7 manieren om jouw WordPress-website sneller te makenNiemand zit te wachten op een trage website. Als beheerder wil je een site die loopt als een zonnetje omdat je bezoekers niet bereid zijn om te wachten tot jouw website laadt. Wil je jouw WordPress-website sneller maken? Hier zijn 7 manieren om dat te doen.

Voordelen van een snelle WordPress-website

Een snelle website helpt je bezoekers vast te houden, maakt je beter vindbaar en vergroot (als je een online winkel hebt) je verkoopkansen. Een snellere website helpt jou ook. Het maakt je administratieve taken eenvoudiger en verhoogt de veiligheid en stabiliteit.Bezoekers vasthouden

Hoe trager je website, hoe groter de kans dat mensen vroegtijdig hun bezoek afbreken. Je ziet dit terug in je analytics aan de bounce. Dit is het percentage bezoekers dat na één pagina vertrekt. Voor sommige sites, zoals een persoonlijk blog, is een hoge bounce geen probleem. In bijna alle andere gevallen wil je dat mensen langer blijven. Een trage site is niet de enige mogelijk reden voor een hoge bounce, maar het is wel een relatief eenvoudig probleem om als eerste aan te pakken als je bezoekers wilt vasthouden.

Betere vindbaarheid

Zoekmachines weten dat bezoekers afhaken als een site te traag is. Ze nemen de laadsnelheid mee in de beoordeling van jouw website. Laadtijden hebben daarom invloed op je vindbaarheid. Daarbij maken zoekmachines ook nog een onderscheid tussen mobiele- en desktop-laadtijd. Mobiele databundels zijn meestal beperkter en de verbindingen zijn relatief trager, Daarom wordt mobiele snelheid van je site apart gewogen. Specifieke optimalisaties voor mobiele bezoekers zijn daarom heel belangrijk.

Meer verkopen

Heb je met WooCommerce een webwinkel opgezet in WordPress? Dan is een hoge snelheid nog belangrijker. Hiermee stimuleer je de verkoop. Zelfs als bezoekers via de zoekmachine op dat ene gewenste product landen, moeten ze meerdere pagina’s bezoeken. Afrekenen gaat namelijk via checkout pagina’s. Laadt je kassa te langzaam, dan is het risico groot dat je bezoekers niet converteren naar klant.

Administratieve taken vereenvoudigen

Eén van de stappen om je WordPress-website sneller te maken is het verwijderen van overbodige toevoegingen en bestanden. Door overbodige zaken weg te halen krijg je meer overzicht op je WordPress-omgeving. Dat maakt het bijhouden van updates en andere administratieve taken eenvoudiger.

Veiligheid en stabiliteit verbeteren

De veiligheid en stabiliteit van applicaties neemt af naar mate de complexiteit toeneemt. Dat geldt ook voor WordPress. Hoe meer toevoegingen je hebt geïnstalleerd, hoe groter de kans dat er iets mis gaat. Door overbodige onderdelen te verwijderen verlaag je de complexiteit wat een gunstig effect heeft op de veiligheid en stabiliteit.  Test de snelheid van je WordPress-website

Voor de snelheid van je WordPress-website kunt verbeteren, moet je eerst achterhalen hoe snel jouw omgeving nu is. Daar heb je verschillende tools voor. De snelheidsmetingen voor websites geven je een waslijst aan factoren. Een paar belangrijke waardes zijn:

  • TTFB (Time To First Byte) – hoeveel tijd heeft jouw website nodig om een bezoeker de eerste byte data te sturen?
  • FCP (First Contentful Paint) –hoe lang duurt het voor je site een relevant stuk content aan de bezoeker laat zien?
  • LCP (Largest Contentful Paint) – wanneer verschijnt het grootste pagina-element dat direct in beeld staat?
  • TTI (Time To Interactive) –na hoeveel tijd is de site volledig functioneel beschikbaar voor de bezoeker?

Wat zorgt voor de vertraging?

Naast deze vier tijdsindicaties heb je nog een waslijst aan andere metriek. Voor een eerste grote schoonmaak zeggen deze cijfers al genoeg. Als je TTFB en FCP laag zijn ten opzichte van je TTI, dan zit de grootste rem op je snelheid waarschijnlijk in scripts die interactieve elementen aansturen. Ligt de vertraging bij je TTFB? Dan is het tijd om naar je hosting te kijken, en ga zo maar door. De meeste snelheidsmetingen helpen je overigens om de cijfers te interpreteren.

Page Speed vs. Site Speed

Naast de verschillende factoren is er een onderscheid tussen ‘page speed’ en ‘site speed’. Metingen kijken naar individuele webpagina’s en geven de snelheid daarvan aan als ‘page speed’. Site speed zegt iets over de gemiddelde snelheid van de site, meestal wordt er de laadsnelheid van de homepagina mee bedoeld.

Snelheid meten met Pagespeed insights

PageSpeed Insights is de tool die Google aanbiedt om de prestaties van webpagina’s op zowel mobiele als desktopapparaten te analyseren. Het geeft een score op basis van verschillende factoren zoals laadtijd, interactiviteit en de visuele stabiliteit. PageSpeed Insights geeft je ook aanbevelingen om de snelheid en algehele gebruikerservaring van jouw webpagina te verbeteren.

Snelheid meten met Pingdom

Pingdom is meer dan alleen een tool om de snelheid van je website te meten. Het meet ook de uptime en functionaliteit. Daarvoor benadert Pingdom je site vanuit verschillende locaties op de wereld. Je kunt Pingdom gratis inzetten om een beeld van de laadsnelheid van je pagina’s te krijgen. Tegen betaling kun je van deze tool real-time berichten en rapporten ontvangen om de prestaties doorlopend te monitoren.

Wat maakt een WordPress-website traag?

De laadsnelheid van een website is van meerdere factoren afhankelijk. Als we van achter naar voren kijken, dan begint het met de internetverbinding van je bezoeker. Niet alle verbindingen zijn even stabiel en snel. Je hebt natuurlijk geen directe invloed op de verbinding van je bezoeker, maar je kunt wel aanpassingen aan je site doen om hierop in te spelen.

Het tussenliggende internet


De volgende factor is– heel erg vereenvoudigd – het tussenliggende internet. Het deel van het internet dat in schema’s als een wolk wordt weergegeven. Ook hier heb je natuurlijk geen directe invloed op, maar er zijn maatregelen waarmee je de overlast van storingen en spitsdrukte iets kunt matigen. Je hebt wel invloed op de andere kant van die wolk, het deel waar jouw website vandaan komt, daar zit jouw hostingpartij en afhankelijk van die host heb je opties.

WordPress-plug-ins


De meeste controle heb je over jouw eigen WordPress-omgeving. Naast caching van pagina’s, is het belangrijk om plug-ins na te lopen. De plug-ins van WordPress zijn zowel een krachtpunt als een zwakke plek. Je maakt er jouw sites helemaal eigen mee, maar iedere plug-in heeft (onder meer) invloed op de laadsnelheid.

Andere bestanden


Ook scripts, CSS en andere bestanden zijn relevant als het op snelheid aankomt. Javascript- en CSS-bestanden nemen in theorie niet veel ruimte in beslag, maar kunnen in praktijk veel groter zijn dan nodig. Dat beïnvloedt de laadsnelheid van een website negatief. In de categorie ‘bestanden die een site vertragen’ staan afbeeldingen nog steeds op nummer één. Te grote afbeeldingen slepen als een anker over de bodem van het internet en vertragen de hele site.
7 manieren op WordPress-snelheid te optimaliseren

Optimalisatie van WordPress bestaat deels uit het nalopen van je scripts, plug-ins en bestanden. Daarnaast kun je een aantal technische opties activeren en toevoegen om de snelheid te verhogen. De laatste stap is het heroverwegen van je hosting. We lopen deze optimalisaties stap voor stap na.

1. WordPress-plug-ins verbeteren


Iedere plug-in voegt iets toe aan WordPress. Dat is mooi aan de voorkant, maar betekent aan de achterkant dat er extra informatie verstuurd moet worden én dat de browser van je bezoeker iets harde moet werken. Minder plug-ins vertaalt zich - gemiddeld genomen - naar meer snelheid. Loop al je plug-ins na en overweeg of ze wel nodig zijn. Verwijder overbodige plug-ins en update de plug-ins die over zijn. Het kan ook heel erg helpen om plug-ins te vervangen. Kijk eens of er varianten van jouw plug-ins zijn, en hoe die beoordeeld worden. Kwaliteit is belangrijk voor snelheid.

2. WordPress-afbeeldingsbestanden comprimeren


WordPress comprimeert afbeeldingen als je ze uploadt, maar die compressie zet niet altijd zoden aan de dijk. Het is beter om hier controle over te houden. Je kunt bestanden zelf comprimeren met beeldbewerkingssoftware, de vuistregel is dat je bestanden onder de 100KB wilt houden. Je kunt ook een plug-in inzetten om bestanden klein te houden en bestaande bestanden te verkleinen.

3. CSS-, javascript- en HTML-bestanden verkleinen


CSS bevat de opmaakinstructies voor je website, javascript maakt elementen (inter-)actief en HTML is de basisopmaak van je webpagina’s. Deze bestanden bestaan uit kale tekst en zijn in theorie niet zo groot. In praktijk zijn CSS- en javascript-bestanden groter dan je denkt en is de HTML die WordPress genereert ook niet altijd even efficiënt. Een optimalisatieplug-in zoals WP Rocket kan deze bestanden comprimeren en biedt daarmee de eenvoudigste oplossing voor dit probleem.

4. Lazy loading instellen


Lazy loading is een optimalisatietechniek waarmee je het laden van bepaalde elementen op een pagina uitstelt tot ze bijna in zicht van de bezoeker komen. Hiermee kun je de laadtijd aanzienlijk verkorten. WordPress voegt sinds versie 5.5 automatisch lazy loading toe aan afbeeldingen. Om ook andere onderdelen (video’s, iframes) van Lazy loading te voorzien en om meer controle te krijgen is het installeren van een lazy loading plug-in aan te raden.

5. Content Delivery Network gebruiken


Een Content Delivery Network (CDN) is een wereldwijd netwerk van servers met dezelfde webcontent. Als jouw content onderdeel is van een CDN krijgen bezoekers het van de dichtstbijzijnde server. Omdat de data minder afstand hoeven af te leggen, komen ze sneller aan. Om dit aan te zetten, heb je een CDN-provider nodig zoals Cloudflare, KeyCDN of StackPath. Afhankelijk van jouw provider heb je specifieke instellingen of een plug-in nodig om de voordelen te benutten.

6. Caching instellen met een WordPress-plug-in


WordPress genereert webpagina’s door content uit je database samen te voegen met instructies uit script- en CSS-bestanden. Dat kost tijd. Door gegenereerde pagina’s op te slaan gaan zowel de laadtijd als de serverbelasting omlaag. Dit is (in een notendop) de taak van de cache in WordPress. Caching is te verbeteren met LiteSpeed in te zetten. Hoogwaardige hostingpakketten kunnen een LiteSpeed-server gebruiken. Heeft jouw pakket dat niet? Dan kun je met een LiteSpeed-plug-in zelf aan de slag.

7. Kies een snelle hostingprovider


Als jouw site ondanks alle optimalisaties toch te traag blijft, dan is het tijd om naar je host te kijken. De provider bij wie je hosting afneemt is verantwoordelijk voor alle onderliggende infrastructuur en bepaalt daarmee de maximale haalbare snelheid. Loop je huidige hostingabonnement na en kijk of je wellicht kunt upgraden; bijvoorbeeld van shared hosting naar een eigen (virtuele) server. Wil je zeker zijn van snelheid, kwaliteit en betrouwbaarheid, kies dan uit de hostingopties op deze pagina.
6x snellere WordPress website met LiteSpeed

Niemand zit te wachten op een trage website. Dus doe er iets aan! Pas deze 7 manieren om jouw WordPress-website sneller te maken direct toe. Je merkt het effect meteen. Wil je vertrekken vanuit de best mogelijke startpositie? Kies LiteSpeed!

LiteSpeed is een krachtige tool die de laadtijd van jouw WordPress website tot wel 6x sneller kan maken. Deze tool is sterk aan te raden voor websites die grote content zoals video’s of foto’s in hoge resolutie bevatten. Denk aan e-commerce websites, reisblogs of studiowebsites waar je content sterk visueel is en veel ruimte beslaat.

* Actietarief geldt voor de eerste 6 maanden. Hierna betaal je €2 p/m.Maak jouw WordPress-website sneller nu!