Blog overzicht

May Contain Hackers 2022 - Eindelijk, normale mensen

Het heeft even geduurd, maar het grootste hackerfestival van Nederland heeft deze zomer eindelijk weer plaats kunnen vinden! Na een naamsverandering van SHA (Still Hacking Away) naar MCH (May Contain Hackers) en een jaartje vertraging (bovenop vier jaar wachten) kwamen meer dan 3000 hackers weer vijf dagen lang chillen, hacken, nieuwe info opsteken en feesten.

Op dit internationale hackerfeest kon TransIP natuurlijk niet ontbreken en dus trokken we erop uit. Sponsortent met pompende beats, TransIPA's, slush puppie's en gaming? Check. Onwennige marketeers om de tent dagelijks tot diep in de nacht te draaien? Check. Behulpzame hackers (lees: collega's van over heel team.blue NL) om het plaatje compleet te maken? Check. Omdat er zoveel te doen en zien was op MCH2022 dat een enkele sfeerimpressie het maar half eer aan zou doen, hebben we collega's gevraagd hun persoonlijke ervaringen te delen.

Gelijkgestemde excentrieke IT-specialisten

*Hidde - Front-end Developer*

Als geek kom je op een kamp als MCH sowieso gelijkgestemden tegen, mensen met dezelfde interesses als jij. Als verzamelaar van retro computers en console games, was ik blij verrast door de tent van het Home Computer Museum. Ik kende dit specifieke museum nog niet, maar mag wel stellen dat ik gelijk onder de indruk was. Het museum was aanwezig met een klein deel van hun gigantische collectie aan computers en consoles. Oude Commodores, een Tandy en zelfs een Osbourne. Al deze systemen kon je vrij gebruiken om programma's te schrijven of gewoon een spelletje te spelen. Dat dit kan op een camping is op zich al super gaaf.

Maar het leukste is nog wel dat je een praatje kan maken met de oprichters en vrijwilligers. Zo sprak ik met Bart van den Akker over de oprichting van het museum, maar ook over het werk wat ze doen aan het behoud van de Nederlandse computergeschiedenis. Hij vertelde een geweldig verhaal over de ongeschreven historie van de Philips CD-i. Als fan van de CD-i was het heel gaaf om te horen over de interviews die de stichting heeft gehouden met de ontwerpers en ontwikkelaars van het apparaat.

Ook vertelde hij dat ze momenteel een unieke computer restaureren: De Aesthedes 2. Deze computer, uniek in zijn soort, is gebruikt voor het ontwerp van huisstijlen en logo's van de grootste Nederlandse merken. Waaronder Philips, Heineken, Randstad en Douwe Egberts. Zelfs het 25 gulden biljet is ontworpen met behulp van deze computer van Nederlandse bodem.

En dat is denk ik een van de belangrijkste pijlers van het kamp: ideeën en verhalen kunnen uitwisselen. Na 2 jaar lockdown, was het echt heel gaaf om weer met gelijkgestemde, excentrieke IT-hobbyisten en professionals op te kunnen trekken. Of zoals ik zelf zou zeggen: "eindelijk weer normale mensen."

Spelen met de veldtelefoon

*David, Back-end developer*

Het meest onder de indruk was ik van de organisatie. Op een veld waar normaal niets is, is door vrijwilligers alles aangelegd wat nodig is om 3500 hackers 5 dagen lang bezig te houden. Natuurlijk zijn er tenten en de nodige toiletvoorzieningen neergezet, maar ook is er een elektriciteitsnetwerk aangelegd, een 10Gbit ethernet netwerk, een wifi-netwerk dat daadwerkelijk werkt, en zelfs een intern telefonienetwerk met veldtelefoons en DECT. Iedereen maakt hier volop gebruik van en het werkt als een trein, beter dan je netwerk thuis.

Als even de stroom uitvalt, blijkt direct ook hoe noodzakelijk deze infrastructuur is: het GSM netwerk raakt direct overbelast en verbinding met de buitenwereld is volledig afgesneden. Behalve via de veldtelefoons, die blijven werken. De door vrijwilligers bemande telefooncentrale en de 200Gbit uplink hebben noodstroom.

Ook aan randzaken is gedacht: Alle talks worden gelivestreamd, er zijn pendeldiensten naar de parkeerplaats en een treinstation, rommel wordt opgeruimd, en alles wordt georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers, die zich vaak op de dag zelf pas aanmelden voor een taak. Een hoop “professionele” evenementen kunnen nog een puntje zuigen aan deze organisatie!

Vuurspuwende cyberpunkdraak

*Kilian - Product Marketeer*

Het was mijn eerste keer op een hackersfestival dus ik wist niet exact wat me te wachten stond. Met een afgeladen bus vol TransIPA's, een slush puppie-machine, Nintendo Switch en kantoorgerei reden we op vrijdagmiddag naar Scoutinglandgoed Zeewolde. Daar troffen we 3500+ technologiefanaten aan die allemaal een gezamenlijke passie hadden. De sfeer was open, relaxt en vrij. Supertof dat zoiets weer kan na twee jaar Corona-tijd.

De echte magie begon in de avond, waar de verlichte signs, arcadecomputers en vuurinstallaties tot leven kwamen, en de meeste hackers uit hun tent kropen om over het massale terrein te slenteren. Een persoonlijk favoriet kunstwerk was de vuurspuwende cyberpunkdraak, al moet ik zeggen dat de Tesla Coil-installatie van de laatste avond ook diepe indruk maakte.

Wat lezingen betreft was er ontzettend veel te beleven. Een lezing die me is bijgebleven was een lezing over macOS-security. Bij mij heerste de perceptie dat macOS over het algemeen goed beveiligd is, maar in die lezing werden een aantal serieuze lekken getoond die je kunt gebruiken om root-toegang te krijgen. Het merendeel daarvan is gelukkig al opgelost, dus goed nieuws voor de Mac-gebruikers, maar ook een goede reminder om op je hoede te zijn. En dankbaar voor de mensen die deze kwetsbaarheden ontdekken, delen en de wereld daarmee een stukje veiliger maken.

En nog veel meer

Zoals gezegd was er zoveel te zien en beleven op MCH2022, dat het moeilijk is alles in een enkele sfeerimpressie te omvatten. Zelfs wanneer je meerdere collega's aan het woord laat! Daarom linken we nog graag naar de opnames van de talks, alsook de fantastische afsluitende act Symphony of Fire (chiptune, teslacoils, vlammenwerpers en explosies, enough said). Daarmee sluiten we weemoedig het hoofdstuk May Contain Hackers af voor nu, maar kijken we ook vol plezier uit naar de volgende editie. We zien je daar!


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 8 minuten

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Recommends.