WordPress website maken

Zelf je website bouwen. Press it!

Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem (ook wel CMS genoemd), dat je kunt gebruiken om de inhoud van jouw website te managen en publiceren. Hiervoor heb je geen kennis nodig van programmeren, wat het wel zo makkelijk maakt. WordPress heeft veel in huis waarmee je snel een website kunt maken, o.a. met ingebouwde templates en standaardinstellingen. En je kunt jouw website makkelijk voorzien van nieuwe functies met WordPress plug-ins.

WordPress hosten

Allereerst heb je jouw website gehost waar je de WordPress installatie op zet. Hiervoor heeft TransIP diverse Wordpress hosting pakketten waar je veel voordeel uithaalt. Bekijk onze WordPress pakketten om te zien welk pakket het beste bij jouw website past.


WordPress hosting

Bouw eenvoudig je razendsnelle WordPress-website.

Managed WordPress

Het gemak van automatisch, snel en secure.

WordPress installeren

WordPress installeren in 1 klik

Bij TransIP houden we van automatisering en je werk uit handen nemen waar mogelijk. Daarom bieden we WordPress Hosting aan: met slechts één klik koop je een webhosting pakket waar wij automatisch al de laatste versie van WordPress op installeren.

WordPress handmatig installeren

Mocht je al de trotse eigenaar zijn van een hostingpakket of jouw website gehost hebben staan op een VPS, dan kun je er ook voor kiezen om WordPress handmatig te installeren.

  • Download de meest recente versie van WordPress.
  • Maak een database aan op je hostingpakket of VPS om WordPress op te installeren.
  • Kopieer de bestanden van de WordPress-download naar je server via een FTP-programma en ga in je browser naar de domeinnaam waar je je blog wilt installeren.

WordPress configureren

Zowel het zero-click-proces als het handmatige installatieproces leiden je nu naar het automatische configuratieproces van WordPress. Hier kun je de volgende gegevens invoeren:

  • Sitetitel: Dit is de naam van je website.
  • Gebruikersnaam: dit is de gebruikersnaam die je invoert bij het inloggen in je WordPress-adminpaneel.
  • Wachtwoord: Hoewel WordPress automatisch al een complex wachtwoord invoert voor je, kun je hier ook je eigen wachtwoord invoeren. Dit wachtwoord gebruik je bij het inloggen in je WordPress-adminpaneel.
  • Je e-mailadres: Hier vul je het e-mailadres in waarmee je onder andere je wachtwoord kunt resetten.
  • Zoekmachine Zichtbaarheid: zet dit vinkje uit om te voorkomen dat zoekmachines als Google je website indexeren.

WordPress Controlepaneel

Hoe je WordPress ook geïnstalleerd hebt: welkom in je controlepaneel. Vanaf nu is dit het belangrijkste scherm voor jouw website. Hier bepaal je de instellingen, maak je pagina’s aan en berichten, voeg je thema’s en plug-ins toe en beheer je de bestanden in je mediatheek. In het menu aan de linkerkant van de pagina vind je alle opties voor je pagina’s, berichten, instellingen, functies en plug-ins.

Berichten

Hier creëer en beheer je blogberichten die je publiceert. In het overzicht zie je alle blogberichten met bijbehorende categorieën, tags en opmerkingen.

Media

Dit is je mediatheek. Hier kun je afbeeldingen of andere bestanden uploaden die je op je website wilt gebruiken. Alle bestanden die je uploadt zijn hier terug te vinden.

Pagina’s

Hier creëer je je pagina’s: je homepagina, contactpagina, blogpagina of andere contentpagina’s. In het overzicht vind je ook opties in het ‘Snel bewerken’-menu.

Reacties

Berichten die je van commentaar wilt laten voorzien, gemaakt door lezers van jouw berichten, worden getoond in het reactieoverzicht. Hier kun je reacties beheren en verwijderen.

Weergave

Hier vind je alle opties waarmee je het uiterlijk en de functionaliteit van je pagina’s kunt aanpassen. Hier vind je o.a. de thema bibliotheek en de hoofdmenu instellingen.

Plugins

Plug-ins voegen nieuwe en unieke functionaliteit toe aan WordPress en stellen je in staat je website te personaliseren met o.a. contactformulier of e-commerce plugins.

Gebruikers

Dit bevat een overzicht van iedereen die mag inloggen op je controlepaneel en handelingen kan uitvoeren. Selecteer hier wie welke rollen en toegangsrechten heeft.

Gereedschap

Dit menu-item bevat handige tools om problemen op te lossen binnen je installatie. Hieronder vallen ook geïnstalleerde plugins die je helpen je website te verbeteren.

Instellingen

In deze sectie maak je aanpassingen aan de algemene instellingen van je website, zoals datumformattering, permalinks en de naam van je website.

WordPress design opzetten

Een WordPress website werkt op basis van een thema. Het thema waarmee je wilt werken kun je kiezen uit de thema bibliotheek van WordPress, maar je kunt deze ook zelf maken met een blokkeneditor zoals Gutenberg (standaard geleverd in WordPress) of een (betaalde) blokkeneditor op de markt zoals Elementor, Divi, WPBakery, Beaver Builder en Visual Composer.

WordPress thema kiezen

WordPress biedt veel vooropgezette thema templates waardoor je snel een favoriet design kunt uitkiezen. Hier hoef je alleen het gekozen thema op te nemen in jouw thema bibliotheek en deze te activeren. Je kunt ook kiezen uit WordPress thema’s gemaakt door anderen die een gratis versie hebben, en een betaalde pro versie.

WordPress thema opties

In het thema staan veel opties al vooraf ingevuld qua stijl, maar je kunt deze vaak zelf aanpassen met de stijl customizer in het thema. Het aantal beschikbare opties verschilt per thema. Hierin kun je o.a. de volgende onderdelen van je website apart stijlen zoals je dat zelf wilt:

  • blogoverzicht lay-out aanpassen
  • letters (instellingen voor type, grootte en kleur)
  • titels (instelling voor lettertype, grootte en kleur)
  • achtergrond kleuren voor content blokken

Website structuur opzetten

Met de functie “menu” onder “weergave” zet je de website structuur op. Hierin geef je op welke soort pagina’s waar komen te staan op de website, en hoe deze via het hoofdmenu en footer menu zijn te bereiken. Hiervoor selecteer je welke items in het menu komen te staan met o.a.:

  • homepage
  • producten/diensten overzichtspagina
  • blog overzicht pagina
  • over mij/ons pagina
  • contactpagina

WordPress website uitbreiden

WordPress breng al veel functionaliteiten met zich mee, maar heeft niet alles standaard geïnstalleerd. Hiervoor moet je op zoek gaan naar plugins om te installeren, afhankelijk van welke functies je wilt toevoegen aan je website.

De meest gebruikte plugins om je website en WordPress functies mee uit te breiden:

  • Yoast (voor het toevoegen van SEO functies aan je website)
  • Woocommerce (voor het toevoegen van een webshop aan je website
  • Elementor e.a. (voor het toevoegen van een blok editor om eigen templates te maken)
  • Really simple SSL (om je SSL-certificaat te activeren)
  • WPForms (voor het maken van formulieren, met name het contactformulier)