Blog overzicht

TransIP Recommends #108

In TransIP Recommends verzamelen we elke editie de beste, leukste en interessantste nieuwtjes, artikelen, tutorials, tools en content van buiten TransIP in een handig overzicht. Het is oktober, en daarmee is het Cybersecuritymaand! Voor deze editie zochten Robert en Stefanie daarom naar fijne artikelen, goeie tutorials en inspirerende websites over cybersecurity in allerlei vormen en maten. We kijken onder andere naar de term 'cyberwar', testen onze skills in het oplossen van een ransomware-aanval en leren over white hat hacking.

De beste verhalen

‘Netwar’ Could Be Even Worse Than Cyberwar
Dertig jaar geleden schreven politiek analysten John Arquilla en David Ronfelt het pamflet ‘Cyberwar is coming!’. De scenario’s die ze daarin omschreven lijken nu, dankzij de onaflatende stroom nepnieuws en cyberaanvallen rondom de oorlog in Oekraïne, relevanter dan ooit. 

The Challenge of Cracking Iran’s Internet Blockade
De protesten in Iran worden door de Iraanse overheid op allerlei manieren de kop in gedrukt, waaronder met internetblokkades en -blackouts. Vanuit de hele wereld worden initiatieven opgezet om Iraanse burgers toch toegang te geven tot het internet, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. 

QR-codes
Hoe werkt een QR-code nou eigenlijk? We gebruiken ze allemaal bijna dagelijks, maar heb je er wel eens bij stilgestaan welke data er in zo’n klein vierkant afbeeldinkje verstopt zit? In dit artikel legt schrijver Dan Hollick uit hoe een QR-code is opgebouwd en uit welke data ze bestaan. 

Inspiratie 

(Klik op de afbeelding voor een liveversie)


Tutorials en guides

Major Database Security Threats & How You Can Prevent Them
Zin in een spoedcursus vulnerabilitymanagement? Van SQL-injectieaanvallen tot DDOS (Denial of Service): in dit artikel worden de belangrijkste bedreigingen voor databasebeveiliging op een rijtje gezet en wordt uitgelegd hoe je die kunt voorkomen.

Pay What You Want for This Collection of White Hat Hacking Courses
White hat hacking is in een paar woorden, ethisch hacken. Als je nieuwsgierig bent naar de essentie van hacken en hoe het echt werkt, of als je gewoon je technische kennis wilt uitbreiden, dan is deze cursuscollectie misschien iets voor jou. Momenteel kun je betalen wat je wilt voor een cursus via Hacker News, dus de informatiewaarde bepaal je zelf!

How to Handle Tens of Billions of Threat Intelligence Data in a Graph Database
Een technische deepdive in de voordelen van grafischedatabases ten opzichte van relationeledatabases voor het verwerken van grote aantallen (miljarden) bedreigingsgegevens. Je kan hier een hoop leesvoer verwachten, dus pak wat koffie of thee en geniet.

Fix Bugs with Chrome DevTools
Als er iets is dat gaten kan prikken in een nauwkeurig gemaakte securitywall zijn bugs de boosdoener. Gelukkig bieden webbrowsers zoals Chrome developertools waarmee we gemakkelijk frontend code kunnen testen, debuggen en herstellen. Deze gids introduceert de basics van debuggen in Chrome en helpt je vervelende bugs de kop in te drukken.

The “Connection Not Private” Warning Explained
Ben je al langer dan een paar dagen online? Dan heb je vast en zeker deze waarschuwing eerder gezien: " Uw verbinding is niet privé. Aanvallers proberen misschien uw informatie te stelen." Vervolgens krijg je de optie om door te gaan naar de website of niet. Maar wat zeggen deze waarschuwingen eigenlijk?

Tools en resources


Website security: 5 essential tips on how to protect yourself
Websitebeveiliging hoef je niet standaard over te laten aan de doorgeleerde professional, zelf kun je ook al stappen ondernemen om jouw data beter te beschermen. In dit artikel leer je, naast basisterminologie, hoe je je website kunt beveiligen dankzij goede gewoontes en kleine veranderingen.


Hacktoberfest 2022

Happy Hacktober, allemaal! Het is weer tijd voor het jaarlijkse opensource-feestje Hacktober. Tijdens deze maand zetten gebruikers van opensourcesoftware zich in om een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van hun favoriete projecten, door te helpen met development of juist door te vertalen, documentatie te schrijven of te promoten. Alle beetjes helpen! Doe je ook mee? 


Gitignore.io

Bouw je zelf regelmatig tools en projecten die je publiceert op Github? Zodra je je code uploadt, is het voor de hele wereld in te zien. Wil je zeker weten dat je geen files uploadt die niet bestemd zijn voor jan en alleman is het bijhouden van een .gitignore-file een verstandige maatregel. Deze web-based tool helpt je met het opzetten van zo’n file. 


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Recommends.