Blog overzicht

TransIP Recommends #110

In TransIP Recommends verzamelen we elke editie de beste, leukste en interessantste nieuwtjes, artikelen, tutorials, tools en content van buiten TransIP in een handig overzicht. De highlight van deze editie is Thanosjs, een revolutionair programma dat al je bestanden 50% kleiner maakt. Kun je al raden hoe het werkt? We behandelen natuurlijk ook belangrijk technieuws van de week. Hoe is Twitter bijvoorbeeld nog online?

Beste verhalen

Why Twitter Didn’t Go Down: From a Real Twitter SRE
Twitter heeft ongeveer 80% van zijn personeel verloren (of zelfs meer tegen de tijd dat dit artikel wordt gepubliceerd). Wat het werkelijke aantal ook is, er zijn inmiddels hele teams zonder ingenieurs. Hoe is de website dan nog online en hoe blijven de tweets komen?

Little Languages Are the Future Of Programming
Waarom "kleine talen" - talen ontworpen om zeer specifieke problemen op te lossen- de toekomst van het programmeren zijn. Beginnend met een analogie dat de meeste software tegenwoordig veel weg heeft van een Egyptische piramide, met miljoenen stenen op elkaar gestapeld, zonder structurele integriteit, maar gewoon gedaan met brute kracht door duizenden slaven.

Moving away from UUIDs
Hoe lang zou een aanvaller nodig hebben om een geldige token/cookie te raden met een Universally Unique Identifier (UUID) zoals deze: 88cf3e49-e28e-4c0e-b95f-6a68a785a89d. Blijkbaar krijg je dit in een half uur voor elkaar!

Inspiratie

(Klik op de afbeelding voor een liveversie)


Tutorials and guides

Patterns of JavaScript: Abstract Factory Pattern Explained by Tower Defense
Een op towerdefence geïnspireerde tutorial voor de JavaScript Abstract Factory, waarmee je vanuit elk ander deel van de code (client) objecten kunt maken. Een Factory werkt dus als een proxy om objecten te maken, maar deelt maar één abstract concept.

A Guide to Keyboard Accessibility: JavaScript
Een tweedelige serie gidsen die laat zien hoe je websites toegankelijk kunt maken voor toetsenbordgebruikers. De auteur Cristian Diaz behandelt een toolset op JavaScript die je in verschillende componenten kunt verwerken om de ervaring voor je gebruikers te verbeteren.

How to Fix Your Broken Vulnerability Management
Voldoen wij aan onze eigen verwachtingen op het gebied van kwetsbaarheidsmanagement in onze organisatie? Blijkbaar zijn we er allemaal slecht in, of in ieder geval veel minder consequent dan we vaak denken. Het nalopen van de basisbeginselen en de manieren om veelvoorkomende valkuilen te vermijden kan nog eens van pas komen.

Tools and resources


Kubeshark

Een open source API-trafficviewer voor Kubernetes die je extra inzicht geeft in al het API-verkeer en payloads die in, uit en tussen containers en pods in een Kubernetes-cluster worden verstuurd. Denk aan Wireshark, maar dan in een nieuw jasje voor Kubernetes.


The Express + Node.js Handbook

Een complete bron voor het Express JavaScript Framework. Je kunt beginnen zonder enige kennis, of juist wat gaten in je kennis opvullen met behulp van een duidelijke inhoudsopgave waar je altijd naar terug kunt grijpen.


Medusa

Medusa is een composable engine die prioriteit geeft aan het creëren van een geweldige ontwikkelaarservaring naast eindeloze aanpassingen voor schaalbaarheid. Het is volledig open source en vrijgegeven onder de MIT-licentie. Er zijn geen functies opgesloten achter een paywall, maar je kunt wel contact opnemen voor premium support.

Software-updates

Fedora 37
Fedora is een Linux-distributie gesponsord door Red Hat, een bedrijf dat opensourcesoftware en diensten distribueert aan bedrijven. Je kan Fedora zien als het volledig open source en gratis Linux-distributie alternatief voor Red Hat Enterprise. De nieuwste editie van Fedora bevat een reeks sysadmin- en desktopverbeteringen, maar ook andere updates zoals volledige ondersteuning voor de Raspberry Pi 4.

Racket 8.7
Met Racket kan je andere programmeertalen programmeren. De taal heeft geavanceerde en uitgebreide taalkundige ondersteuning waardoor ontwikkelaars meer functies en commando's in het programma kunnen opslaan in plaats van in het OS. Deze Racket update bevat een aantal quality-of-life verbeteringen en ondersteuning voor RV64G.

WordPress 6.1
WordPress is het meestgebruikte CMS ter wereld en wordt ingezet voor bijna alles, van blogs tot webwinkels. De functies omvatten een plug-inarchitectuur en templates, binnen WordPress bekend als thema's. Deze kun je vinden op de officiële website en via derde partijen zoals Elegant Themes. Nieuw in 6.1: Een vernieuwd standaardthema met 10 verschillende stijlvarianten, nieuwe sjablonen, ontwerptools en meer!


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 15 minuten
    • Leestijd: 15 minutes

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Recommends.