STACK als externe back-up voor je VPS gebruiken

Omdat STACK ondersteuning biedt voor WebDAV, kun je deze storage ook als externe opslag 'mounten' om te gebruiken voor het maken van back-ups van de data op je VPS. Let wel dat het kopiëren van bestanden van en naar je VPS wel gebruik maakt van het dataverkeer van je VPS.

Let op! Dit is relatief complexe materie en het is dan ook altijd aan te raden om eerst een snapshot te maken van je VPS voordat je deze handelingen uitvoert. Zodoende kun je in het geval van een verkeerde configuratie hier altijd op terugvallen.

Let er ook op dat je op Ubuntu voor elk commando sudo moet plaatsen om het als 'superuser' uit te voeren.

Wanneer je als 'superuser' (root) deze stappen uitvoert zul je wel in plaats van ~/ de volledige directory moeten opgeven, dus bijvoorbeeld bij stap 3: mkdir /home/<gebruiker>/stack.

Let op: In dit artikel laten we <gebruiker> zien als voorbeeld. Vul in plaats hiervan de door jou gekozen gebruikersnaam in.

Linux (Ubuntu / Debian / CentOS)

• Allereerst heb je 'davfs2' nodig op je VPS. Mocht je davfs2 nog niet geïnstalleerd hebben dan voer je het volgende commando uit:

Ubuntu:

sudo apt-get install davfs2

Debian:

apt-get install davfs2

CentOS:
    Na het installeren van de EPEL repository:

yum install davfs2

• Vervolgens voeg je jezelf toe aan de group en reboot daarna je VPS:

usermod -aG davfs2 <gebruiker>

• Nu maak je een directory aan in je home directory als 'mountpoint' en creëer je een directory voor de configuratie (met een . ervoor maak je deze 'hidden'):

mkdir ~/stack mkdir ~/.davfs2

• Kopieer /etc/davfs2/secrets naar ~/.davfs2:

cp /etc/davfs2/secrets ~/.davfs2/secrets

• Zorg er voor dat je de eigenaar van dit bestand bent en dat alleen jij dit bestand kunt lezen en schrijven:

chown <gebruiker>:<groep> ~/.davfs2/secrets
    chmod 600 ~/.davfs2/secrets

De groep is vaak gelijk aan je gebruiker, echter zul je dat wel van te voren moeten controleren.

• Nu open je dit configuratiebestand in een editor naar keuze, zoals nano:

nano ~/.davfs2/secrets

• Hier voeg je ergens in het bestand de URL van je WebDAV toe en de gebruikersnaam en het wachtwoord van je STACK (https://discnaam.stackstorage.com/remote.php/webdav/ <gebruiker> <wachtwoord>):

https://discnaam.stackstorage.com/remote.php/webdav/ Test1 test123

• Nu gaan we de mount informatie toevoegen aan /etc/fstab:

nano /etc/fstab
    https://discnaam.stackstorage.com/remote.php/webdav/ /home/<gebruiker>/stack davfs user,rw,noauto 0 0

• Let op! Je kunt hier ook 'auto' als parameter opgeven, echter kun je dan bij het booten tegen het probleem aanlopen dat filesystems eerder gemount worden dan dat de config-bestanden voor jouw user geladen worden.

• Als je nu het onderstaande commando uitvoert (log wel eerst opnieuw uit en in) en eventueel de inloggegevens invoert, dan is je STACK als extra partitie gemount:

mount ~/stack

Unmounten kan via umount ~/stack

• Nu zou je bijvoorbeeld met behulp van het commando 'cp' lokale data van je VPS kunnen back-uppen op je STACK. Een simpel voorbeeld van een dergelijk commando is onderstaand:

cp -a /home/<gebruiker>/website.nl/public_html/ /home/<gebruiker>/stack/website.nl/public_html/

• De bestanden die je met bovenstaand voorbeeld kopieert staan dus op je VPS en op STACK na het gebruik van het 'CP' commando (er worden geen extra bestanden aan je VPS toegevoegd). Als je je bestanden enkel op je STACK wil bewaren en van je VPS wil verwijderen, dan verwijder je na het kopiëren het bestand van je VPS met het commando 'rm', bijvoorbeeld:

rm /home/<gebruiker>/website.nl/public_html/

Voor Windows Server kun je de instructies voor het koppelen van WebDAV binnen Windows Server gebruiken.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Deel dit artikel

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Matthijs van Beek Admin 17 april 2018 (#1126)

@netvibe

Wij hebben zelf niet getest hoe je dit precies kunt inrichten maar bij deze staat het op onze backlog om op te nemen in een toekomstig artikel.

Het is in inderdaad mogelijk om back-ups naar een externe mount weg te schrijven. Je zou bijvoorbeeld de back-up folder die gebruikt wordt op user level > create / restore backups kunnen proberen aan te passen, zie http://forum.directadmin.com/showthread.php?t=29476

0
netvibe 17 april 2018 (#1122)

@Matthijs van Beek,

Ik gebruik DirectAdmin, en sla de 'dagelijkse' backups v/d server op in deze 'mount'. Kan dit óók werken op deze manier? Ik zie de backups namelijk niet verschijnen, lijkt wel alsof dit afgebroken wordt. (een enkel bestand van 1 user komt slechts door)

0
Matthijs van Beek Admin 13 april 2018 (#1108)

@netvibe

Bovenstaande stappen voegen geen extra bestanden toe aan je VPS (allicht dat je automatische back-up tool dat doet). Wij hebben een extra stap aan het artikel toegevoegd om dit toe te lichten.

Mocht je er niet uit komen ondanks de toevoeging, dan helpen onze helden van support je hier graag bij! Je kunt hen benaderen door de knop 'Neem contact op' onder dit artikel te gebruiken.

0
netvibe 13 april 2018 (#1105)

Ideaal dit. Ik heb automatische backups van mijn VPS naar mijn STACK gekoppeld. Echter, mijn VPS loopt nu vol hierdoor.

Is daar nog iets op te bedenken, dat er dus wel een koppeling is, maar deze niet op de eigen HD wordt opgeslagen?

0
Nick Brouwer Admin 19 maart 2018 (#945)

@hmobron

Het klopt inderdaad dat dit op één regel hoort te staan. Het artikel is zojuist aangepast om dit nog duidelijker weer te geven :-)

0
hmobron 18 maart 2018 (#940)

Let op dat dit in een regel staat: https://discnaam.stackstorage.com/remote.php/webdav/

/home/<gebruikersnaam>/stack davfs user,rw,noauto 0 0

https://discnaam.stackstorage.com/remote.php/webdav/ /home/<gebruikersnaam>/stack davfs user,rw,noauto 0 0

0
Nick Brouwer Admin 7 maart 2018 (#870)

Zowel onze VPS diensten als onze STACK servers bevinden zich in het DCG.

Ons datacenter heeft zijn zaken echter heel goed op orde, vooral op het gebied van brandveiligheid ;-) Zie ook deze pagina van het datacenter voor meer informatie over de garanties die zij bieden.

0
ohohrobinho 7 maart 2018 (#868)

Wat ik me alleen afvraag... Staat mijn VPS in een fysiek ander pand dan mijn STACK? Want als ik een backup maak van mijn VPS en deze opsla in STACK, wil ik niet dat mijn VPS en mijn backup naar zijn gootje gaan als de *** uitbreekt (fikkie in de server ruimte of zo).

1
pbaron71 4 februari 2018 (#702)

@aspidistra, da's een goeie tip... oudere linux distro's willen ook wel een problemen hebben met een '!' in t wachtwoord :)

1
aspidistra 4 februari 2018 (#700)

@pbaron71, Ik ben er eindelijk uit, en misschien helpt dit ook anderen: het wachtwoord mag niet met een # beginnen... Toen ik het wachtwoord veranderd had, werkte het direct. Misschien mag het helemaal geen # bevatten, maar dat heb ik niet verder uitgeprobeerd.

1
aspidistra 15 januari 2018 (#629)

@pbaron71, dankjewel voor je reactie. Zo staan mijn permissies ook, dus dat is 't niet.

1
pbaron71 15 januari 2018 (#628)

@aspidistra, weet niet precies wat de verschillen zijn tussen Raspbian en Ubuntu. Misschien de rechten op je secrets file? die van mij staan als volgt:

-rw------- 1 root root 2731 Jan 13 21:38 secrets

1
aspidistra 15 januari 2018 (#627)

@pbaron71, op Ubuntu Server 16.04 werkt het editen van /etc/davfs2/secrets helaas niet - hij blijft vragen om een wachtwoord. Heb je nog een idee wat er mis kan zijn?

1
pbaron71 13 januari 2018 (#613)

kleine update op mn laatste bericht: als je binnen Raspbian Lite het oorspronkelijke /etc/davfs2/secrets bestand edit en voorziet van de url, username en wachtwoord werkt het wel. (dus niet home/<username>/.davfs2/secrets) Bij het mounten wordt dan niet meer om gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd. Tevens werkt 'auto' in /etc/fstab wel, als je maar _netdev toevoegt. dus:

https://discnaam.stackstorage.com/remote.php/webdav/ /home/<gebruikersnaam>/stack davfs user,rw,auto,_netdev 0 0

1
pbaron71 6 januari 2018 (#583)

Ook ik heb bovenstaande werkend gekregen op een raspberry pi 3. (Raspbian, stretch). Het enige probleem is dat mij het mounten toch om de credentials wordt gevraagd. ik heb zelf het idee dat op de raspberry het bestand secrets (waar de credentials instaan) wordt genegeerd door fstab. Dit is wel een probleem omdat ik nu na elke reboot handmatig de credentials moet gaan invoeren als ik mn stack wil mounten vanuit een script in bijvoorbeeld etc\local. Iemand enig idee? of is er een andere manier mogelijk om toch de credentials automatisch door te laten even na een reboot?

0
rutgerpuntnet 12 december 2017 (#484)

Zoals @chrisjuw al aangeeft (en ook in het stuk hierboven word afgeraden) werkt automount niet. Is er een andere manier om (al dan niet met lichte vertraging) de mount toch na een boot automatisch uit te voeren? (Debian)

0
Nick Brouwer Admin 11 december 2017 (#471)

@yannickokken

Ai, dat is vervelend! Onze helden van support kijken hier graag samen met je naar. Je kunt hen een bericht sturen via de knop 'Neem contact op' onder dit artikel.

Kun je hierbij screenshots sturen van de stappen die je hebt ondernomen? Aan de hand daarvan kunnen we je mogelijk van meer informatie voorzien.

0
yannickokken 9 december 2017 (#467)

Foutmelding is meerdere regels:

Warning: domain "beautycentrumdronten.nl" Not all the data was backed up into /root/stack/clients/huidetoile/domains/beautycentrumdronten.nl successfully. Total space: 745589809152; Available space: 745340375040; Mounted on: /root/stack. /bin/tar: /root/stack/pmm-dci-chn-xQIEwPFU: Cannot stat: Permission denied /bin/tar: Error is not recoverable: exiting now Warning: hosting "beautycentrumdronten.nl" Not all the data was backed up into /root/stack/clients/huidetoile/domains/beautycentrumdronten.nl successfully. Total space: 745589809152; Available space: 745339465728; Mounted on: /root/stack. /bin/tar: /root/stack/pmm-dci-chn-8zqU999F: Cannot stat: Permission denied /bin/tar: Error is not recoverable: exiting now Warning: hosting "beautycentrumdronten.nl" Not all the data was backed up into /root/stack/clients/huidetoile/domains/beautycentrumdronten.nl successfully. Total space: 745589809152; Available space: 745339465728; Mounted on: /root/stack. /bin/tar: /root/stack/pmm-dci-chn-wQhwTAHW: Cannot stat: Permission denied /bin/tar: Error is not recoverable: exiting now

0
yannickokken 9 december 2017 (#466)

Hoi ik krijg tijdens het backupen steeds de volgende foutmelding:

Not all the data was backed up into /root/stack/clients/huidetoile/domains/beautycentrumdronten.nl successfully. Total space: 745589809152; Available space: 745340375040; Mounted on: /root/stack. /bin/tar: /root/stack/pmm-dci-chn-xQIEwPFU: Cannot stat: Permission denied /bin/tar: Error is not recoverable: exiting now

Hij maakt wel een backup van een aantal dingen zoals de databases maar niet de files.

Bedank!

0
Nick Brouwer Admin 5 december 2017 (#430)

@ronaldverhagen

Wij leveren helaas geen directe support op het gebruik van STACK met een Raspberry Pi. Ik kan dus niet met 100% zekerheid zeggen of dit mogelijk is. Wellicht dat @chrisjuw hier een idee over heeft ;-)

0
ronaldverhagen 5 december 2017 (#428)

Na het volgen van bovenstaande instructies kan ik mijn stack omgeving mounten op een Raspberry Pi 3 met Debian (Stretch). chrisjuw geeft aan dat je ook een map dieper in de stack kunt gebruiken door de mapnaam toe te voegen aan de URL. Met dit in gedachte heb ik een poging gedaan om de link naar een gedeelde map in de stack te gebruiken. De URL is ziet eruit als https://discnaam.stackstorage.com/s/<Code> . Een uitdaging hier is dat er alleen een wachtwoord nodig is om toegang te krijgen en geen userid. Het opgeven van een leeg userid ("") in ~/.davfs2/secrets wordt niet ondersteund. Is het wel mogelijk?

0
Matthijs van Beek Admin 1 december 2017 (#414)

@netcie

Dat is een goede vraag! Wij hebben het artikel hierop aangepast. De verbinding tussen STACK en je VPS verloopt over het internet en gebruikt inderdaad dataverkeer van je VPS.

0
netcie 1 december 2017 (#410)

Indien ik een VPS afneem bij Transip en ik ook STACK gebruik, kost mij dat dan ook dataverkeer (van/naar de VPS) als ik deze als netwwerkschijf gebruik?

0
Marinus Verhoeven Admin 6 oktober 2017 (#135)

Hi,

'&&' ontbrak inderdaad in dat commando. Scherp gezien. Ik pas dat aan. Verder is de toelichting op de stap nano/fstab inderdaad wat onduidelijk. Ook dit pas ik aan. Bedankt voor je reactie, als je meer goede ideeën hebt horen we het graag :)

0
chrisjuw 30 september 2017 (#116)

Enkele opmerkingen en tips:

Hierboven zijn jullie '&&' vergeten in het volgende command:

chown <gebruikersnaam>:<groep> ~/.davfs2/secrets && chmod 600 ~/.davfs2/secrets

Wat je wilt toevoegen in fstab in het command typen, werkte bij mij niet, suggestie:

command 'nano /etc/fstab' en dan in dat bestand de rest met een tab ertussen (dus: https.... TAB directory TAB davfs TAB.. je snapt het wel) N.B. het is hier inderdaad niet 'davfs2'. Ik heb er zelf voor gekozen om niet home als directory te gebruiken, als je ook iets anders kiest: denk er dan aan dat je bij het (un)mounten de directory uittypt i.p.v. '~' te gebruiken. Tevens werkt het bij mij alleen met noauto

Wil je niet al jouw stack mappen zien? Wijzig de URL dan (waarbij 'mapnaam' uiteraard de naam is van de map op jouw stack waarin je uit wilt komen (maak die eerst aan op stack)):

https://discnaam.stackstorage.com/remote.php/webdav/mapnaam

Verder bedankt voor de uitleg!