WordPress: Best practices bij het publiceren van content
Ga direct naar
Een pagina of blogpost publiceren in WordPress is zo gedaan. Je schrijft een tekst, plakt er een afbeelding bij en drukt op ‘Publiceren’. Aan de ene kant prettig, maar anderzijds zie je daardoor vaak dingen die beter hadden gekund: een rommelige indeling, geen duidelijke structuur, ontbrekende links of een afbeelding met de naam IMG_9423.jpg.
Zonde, want met een paar simpele best practices kun je veel professioneler overkomen én beter vindbaar worden. In dit artikel lees je hoe je als beginner gestructureerd en SEO-bewust content publiceert, met een focus op het meest populaire CMS van de afgelopen jaren: WordPress.
Begin met een plan
Voordat je de digitale pen op papier zet, is het goed om stil te staan bij drie dingen: voor wie schrijf je, wat wil je zeggen en wat wil je dat je lezer doet? Denk dus eens na over je doelgroep. Schrijf je voor beginners, techneuten of collega’s? Kennen ze je bedrijf al of juist totaal niet? Daar pas je vervolgens je inhoud en toon op aan. Denk ook na over het doel van je content: wil je informeren, inspireren of tot actie aanzetten?
Over die call-to-action gesproken: als je bijvoorbeeld wilt dat de lezer zich inschrijft voor een nieuwsbrief of doorklikt naar een product, dan moet je die actie ergens duidelijk benoemen, bijvoorbeeld onderaan je artikel of in een opvallend kader middenin het artikel.
Tot slot wil je het juiste format kiezen. Voor tijdloze informatie (bijv. ‘Over ons’) kies je een pagina. Voor updates, tips en verhalen is een bericht of blogpost vaak beter.
Breng structuur aan
Een goede tekst is niet inhoudelijk goed, maar steekt ook qua vorm keurig in elkaar. Met koppen, bulletpoints en genummerde lijsten is het makkelijk voor lezers om je tekst te ‘scannen’ en snel de gezochte informatie te vinden, want internetgebruikers zijn over het algemeen ongeduldig. Trouwens, ook zoekmachines als Google waarderen een overzichtelijke opbouw. Daarbij wordt opmaakformattering bijvoorbeeld ook gebruikt door screen readers en maak je jouw website meteen beter toegankelijk voor mensen met zichtbeperkingen.
In WordPress heb je de keuze uit koppen in verschillende formaten. H1 is bedoeld voor je hoofdtitel, waar je er maar één van hebt. H2-koppen zijn de tussenkoppen die je in dit artikel ziet. H3-koppen kun je gebruiken om paragrafen nog wat verder onder te verdelen.
Let ook op de opmaak. Lange lappen tekst zonder witruimte zijn vermoeiend om te lezen, zeker online. Gebruik daarom voldoende witregels, maar ook weer niet te veel: tussen alinea’s is prima, maar tussen zinnen wordt het al snel chaotisch en moet een gebruiker wel héél veel scrollen.
Schrijf je een blogpost van 2.000 woorden of meer? Dan kan een inhoudsopgave handig zijn voor overzicht en gebruiksgemak. Sommige WordPress-themes bieden dit automatisch, anders kun je een plugin als Easy Table of Contents gebruiken.
Maak afbeeldingen méér dan alleen visueel aantrekkelijk
Met foto’s of illustraties maak je jouw tekst levendiger en aantrekkelijker. Maar ze zijn meer dan alleen decoratie: ze kunnen ook helpen jouw artikel of pagina beter vindbaar te maken in de zoekresultaten.
Voeg dus zeker afbeeldingen toe, maar wel met mate. En hou het daar niet bij, want het technische plaatje moet ook kloppen. Eén van de eerste dingen die je kunt doen als je een geschikte afbeelding hebt gevonden, is het formaat aanpassen zodat hij er goed uitziet op de meeste beeldschermen, maar niet te ‘zwaar’ is. Want hoe minder megabyte of kilobyte een afbeelding is, des te sneller hij wordt geladen. Je kunt 1.500 pixels aanhouden als een goede breedte.
Gebruik daarnaast een bestandsnaam die beschrijft wat er in de afbeelding gebeurt, bijvoorbeeld snelweg-zuidas.png in plaats van IMG_3482.JPG. Voeg ook altijd een alt-tekst toe: dat is de tekst die wordt weergegeven als een afbeelding niet kan laden of die wordt voorgelezen door de screenreader van blinden en slechtzienden.
Een onderschrift is optioneel, maar kan handig zijn om extra context te geven of om de bron te vermelden. Let er trouwens op dat de bron jou toestaat om deze afbeelding op jouw site te gebruiken.
Breng interne links aan
Interne links zijn links van de ene pagina op jouw website naar de andere. Ze zorgen ervoor dat bezoekers langer op je website blijven en helpen tegelijkertijd de zoekmachines om de structuur van jouw site te begrijpen.
Let op: link alleen als het inhoudelijk logisch is. Te veel willekeurige links, te dicht op elkaar, werken verwarrend en kunnen je SEO zelfs schaden. Eén tot drie goed gekozen interne links per artikel is voor de meeste blogs een prima richtlijn.
Pas de URL’s en metadata aan
Het zijn misschien maar kleine stukjes tekst, maar je URL en metadata hebben grote invloed op hoe je content scoort in zoekmachines én hoe aantrekkelijk je eruitziet in de zoekresultaten.
Houd je URL’s daarom kort en logisch. Vermijd lange zinnen of rare codes zoals .../2024/06/artikel-23847. Kies liever voor iets als .../wordpress-content-best-practices.
Daarnaast wil je altijd een meta-title en meta-description invullen. Dat zijn de teksten die mensen zien in Google. Maak de titel aantrekkelijk én duidelijk en prikkel gerust een beetje de nieuwsgierigheid van , en gebruik de beschrijving om in één zin te laten zien wat de lezer krijgt.
De plugin Yoast SEO helpt je om dit snel en overzichtelijk toe te voegen, direct onder je tekst in de editor.
Gebruik categorieën en tags
WordPress stelt je in staat om je blogposts te ordenen met categorieën en tags. Profiteer zeker van, want ook dit is een functie die zowel bezoekers al zoekmachines waarderen.
Een categorie is een overkoepelend onderwerp, zoals Occasions of Reparatie. Kies bij voorkeur één categorie per post. Tags zijn specifieker: het zijn steekwoorden die de inhoud van je artikel beschrijven, zoals airco bijvullen of bandenspanning controleren.
Een laatste check voor publicatie
Voordat je op ‘Publiceren’ klikt, is het slim om alles nog even na te lopen. Zo voorkom je dat kleine foutjes afbreuk doen aan een verder sterke blogpost.
- Heb je voldoende witruimte gebruikt?
- Klopt je koppenstructuur?
- Zijn links klikbaar en logisch geplaatst?
- Zijn afbeeldingen voorzien van goede bestandsnamen en alt-teksten?
- Is je call-to-action duidelijk aanwezig?
- Werkt alles ook goed op mobiel?
Loop deze checklist altijd standaard door. Na een tijdje doe je het bijna automatisch, maar zeker in het begin is het goud waard.
Houd bij hoe goed je content scoort
Publiceren is stap één, leren van de resultaten is stap twee. En daarbij geldt: meten is weten. Tools zoals Google Analytics en Google Search Console geven je inzicht in hoe je content het doet.
In deze tools zie je hoeveel bezoekers je krijgt, welke zoekwoorden ze daarvoor intypten in Google en hoe veel van hen doorklikken naar een andere pagina op je site. Zie je dat bepaalde artikelen goed scoren? Dan kun je ze uitbreiden, bijwerken of intern beter linken.
Andersom: krijgt een artikel weinig verkeer, terwijl het onderwerp relevant is? Dan loont het om je titel of structuur aan te passen. Kleine tweaks kunnen veel verschil maken. Haalt dat niets uit dan kun je de inhoud uitbreiden. Bij grotere websites kunnen marketingmedewerkers hier een dagtaak aan hebben!
Veelgestelde vragen (FAQ)
Wat is een goede lengte voor een blogpost?
Het hangt van het onderwerp en je doelgroep af. Voor lezers voelen blogposts van pakweg 1.000 woorden of langer diepgaand en waardevol, terwijl blogposts van 2.000 en langer vaak wat hoger scoren bij de zoekmachines.
Hoeveel afbeeldingen moet ik gebruiken?
Gebruik alleen afbeeldingen die echt iets toevoegen aan je verhaal. Eén afbeelding per sectie is vaak voldoende. Sommige artikelen zijn interessant en succesvol zonder
Hoe maak ik mijn afbeeldingen kleiner?
Grote afbeeldingen vertragen je site, dus optimaliseren loont. In de media-editor van WordPress kun je schalen oftewel het formaat aanpassen. WordPress bewaart automatisch de van formaat gewijzigde afbeelding.
Kan ik AI gebruiken voor mijn teksten?
Het kan en Google tolereert het. Wel wil je ervoor waken dat de stijl en toon bij die van jouw hoort. Ook zul je alle informatie moeten fact-checken, omdat AI nog weleens een handje van hallucineren kan hebben.
Moet ik tags en categorieën invullen?
Het liefst wel, want dat helpt bij de vindbaarheid én bij de structuur van je website als je op de middellange tot lange termijn tientallen artikelen hebt. Kies het liefst één categorie per artikel en voeg maximaal 5 relevante tags toe.
Bedankt voor het toelichten!