed uit te spreken. Met oerdegelijke extensies als .nl en .com liggen de korte domeinnamen vandaag de dag helaas niet altijd meer voor het oprapen. Dit maakt het lastig om je gewenste domeinnaam te registreren. Nu fotograaf.nl bezet blijkt te zijn, wijk je uit naar bijvoorbeeld fotografie.nl of je probeert zelfs een combinatie met je naam zoals keesfotografie.nl, maar ook die blijken al te bestaan. Om uiteindelijk op een naam uit te komen die past bij wie jij bent en wat je met je website wilt uitstralen, is de kans groot dat je op een lange domeinnaam uitkomt: keesfotografiewebsite.nl. Tja, de domeinnaam is nog wel vrij, maar door vast te houden aan de traditionele extensie .nl, zit je met een langdradig webadres dat door de lengte minder goed wordt onthouden door je websitebezoekers. In plaats van de domeinnaam keesfotografiewebsite.nl dat maar liefst 24 tekens in beslag neemt, zijn er ook catchy alternatieven als kees.photography, fotografie.expert en fotografie.website mogelijk.

Nieuwe domeinextensies

Dag oude vertrouwde domeinextensie. Hallo .photography, .expert en .website.

Had je nog nooit van .photography, .expert of .website gehoord? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) blijkt dat meer dan 50% van de internetgebruikers zich niet bewust is van het bestaan van nieuwe domeinextensies. Traditionele extensies als .nl en .com zijn zo standaard geworden, dat we ons maar moeilijk een andere extensie kunnen voorstellen. Dat we dus vooral kiezen voor domeinextensies die gemeengoed zijn geworden, is niet per se omdat ze beter zijn, maar omdat we niet beter weten. Zo is er een groot gat ontstaan tussen de hoeveelheid beschikbare domeinextensies en het besef van het bestaan van deze extensies. Tijd om daar verandering in te brengen!

Out of the box met nieuwe domeinextensies

Het domeinnamenveld ligt weer helemaal open met de nieuwe extensies. Maar met 1000 extensies is de keuze misschien wel te reuze. Welke domeinextensies kun je inzetten voor je website wanneer .nl en .com niet meer verkrijgbaar blijken te zijn? We zetten er een aantal voor je op een rij.

Hieronder vind je voorbeelden in 4 hoofdcategorieën en 4 subcategorieën. Je zult zien dat de indeling niet vastomlijnd is: veel extensies uit een categorie zijn ook goed te gebruiken in een een andere.

Koppelextensies

Een website voor je voetbalvereniging, een webshop voor je sieradenwinkel of een blog voor je reisverhalen. Onderstaande domeinextensies zijn breed inzetbaar voor diverse doeleinden, omdat je er zo’n beetje alles voor kunt zetten wat er maar in je opkomt. Je plakt als het ware het ene losstaande woord (je domeinnaam) achter het andere (de extensie). Zo is party.center ideaal om op je website feestzalen te verhuren, en is de extensie ook te gebruiken wanneer je met book.center al je boekreviews een plek op het web wilt geven. Achter elke extensie vind je een voorbeeld waarvoor je de extensie kunt gebruiken.

.blogtuinier.blog
.centerbowling.center
.citylego.city
.communityminecraft.community
.digitalbredanieuws.digital
.directkinderkleding.direct
.guidebierbrouw.guide
.infohypotheek.info
.landdrone.land
.lifebeauty.life
.newswoon.news
.networkcartoon.network
.nukoopeenkeuken.nu
.onlineschrijfcursus.online
.prodarten-als-een.pro
.spaceaudio.space
.tipscadeau.tips
.todaytravel.today
.websitespeelgoed.website
.worldcomputer.world
.zoneschool.zone

Locatie-extensies

Met locatie-extensies geef je op een eenvoudige manier aan in welk gebied je werkzaam bent. Voor Nederland en Vlaanderen zijn deze extensies op een hand te tellen.

.amsterdam.gent
.brussels.tokyo
.frl (voor Friesland).vlaanderen

Lettergreepextensies

Lettergreepextensies

Er zijn ook extensies die in eerste instantie een willekeurige lettercombinatie lijken, maar juist samen met jouw verzonnen domeinnaam een woord vormen. Je denkt er misschien niet een-twee-drie aan, maar met name de verschillende landextensies zoals .co en .je zijn daar erg geschikt voor.

.cokoffie-en.co
.itfix.it
.jefleurshoek.je
.meticket4.me


Commerciële extensies

Ben je van plan een product aan te bieden op je website of wil je de focus leggen op jouw expertise? Een grote groep extensies zijn bestemd om direct de connectie te leggen met producten of diensten die je via je website aanbiedt. Dit trekt ook gelijk de aandacht van internetgebruikers.

Productextensies

Specifieke extensies laten bezoekers zien naar wat voor soort website ze navigeren. Met extensies als .food, .app of .yoga zal voor iedereen direct duidelijk zijn over welk onderwerp je website gaat.

.appapplicaties
.artschilderijen
.babybabyartikelen
.coffeekoffiebonen
.computerhardware
.pizzaItaliaanse restaurants
.schoolbijlessen
.techalles met techniek
.yogayogakleding

Dienstextensies

De volgende extensies zijn handig wanneer je jouw vakgebied of functie wilt laten terugkomen in je domeinnaam.

.carezorg
.consultingadvies
.coachbegeleiders
.dentaltandartsen
.engineerwerktuigkundigen
.expertdeskundigen
.expressbezorgingen
.guruleermeesters
.pubcafés
.reviewsbeoordelingen
.shopwinkels

Staat je product of vakgebied er niet bij? Dan kun je altijd een iets algemenere extensie uitkiezen voor je winkel of bedrijf.

.company.market
.foundation.services
.industries.shop
.international.store

Periodieke extensies

Deze kleine groep domeinextensies zijn in te zetten wanneer je een feestdag, actie of festival onder de aandacht wilt brengen.

.blackfriday.gratis
.christmas.holiday
.deals.promo
.discount.sale
.events

Expressionele extensies

Durf jij het aan om een van deze stijlvarianten te gebruiken voor je website, blog of webshop?

.lol.sexy
.love.wtf
.ninja

Vrijheid blijheid

Een domeinnaam is het beginpunt om op een makkelijke manier je merk of achterliggende boodschap met de wereld te delen. Zoals je in de voorbeelden hebt kunnen zien, maken de nieuwe domeinextensies het nog eenvoudiger om een passende naam te verzinnen. Kies een algemene extensie als .online om een korte en krachtige domeinnaam te creëren die breed inzetbaar is, of ga voor een concrete extensie als .coffee om websitebezoekers in een oogopslag te laten zien waar jij je mee bezighoudt. Met de nieuwe domeinextensies verzin je in een mum van tijd een leuke en creatieve naam voor je website.

Meer inspiratie nodig? Je haalt je hart op met deze domeinnamenlijst der lijsten. Neus tussen honderden extensies, misschien kom je zelfs je naam wel tegen als extensie zoals bij .kim. Heb je de gewenste extensie gevonden, controleer dan via onze domeinnaamchecker of je gekozen domeinnaam (nog) beschikbaar is. Zo ja, registreer ‘m dan direct. Blijkt je naam bezet, dan krijg je een lijst met nauwverwante opties te zien waar je uit kunt kiezen. Zo is er altijd een passend webadres voor je website te vinden.

Leg je domeinnaam vast


Welke domeinextensie ga jij gebruiken voor je website en waarom heb je juist gekozen voor deze specifieke extensie? Laat het weten in de comments!


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 8 minuten

Blog overzicht

Auteur: Frances Doderer

Is copywriter in hart en bierliefhebber in nieren. Doet haar functie Chief Storyteller eer aan door non-stop anekdotes te vertellen over bier, motor Henk en de stad Leiden. Vraagt tussendoor experts, klanten en collega’s het hemd van het lijf over onderwerpen als webhosting, domeinnamen en cloudopslagdiensten. Perst er zo nu en dan ook een persbericht uit.