EU Whistleblower Directive 2023-2024

Alles dat je moet weten

Heeft jouw organisatie meer dan 50 werknemers?

Dan moet je op de hoogte zijn van specifieke EU-wetgeving rondom klokkenluiders, genaamd de “Whistleblower Directive”. Dit artikel neemt de hoofdpunten door, zodat jij compliant kunt blijven.

Wat is de EU Whistleblower Directive?

De Whistleblower Directive, ook bekend als “Directive (EU) 2019/1937”, heeft tot doel de bescherming van klokkenluiders te garanderen. De aftrap hiervan vond plaats in oktober 2019 en de richtlijnen gingen later dat jaar al volledig in (december 2019).

Deze richtlijnen leggen de minimale eisen vast voor het beschermen van klokkenluiders binnen de EU. Alle lidstaten zijn daarmee verplicht om op basis hiervan een eigen raamwerk aan wetten te implementeren, zodat naleving gegarandeerd kan worden.

Simpel gezegd is het de meest belangrijke stap die de EU heeft genomen om klokkenluiders te beschermen en transparantie en integriteit te bevorderen.

Waarom is dit zo belangrijk?

Deze wetgeving is essentieel in het brengen van balans in de relatie tussen werkgevers en werknemers en draagt uit dat het normaal moet zijn om onjuistheden aan de kaak te stellen. Het bevordert een cultuur van openheid waarin iedereen zich veilig voelt om problemen aan te kaarten, zonder angst voor repercussies.

Voor wie geldt dit?

Wie hier rekening mee moet houden hangt af van een aantal zaken, maar in ieder geval:

Organisaties met meer dan 50 werknemers

Organisaties met meer dan 50 werknemers, ongeacht of het de publieke sector of prive betreft.

Overheden

Alle overheden (van lokaal tot landelijk) met meer dan 10.000 inwoners.

Non-EU organisaties

Organisaties die niet in de EU gevestigd zijn maar wel binnen de EU opereren met meer dan 50 werknemers.

Kortom, je hebt je al snel te houden aan deze richtlijnen. Neem daarom even de tijd om de belangrijkste punten door te nemen, zodat je precies weet hoe je hieraan moet voldoen.

Wat zijn de vereisten?

De volledige legale omschrijving is behoorlijk lang, deze kun je hier teruglezen.

In het kort gaat het om bij de WhistleBlower Directive om deze vereisten:

  • Beveiligde kanalen voor melding: organisaties moeten één of meerdere beveiligde kanalen hebben voor het doen van meldingen.

  • Vertrouwelijkheid: de identiteit van klokkenluiders mag niet gedeeld of bekend gemaakt worden zonder expliciete toestemming van de klokkenluider.

  • Bescherming tegen repercussies: organisaties moeten over afdoende wettelijke middelen beschikken om klokkenluiders te beschermen tegen repercussies.

  • Terugkoppelingsplicht: het is de verantwoordelijkheid van de organisatie om tijdig terugkoppeling te geven aan degene die melding maakt.

Niet voldoen aan de richtlijnen betekent niet alleen reputatieschade en een breuk in de vertrouwensband met klanten of partners, maar brengt ook het risico op wettelijk opgelegde boetes of vervolging met zich mee.

Wanneer ben je een klokkenluider en wat kan deze melden?

Klokkenluiders zijn personen die zowel in de publieke als de privésector kunnen werken en belastende informatie hebben verkregen in de context van hun werk. Dit betekent dus zowel werknemer als contractant, subcontractant, leverancier, vrijwilliger, stagiair of sollicitant!

Klokkenluiders kunnen een groot scala aan misstanden melden, onder andere binnen de volgende onderwerpen:

  • Fraude
  • Consumentenbescherming
  • Milieu
  • Financiële misdraging
  • Pesterij of discriminatie
  • Netwerk en informatiesysteembeveiliging
  • Bescherming van privacy en persoonsgegevens
  • Witwassen en financiering van terrorisme
  • Schending van bedrijfsbeleid en procedures
  • Publieke gezondheid, dierenwelzijn en welvaart
  • Veiligheid (product, voedsel en transport)

Vanaf wanneer gelden de nieuwste richtlijnen?

Vanaf 17 december 2023 moeten geregistreerde organisaties met meer dan 50 werknemers voldoen aan de primaire eis: het verzorgen van een intern kanaal voor het maken van meldingen.

Conclusie

De EU erkent met deze richtlijnen dat klokkenluiders bescherming vereisen en zet zich in om een klimaat te creëren waarin zij gesteund worden. Als jouw organisatie voldoet aan de criteria om hier gehoor aan te geven is het wel zo slim om hieromheen direct een systeem op te zetten. Niet alleen draag je daarmee bij aan een veilige omgeving waarin eerlijkheid en transparantie aangemoedigd worden, je voorkomt daarmee ook dat je onnodige risico’s loopt.

Hoe kan TransIP jouw organisatie hierbij helpen?

Voldoen aan de EU Whistleblower Directive kan een dagtaak voor menige organisatie betekenen, zeker als het op korte termijn moet gebeuren. Zelfs als het je geen maanden kost om het systeem om te zetten ben je er nog niet van verzekerd dat je direct alles op orde hebt.

Om hierbij te helpen biedt TransIP de Whistleblowing Management Tool. Deze is onwikkeld om aan te sluiten op de primaire vereisten van de richtlijnen en is daarmee onmisbaar voor bedrijven die binnen de EU opereren met meer dan 50 werknemers.

Niet alleen biedt het een beveiligde en discrete manier om misstanden te melden, maar het garandeert tevens de integriteit van je bedrijf door de bescherming van de identiteit van klokkenluiders centraal te stellen.

Deze tool is geïntegreerd in onze alles-in-één compliance oplossing: iubenda.

Klanten die het Ultimate-pakket van iubenda al afnemen krijgen er de Whistleblowing Management Tool kosteloos bij.

iubenda Ultimate

  • Whistleblowing Management Tool
  • Gemaakt voor EU Whistleblower Directive
  • All-in-one-tool voor compliance
  • Direct beschikbaar voor alle hostingklanten van TransIP
Inbegrepen features
  • Geïntegreerd rapportagesysteem
  • Notificatiesysteem
  • Real-time tracking
  • Databescherming & anonimiteit

Vanaf

€ 82,50

€39.99p/m

Probeer iubenda Ultimate

Voor deze actie gelden een aantal voorwaarden:
*Actietarief geldt voor de eerste 6 maanden Bekijk algemene voorwaarden