Blog overzicht

TransIP Recommends #109

In TransIP Recommends verzamelen we elke editie de beste, leukste en interessantste nieuwtjes, artikelen, tutorials, tools en content van buiten TransIP in een handig overzicht. In deze editie springt Stefanie van hot (maak je eigen anime-personage met weer een nieuwe AI-art-tool) naar her (wie kent de yodel van Yahoo nog?) met wat uitstapjes naar huh (een overzicht van allerlei webhooks) en naar ha (bouw je eigen shiny Pokédeck).

De beste verhalen

The yodeler who sued Yahoo
Ya-HOOOOoooooo! Gegarandeerd dat je die yodel herkent. Jarenlang was het dé soundbite van Yahoo: hele marketingcampagnes werden gebouwd rondom de yodel, merchandising yodelde er lustig op los en de yodelaar in kwestie.. wist van niks. Een verhaal over hoe Yahoo bijna zichzelf in de voet schoot met het misleiden van de maker van 'hun' soundbite.

Why is Markdown so popular?
Markdown, ew! Wie beweert fan te zijn van deze formattingtaal is duidelijk niet helemaal goed wijs, aldus Russell Beattie. Hij doet in dit artikel uitgebreid uit de doeken wat er allemaal mis is met Markdown en waarom je beter af bent met een alternatief of gewoon HTML. En mocht je nu denken, 'deze auteur klinkt wat salty', dan zou je wel eens gelijk kunnen hebben.

The US military wants to understand the most important software on Earth
Zo'n beetje alle computers in de wereld opereren op een bepaald niveau wel op de Linux-kernel, dus het is niet heel raar dat het de interesse heeft van het Amerikaanse leger. Onderzoekstak DARPA maakt zich echter zorgen om de opensource-achtergrond van Linux en wil in een researchprogramma in kaart brengen wat de risico's precies zijn. 

Inspiratie 

(Klik op de afbeelding voor een liveversie)


Tutorials en guides

Fixing YouTube Search with OpenAI's Whisper
OpenAI strikes again, dit keer met een AI die speech-to-text verwerkt in verbazingwekkende kwaliteit. In dit artikel neemt de auteur je mee in een usecase waarin hij verbeteringen aanbrengt in YouTube Search zodat je bijvoorbeeld ook kunt zoeken naar snippets.

Programming Portals
Voor de gemiddelde computergebruiker is kunnen programmeren bijna heksenkunst, terwijl dat echt niet zo hoeft te zijn.Steeds vaker komt het voor dat programmeercommando's te vinden zijn in user interfaces en zelfs de grootste digibeet zich nog kan laten overtuigen om eens een regeltje code te typen. Maggie Appleton noemt dit 'programming portals'.

Implementing Claymorphism with CSS
De volgende -morphism doet zich alweer aan. Na neumorphism (waarbij elementen dankzij dropschaduwen uit een pagina sprongen) en skeuomorphism (waarbij levensechtheid een onderdeel werd van het design) is het nu de beurt aan claymorphism: zachte, ronde vormen, pastelkleurige paletten en vage schaduweffecten geven een speels en toegankelijk effect.Wat is claymorphism precies? Dat legt dit artikel goed uit.

 

Tools en resources


Localfocus
Datavisualisatie in een handomdraai met deze slimme tool! Zo verwerk je gauw gegevens in een grafiek, maak je zinnige markeringen op kaarten en toon je je groeitrends in een grafisch element. Geen geknoei meer in Excel, maar visualisaties waar je zelf ook blij van wordt.


Awesome Self-hosted

Zelfgehoste software heeft toch vaak de voorkeur, dus met deze uitgebreide lijst met softwareopties die je helemaal zelf kunt hosten maak ik je vast blij. 


Webhooks.fyi

Met een webhook communiceren platformen onderling, onafhankelijk van de achtergrond. Zo herkent een webshop bijvoorbeeld of een betaling via Ideal is doorgekomen. Op webhooks.fyi vind je niet alleen een overzicht van heel veel webhooks die je kunt implementeren, maar ook hoe je ze veilig inbouwt.

Software-updates

MacOS13 Ventura
Apple heeft tijdens hun WWDC 2022-event de nieuwste versie van MacOS aangekondigd. In MacOS 13 Ventura vind je onder andere grote verbeteringen aan de Spotlight zoekfunctie, de introductie van Stage Manager en grote vernieuwingen aan de Mail app.

Linux Kernel 6.0
"As is hopefully clear to everybody, the major version number change is more about me running out of fingers and toes than it is about any big fundamental changes." Aldus Linus Torvalds. De upgrades en wijzigingen in de kernel komen vooral neer op quality-of-life, zoals nieuwe hardwaresupport.

PostgreSQL 15
Databasesoftware PostgreSQL heeft een grote update gekregen. In PostgreSQL 15 vind je onder andere flinke verbeteringen in performance, support voor Lz4- en zstd-compressie, een nieuwe manier van logging in JSON-format en verbeteringen in sorteringsalgoritmes.


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Recommends.