Nieuw bij TransIP: ALIAS-records

Datum:

TransIP lanceert vandaag een veelgevraagde feature binnen ons DNS-platform: ALIAS-records. In deze nieuwsbericht zoomen we in op het fenomeen ALIAS-record, wat de voordelen zijn en hoe je het gebruikt in het TransIP controlepaneel.

DNS-records

Om te begrijpen wat een ALIAS-record is, is het goed om eerst wat dieper op het DNS-records in te gaan. Domeinnamen maken gebruik van DNS (Domain Name System) waarvoor je zogenaamde DNS-records kunt instellen. Hiermee laat je bijvoorbeeld je domeinnaam naar een website of e-mailserver doorsturen. Binnen het DNS-systeem zijn dus diverse records die toegepast kunnen worden om bijvoorbeeld domeinnamen naar de juiste IP-adressen te verwijzen. Bij TransIP ontbrak nog onder andere het ALIAS-record. Tot vandaag!

Wat is een ALIAS-record?

Een ALIAS-record is een DNS-recordtype dat bedoeld is om CNAME-achtig gedrag te vertonen op apexdomeinen. Vanuit het DNS-protocol is het namelijk niet mogelijk om CNAME-records toe te voegen aan je root domain. Bijvoorbeeld: je domeinnaam is transip.nl, en je wilt deze doorverwijzen naar een ander domein (bijv. app.proserve.nl). In dat geval kun je geen CNAME-record gebruiken, maar wel een ALIAS-record. Dat laatste is gelijk ook een van de grotere voordelen. 

Use cases

Een ALIAS-record wordt dus vaak gebruikt om je root domain te verwijzen naar een hostingprovider die geen IP-adressen, maar subdomeinen aan haar klanten uitgeeft, bijvoorbeeld Heroku. Wanneer je rerouting-behoeften simpel zijn en je maar naar één IP wilt verwijzen, is aliasing niet noodzakelijk. Maar Heroku, GitHub en andere gedistribueerde architecturen verwijzen naar een grote pool van IP-adressen, waardoor het gebruik van ALIAS-records een veel efficiëntere manier is om je DNS-records in te stellen. Bij TransIP wordt DNSSEC met Alias-records ook ondersteund.

Wel goed om te weten is dat het niet mogelijk is om via een ALIAS-record te verwijzen naar een TransIP webhostingpakket van een andere domeinnaam. Een dergelijk webhostingpakket is alleen bruikbaar voor het domein dat hieraan gekoppeld is. 

Knowledge base

Wil je weten hoe je een ALIAS-record kan instellen in het TransIP controlepaneel? Lees dan ons Knowledge Base artikel hier.

Deel dit artikel