Blog overzicht

Follow-up: "Wie kan er bij mijn data?"

Eind juni gingen we tijdens het TransIP Webinar “Wie kan er bij mijn data?” in gesprek met privacyjurist Caroline van Ekeren (van ICTRecht) over dataopslag en datadoorgifte. Is het belangrijk waar je data wordt opgeslagen? Waar let je op bij het kiezen van een dataopslagprovider? Waar moet je aan denken als je met partijen buiten de Europese Unie in zee gaat? Vragen waar we in ons webinar zo goed mogelijk een antwoord op hebben gegeven.

Maar het is nogal een complex verhaal. Een web van rechten, definities en richtlijnen, met de nodige grijze gebieden. Alleen al de invloed van de GDPR uitleggen op hoe er wereldwijd zaken gedaan moet worden is een uitdaging (ondanks Caroline's illustratievaardigheden). Daarom bieden we graag nog wat bronnen en andere handige links, met dank aan Caroline! Webinar gemist? Geen zorgen, die kun je hieronder nog bekijken.

 

De onderstaande links beslaan verschillende onderwerpen die we in het webinar besproken hebben. Van meer toegankelijke blogs over eigenaarschap van data tot uitgebreide interpretaties van doorgifte door de Europese privacywaakhond (European Data Protection Board). Ook tref je links naar een tweetal tools, waaronder de SCC-generator (meer info daarover hier) en suggesties voor literatuur.

Online informatie (blogs etc.):

Tools:

Boeken:

  • De Algemene Verordening gegevensbescherming en Uitvoeringswet AVG, Artikelsgewijs commentaar, editie 2021, Arnoud Engelfriet, Lisette Meij en Peter Kager.

  • The age of surveillance capitalism, Soshana Zuboff.

  • Je hebt wel iets te verbergen, Maurtis Martijn en Dimitri Tokmetzis (zie artikel hier).


TransIP host regelmatig webinars over allerlei onderwerpen. Zo hebben we eerder al gesproken met onze Belgische collega en WordPress-expert Brecht Ryckaert over hoe je jouw WordPress-website beter laat presteren, beantwoordden we met VPS back-enddevelopers Tim en Sven al jullie vragen over onze VPS-producten en bespraken we veiligheid op het internet met onze security-collega Rory. Al deze webinars kun je hier terugkijken. Wil je bij het volgende webinar zijn? Houd onze social media in de gaten voor de volgende aankondiging!


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 8 minuten

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Recommends.