7 manieren om jouw WordPress-website sneller te maken
Niemand zit te wachten op een trage website. Als beheerder wil je een site die loopt als een zonnetje omdat je bezoekers niet bereid zijn om te wachten tot jouw website laadt. Wil je jouw WordPress-website sneller maken? Hier zijn 7 manieren om dat te doen.
Voordelen van een snelle WordPress-website
Een snelle website helpt je bezoekers vast te houden, maakt je beter vindbaar en vergroot (als je een online winkel hebt) je verkoopkansen. Een snellere website helpt jou ook. Het maakt je administratieve taken eenvoudiger en verhoogt de veiligheid en stabiliteit.
Bezoekers vasthouden
Hoe trager je website, hoe groter de kans dat mensen vroegtijdig hun bezoek afbreken. Je ziet dit terug in je analytics aan de bounce. Dit is het percentage bezoekers dat na één pagina vertrekt. Voor sommige sites, zoals een persoonlijk blog, is een hoge bounce geen probleem. In bijna alle andere gevallen wil je dat mensen langer blijven. Een trage site is niet de enige mogelijk reden voor een hoge bounce, maar het is wel een relatief eenvoudig probleem om als eerste aan te pakken als je bezoekers wilt vasthouden.
Betere vindbaarheid
Zoekmachines weten dat bezoekers afhaken als een site te traag is. Ze nemen de laadsnelheid mee in de beoordeling van jouw website. Laadtijden hebben daarom invloed op je vindbaarheid. Daarbij maken zoekmachines ook nog een onderscheid tussen mobiele- en desktop-laadtijd. Mobiele databundels zijn meestal beperkter en de verbindingen zijn relatief trager, Daarom wordt mobiele snelheid van je site apart gewogen. Specifieke optimalisaties voor mobiele bezoekers zijn daarom heel belangrijk.
Meer verkopen
Heb je met WooCommerce een webwinkel opgezet in WordPress? Dan is een hoge snelheid nog belangrijker. Hiermee stimuleer je de verkoop. Zelfs als bezoekers via de zoekmachine op dat ene gewenste product landen, moeten ze meerdere pagina’s bezoeken. Afrekenen gaat namelijk via checkout pagina’s. Laadt je kassa te langzaam, dan is het risico groot dat je bezoekers niet converteren naar klant.
Administratieve taken vereenvoudigen
Eén van de stappen om je WordPress-website sneller te maken is het verwijderen van overbodige toevoegingen en bestanden. Door overbodige zaken weg te halen krijg je meer overzicht op je WordPress-omgeving. Dat maakt het bijhouden van updates en andere administratieve taken eenvoudiger.
Veiligheid en stabiliteit verbeteren
De veiligheid en stabiliteit van applicaties neemt af naar mate de complexiteit toeneemt. Dat geldt ook voor WordPress. Hoe meer toevoegingen je hebt geïnstalleerd, hoe groter de kans dat er iets mis gaat. Door overbodige onderdelen te verwijderen verlaag je de complexiteit wat een gunstig effect heeft op de veiligheid en stabiliteit.
Test de snelheid van je WordPress-website
Voor de snelheid van je WordPress-website kunt verbeteren, moet je eerst achterhalen hoe snel jouw omgeving nu is. Daar heb je verschillende tools voor. De snelheidsmetingen voor websites geven je een waslijst aan factoren. Een paar belangrijke waardes zijn:
- TTFB (Time To First Byte) – hoeveel tijd heeft jouw website nodig om een bezoeker de eerste byte data te sturen?
- FCP (First Contentful Paint) –hoe lang duurt het voor je site een relevant stuk content aan de bezoeker laat zien?
- LCP (Largest Contentful Paint) – wanneer verschijnt het grootste pagina-element dat direct in beeld staat?
- TTI (Time To Interactive) –na hoeveel tijd is de site volledig functioneel beschikbaar voor de bezoeker?
Wat zorgt voor de vertraging?
Naast deze vier tijdsindicaties heb je nog een waslijst aan andere metriek. Voor een eerste grote schoonmaak zeggen deze cijfers al genoeg. Als je TTFB en FCP laag zijn ten opzichte van je TTI, dan zit de grootste rem op je snelheid waarschijnlijk in scripts die interactieve elementen aansturen. Ligt de vertraging bij je TTFB? Dan is het tijd om naar je hosting te kijken, en ga zo maar door. De meeste snelheidsmetingen helpen je overigens om de cijfers te interpreteren.
Page Speed vs. Site Speed
Naast de verschillende factoren is er een onderscheid tussen ‘page speed’ en ‘site speed’. Metingen kijken naar individuele webpagina’s en geven de snelheid daarvan aan als ‘page speed’. Site speed zegt iets over de gemiddelde snelheid van de site, meestal wordt er de laadsnelheid van de homepagina mee bedoeld.
Snelheid meten met Pagespeed insights
PageSpeed Insights is de tool die Google aanbiedt om de prestaties van webpagina’s op zowel mobiele als desktopapparaten te analyseren. Het geeft een score op basis van verschillende factoren zoals laadtijd, interactiviteit en de visuele stabiliteit. PageSpeed Insights geeft je ook aanbevelingen om de snelheid en algehele gebruikerservaring van jouw webpagina te verbeteren.
Snelheid meten met Pingdom
Pingdom is meer dan alleen een tool om de snelheid van je website te meten. Het meet ook de uptime en functionaliteit. Daarvoor benadert Pingdom je site vanuit verschillende locaties op de wereld. Je kunt Pingdom gratis inzetten om een beeld van de laadsnelheid van je pagina’s te krijgen. Tegen betaling kun je van deze tool real-time berichten en rapporten ontvangen om de prestaties doorlopend te monitoren.
Wat maakt een WordPress-website traag?
De laadsnelheid van een website is van meerdere factoren afhankelijk. Als we van achter naar voren kijken, dan begint het met de internetverbinding van je bezoeker. Niet alle verbindingen zijn even stabiel en snel. Je hebt natuurlijk geen directe invloed op de verbinding van je bezoeker, maar je kunt wel aanpassingen aan je site doen om hierop in te spelen.
7 manieren op WordPress-snelheid te optimaliseren
Optimalisatie van WordPress bestaat deels uit het nalopen van je scripts, plug-ins en bestanden. Daarnaast kun je een aantal technische opties activeren en toevoegen om de snelheid te verhogen. De laatste stap is het heroverwegen van je hosting. We lopen deze optimalisaties stap voor stap na.
6x snellere WordPress website met LiteSpeed
Niemand zit te wachten op een trage website. Dus doe er iets aan! Pas deze 7 manieren om jouw WordPress-website sneller te maken direct toe. Je merkt het effect meteen. Wil je vertrekken vanuit de best mogelijke startpositie? Kies LiteSpeed!
LiteSpeed is een krachtige tool die de laadtijd van jouw WordPress website tot wel 6x sneller kan maken. Deze tool is sterk aan te raden voor websites die grote content zoals video’s of foto’s in hoge resolutie bevatten. Denk aan e-commerce websites, reisblogs of studiowebsites waar je content sterk visueel is en veel ruimte beslaat.
* Actietarief geldt voor de eerste 6 maanden. Hierna betaal je €2 p/m.