Blog overzicht

TransIP Recommends #111: eindejaarseditie!

We zijn alweer bijna door 2022 heen! Het was op zijn zachtst gezegd een bewogen jaar: NFT's en AI domineerden de online artwereld met groeiende weerstand uit zowel de online art- als de online securitywereld als gevolg, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne beïnvloedde digitale security op allerlei manieren, we voelden nog steeds de nasleep van de chiptekorten en de post-corona-werkvloer bevond zich nog altijd grotendeels in de cloud. Ook in 2023 stoomt de techwereld ongeremd door met nieuwe ontwikkelingen. Zoals elk jaar kijken we in de laatste Recommends van het jaar een beetje terug, maar vooral ook vooruit: welke trends gaan we zien in 2023 op het gebied van softwaredevelopment, UX/design, IT-security en Web 3.0/AI?

Software en Development

2023 Svelte vs React: which framework is better to learn?
Wil je 2023 besteden aan het leren van een nieuw framework, dan zijn deze populaire frameworks wellicht een optie. Maar welke van de twee is de beste om je tijd aan te besteden? En wat is het verschil tussen React en Svelte?

Software development trends 2023
Zoals elk jaar worden er flink wat voorspellingen gedaan over de trends in softwaredevelopment. Denk aan trends als de beste programmeertalen om te leren, ontwikkelingen in low/no-code programming en serverless architectures.

15+ Top Software Development Trends to Look For in 2023
Ook in dit artikel wordt gekeken naar de toekomst. In hoeverre gaat AI de toon bepalen? Wordt cross-platform development het nieuwe normaal? En gaan we voortaan AR en VR meenemen in het ontwerpproces?

What Does ChatGPT Mean for New Software Developers?
Nog meer AI: ChatGPT heeft flink naam gemaakt in de afgelopen maand. Deze chatbot genereert naar aanleiding van een gegeven prompt lappen tekst, van proza en fictie tot complete stukken (pseudo)-code. Hoe gaat dit de werkzaamheden van een developer beïnvloeden?

UX en design


The State of UX 2023

Elk jaar kijkt UX Trends naar ‘the state of UX’ in het komende jaar, en zo ook 2023. Welke trends zijn te verwachten in de UX/design-industrie en welke laten we achter ons in 2022?


10 galleries inspired by 2022's biggest memes

De wereld in memes, door de lens van Shutterstock: Barbiecore, Little Miss-memes, oogverblindende ruimtefoto's, we kregen het allemaal voor onze kiezen dit jaar.
 

Unsplash Awards 2022

Unsplash is een van de vele royalty-free fotoplatformen die de afgelopen tijd flink aan tractie gewonnen hebben. Met het eind van het jaar in zicht hebben ze de Unsplash Awards in het leven geroepen, om de beste toevoegingen aan hun catalogus te eren.


Pantone Color of the Year 2023: Viva Magenta

New year, new colour! Pantone heeft de felle, dieproze kleur Viva Magenta uitgeroepen tot kleur van het jaar 2023. In hun jaarlijkse write-up leer je hoe je deze trendkleur toepast.


Five reasons to NOT start a UX Designer career in 2023

Denk je eraan om een carrièreswitch te maken naar UX/Design in 2023? De markt wordt overspoeld met bootcamps om je daarmee te helpen, maar is dat de juiste keuze? Hier is een lijst met redenen om het niet te doen (maar ook argumenten waarom je het juist wel zou moeten doen).

IT Security

Cybersecurity outlook 2023: consultants cite 6 trends
In 2023 kunnen we vooral hele doelgerichte aanvallen verwachten op C-niveau, wordt er veel tijd en geld gestopt in het opvoeden en opleiden van eindgebruikers en kunnen we assistentie verwachten van machine learning.

Lessons from a Professional Password Cracker
Een goeie toevoeging aan je lijstje met goede voornemens voor 2023: verbeter je wachtwoordbeveiliging. In dit artikel vertelt een professioneel wachtwoordkraker over zijn werkmethode en hoe jij jouw security daarmee kunt opvijzelen.

Klaar om te puzzelen? De AIVD kerstpuzzel 2022 en de junioreditie staan online
Elk jaar zet de AIVD weer een uitgebreide puzzel online om je mee te vermaken tijdens de kerstperiode. Breek je brein over IT-beveiligingspuzzels, opgezet door medewerkers van de AIVD zelf. En voor jongere puzzelaars is er ook de juniorkerstpuzzel, mocht je er een familiegelegenheid van willen maken!

AI en Web 3.0


The blockchain is a broken chain after all

De over-hype van de blockchain, cryptocurrency en gedecentraliseerde financiële (DeFi) infrastructuur is een aanhoudend verhaal geweest in 2022. Maar wat betekent dit voor volgend jaar?


Web3 is Going Just Great

Een favoriet voor Web3-sceptici: Een ode aan alles wat instort en in vlammen opgaat in de Web3-ruimte. Neem een kerstkoekje en geniet van het knapperende haardvuur.
 

Artists stage mass protest against AI-generated artwork on ArtStation

AI-kunst is een zeer controversieel onderwerp en niet voor niets. Het heeft impact op de toekomstige arbeidsmarkt, maar wellicht ook op het recht op eigendom van digitale en fysieke kunst. Aangezien het gebruik van AI-kunst zo snel toeneemt, blijft dit een pikant onderwerp.


Deep Learning Is Hitting a Wall

Deeplearning heeft meer bereikt dan we ons ooit konden voorstellen, maar toch zijn veel van onze voorspellingen niet uitgekomen. Waar gaat het nu heen?


The Impact and Ethics of AI Art

Het is nu mogelijk voor mensen zonder artistiek talent om interessante en zelfs mooie kunstwerken te maken met behulp van AI. Maar is het ethisch verantwoord?


ChatGPT proves AI is finally mainstream — and things are only going to get weirder

Onderzoekers bespreken de verborgen capaciteiten en gevaren van AI. Nu AI steeds meer ingang vindt in de samenleving en in producten en diensten, zullen we er veel vreemde en gekke dingen over gaan tegenkomen.

De rest

A plasma physicist explains what’s next after this week’s nuclear fusion breakthrough
Een decennialange missie met wereldveranderende gevolgen.

The Metaverse Is Failing, But This Is One Investment That Will Not Die.
De metaverse is een fiasco, zo duidelijk dat zelfs de grootste ambassadeurs het hebben toegegeven. Maar heeft het desondanks een plek in onze toekomst?

Tech in 2023: Here's what is going to really matter
Een overzicht van betrouwbare adviesbureaus over wat er gaat gebeuren in 2023 in de techspace. Vergeet niet om volgend jaar terug te komen om te zien hoeveel voorspellingen zijn uitgekomen.

 

Namens het hele TransIP-team en al onze collega's bij team.blue wensen we jullie fijne feestdagen en een prachtig 2023!


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Recommends.