Blog overzicht

TransIP Recommends #112

In TransIP Recommends verzamelen we elke editie de beste, leukste en interessantste nieuwtjes, artikelen, tutorials, tools en content van buiten TransIP in een handig overzicht. In deze editie maakt analogcomputing een comeback en kan de populaire nieuwe chatbot ChatGPT het makkelijk opnemen tegen wetenschappers. Bekijk ook de nieuwste tools en tutorials!

Beste verhalen

Guess What? Analog Computing May Be Coming Back 
Analogcomputing klinkt misschien wat ouderwets. Digitale computers maken berekeningen op basis van een intermitterend signaal, terwijl analoge computers gebruikmaken van variabelen zoals gewicht, snelheid of druk om veranderingen in andere metingen te kunnen berekenen. Dus waarom maakt het een comeback?

ChatGPT schrijft wetenschappelijke samenvattingen van hypothetische onderzoeken
AI wordt zo complex dat het zich niet meer beperkt tot elementaire berekeningen en taken. Het is nu in staat om wetenschappers en deskundigen op hun gebied voor de gek te houden met geloofwaardige (maar niet altijd accurate) samenvattingen van wetenschappelijke artikelen. Het kan zelfs fictieve artikelen samenvatten!

Copying Designs Doesn’t Work, And Here’s Why
Het is vanzelfsprekend om je te laten inspireren door ontwerpen en ideeën die je aantrekkelijk vindt, maar toch is het belangrijk de juiste balans te vinden tussen inspiratie en innovatie. Te veel hommage kan ook schadelijk zijn voor jezelf en je ideeën.

Inspiratie

(Klik op de afbeelding voor een liveversie)


Tutorials and guides

Embrace the Chaos: How to Write a Code Editor from Scratch in 4 Months
Een echte chaotic-neutral maakt zijn eigen regels. Hier is een mooi voorbeeld van hoe je je eigen code-editor kunt opbouwen met wat tips en trucs. Veel succes en wees niet bang om dingen te breken!

Coding new ioctls to produce screendumps from the console
Waarom zou je een handleiding voor screenshots nodig hebben? Draai je een Windowssysteem of werk je vanuit een virtuele machine, dan is dit natuurlijk vrij eenvoudig. Het probleem ontstaat wanneer je console-uitvoer rechtstreeks van hardware moet vastleggen.

Bad Documentation is Technical Debt— Here’s How You Solve It
Codedocumentatie is een belangrijke taak die veel mensen in de praktijk uitstellen of uiteindelijk niet uitvoeren. Je hebt het bijna nooit direct nodig, maar als je het uiteindelijk wel nodig hebt, kan de afwezigheid van documentatie een hoop ellende veroorzaken. Kortom, kan dit beter? 

Tools and resources

Automerge 2
Automerge is een CRDT, of "conflict-free replicated data type", maar wat betekent dit precies? Met Automerge kun je wijzigingen in gegevens vastleggen en ze vervolgens op andere plaatsen repliceren, met telkens hetzelfde resultaat. Je kunt het gebruiken om in real time samen te werken voor een applicatie zonder lastige applicatie-specifieke algoritmes op je server uit te hoeven zoeken en nog veel meer natuurlijk.


Markojs 6

Marko is een door eBay ontwikkeld opensourceproject.  Het is HTML " re-imagined" als een taal voor het bouwen van dynamische en reactieve gebruikersinterfaces. Ondanks dat het een groot deel van eBay's website beheert, had het niet altijd de beste reputatie, maar recentelijk lijkt het tij te keren met de release van Marko 6. Marko 6 onderscheidt zich door zijn ongelooflijke server-renderingprestaties en andere intelligente tools.


The programmer calculator

Terminal calculator is niets minder dan… Een terminal calculator. Het is gemaakt voor programmeurs die werken met meerdere getaltypes en -groottes. Het heeft een duidelijke, eenvoudige interface die gebruikers naar wens kunnen aanpassen, draait op opensourcesoftware en heeft een reeks extra terminaltools.


 

Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 15 minuten

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Recommends.