Blog overzicht

/ TransIP Recommends #75 (Fotografie)

Onlangs was het World Photography Day. Ter ere daarvan hebben we een speciale editie van de Recommends opgesteld die zich richt op alles wat met fotografie te maken heeft! Er is veel gebeurd in de fotowereld in het afgelopen jaar. Spiegelloze camera’s zijn in opkomst terwijl we al verder in de toekomst de mogelijkheid van objectiefloze camera’s zien aankomen. Olympus valt weg en hackers treffen nog een slachtoffer aan. Lees dit en meer in deze speciale editie.

Tools & resources

AR Cut & Paste
De wereld wordt een beeldbank met dit prototype voor augmented reality en machine learning dat het mogelijk maakt om in real time elementen uit jouw omgeving te knippen en te plakken in Photoshop.

Affinity Photo
Affinity Photo is een geliefd Photoshopalternatief. Het is compatibel met veel bestandsformaten en in staat om RAW-bestanden te verwerken en optische aberraties te corrigeren. Het bevat genoeg functies waardoor elke Photoshopgebruiker die nieuw is op het platform geen last van heimwee zal hebben.

TestDisk
Herstel gegevens van SSD's, harde schijven en meer met deze opensource-datarecoverysoftware! TestDisk is voornamelijk ontworpen om verloren partities te helpen herstellen waarbij je dus ook verloren fotos kan terugvinden.

Kraken.io
Kraken.io is een WordPressplug-in gecombineerd met een cloudservice die de bestandsgrootte van jouw afbeeldingen verkleint om jouw site te versnellen. Zowel verliesvrije als intelligente verlieslatende optimalisatiemodi worden ondersteund waardoor je zelf kiest of je aan bestandsgrootte of beeldkwaliteit prioriteit geeft.

The Stocks 2
Een verzameling van royaltyvrije websites met stockfoto’s die je overal kunt gebruiken. Het biedt een enorme bibliotheek aan en is een uitstekende bron om te ontdekken wat het internet te bieden heeft aan royaltyvrije beelden.

De beste verhalen

Researchers release free AI-powered Fawkes image privacy tool for 'cloaking' faces
Een maskerloos masker voor social media?

INSIDE Image Stabilization: Olympus takes us on a geek’s tour of what makes IS work
Je stuitert als een oude droger en toch komt er een scherpe foto op je scherm terecht.

How Hasselblad Is Allowing Us to See the Work of Leonardo Da Vinci like Never Before
Camera's worden meer en meer gebruikt om de geschiedenis te bewaken.

How Google Treats ‘See Photos’ in the Local Knowledge Panel – A Story of 2 Parts
Navigeren door de verwarrende wereld van Google's beeldselectie.

Are lensless cameras the future?
Een pixel en geen objectief, een droom of de toekomst?

TransIP Blog

Hoe zit het met hosten in Europa? In dit artikel kijken we waarom privacy zo’n belangrijke eigenschap is en wat de laatste ontwikkelingen zijn. Verder hebben we ook Recommends 74, voor het geval je nog meer wilt ontdekken wat buiten het thema van vandaag valt!

Inspiratie

(Klik op de afbeelding voor een liveversie)

Tutorials & guides

Photographylife
Photographylife heeft haar bestaande bibliotheek met tutorials gratis toegankelijk gemaakt voor iedereen. Van de basis tot de meer geavanceerde technieken en stijlen is het een uitstekende tutorialbibliotheek voor zowel de aspirant- als de professionele fotograaf.

Learn EVERYTHING about After Effects
Gemaakt voor de Netflixbingewatcher: deze 11 uur lange After Effects-tutorial neemt je mee door elk aspect van het platform. Ben je al bekend met After Effects? Gebruik dan de bijzonder gedetailleerde tijdstippen in de beschrijving om het exacte onderwerp te vinden waarin je geïnteresseerd bent.

How to Optimize Images for Web Performance without Losing Quality
Een snelle blik op hoe je afbeeldingen kunt optimaliseren voor online prestaties zonder kwaliteitsverlies. Essentieel als je niet wilt dat jouw portfoliosite het gevoel geeft dat hij via een dial-upverbinding wordt geladen.

Volgwaardig

FStoppers
FStoppers is een uitgebreid Youtubekanaal (en website) voor alles wat te maken heeft met fotoverlichting, beoordelingen van apparatuur, zakelijke tips, geheimen achter de schermen en nieuws uit de industrie.

DXOmark.com
De autoriteit op het gebied van smartphonefotografie. Je vindt hier al je nieuws en reviews, naast diepgaande technische uitleg over de werking van de nieuwste smartphonecameratechnologieën.

Lightstalking.com
Een populaire online fotocommunity, bestaande uit een marktplaats, een gratis tutorialbibliotheek die continu wordt bijgewerkt en communitycontent die gericht is op het delen van ervaringen en ideeën over de kunst van fotografie.

Bonus: opensource-bitmapeditors

We hebben een aantal van de beste opensource-bitmapeditors verzameld die momenteel beschikbaar zijn zodat jij je foto's kunt transformeren, of het nu gaat om kleurkalibratie, laagsbewerkingen of een meer geavanceerde verwerkingsproces. Deze tools bieden meer aan dan sommige betaalde fotobewerkers en het kost niks om ze te testen!

Darktable
Een door fotografen ontwikkeld doka voor een gedigitaliseerde wereld met een virtuele lichttafel.

Digikam
Een beeldbewerkingapplicatie met downloads voor macOS, Windows, Linux en BSD. Het ondersteunt diverse bestandsformaten en werkt met plug-ins om functies toe te voegen, zoals het exporteren van foto’s naar Facebook.

Pixlr
Een continu bijgewerkte browsergebaseerde editor en populaire Lighroomvervanger dankzij niet alleen de functieset, maar ook de gebruiksvriendelijkheid.

Krita
Met een professionele brushengine, kleurenmanagement en layerbeheer is Krita een serieus alternatief voor veel andere beeldverwerkingssoftware. Als bonus kan je binnenkort ook op Android met Krita aan de slag.

Photopea
Als Pixlr een Lighroomvervanger is dan is Photopea hetzelfde voor Photoshop. Het heeft ondersteuning voor het .PSD-formaat en vele andere. Daarnaast is het zeer snel voor iets dat via een browser loopt.

Bonus: camerahardware

Het is weer een fantastisch jaar geweest voor de cameratechniek. Smartphonereleases komen steeds dichter bij de beeldkwaliteit van camera's. De Iphone 11 Pro neemt ondanks de sterke concurrentie van Samsung de leiding in consistente beeldkwaliteit en biedt een duidelijk voordeel als het gaat om de videokwaliteit. Veel creatives zetten hem nu in voor B-roll en soms zelfs voor portfoliofoto's. Met de grotere camera's kunnen ze natuurlijk nog steeds niet concurreren, maar het is verbazingwekkend hoe dicht ze bij elkaar komen.

Tegelijkertijd ziet de industrie een doorlopende beweging van spiegelreflexcamera's naar systeemcamera's, die alleen maar aan het toenemen is met prachtstukken als de Nikon z6, Sony A7R IV en Fujifilm X-T4. Naast een livepreview van de belichting is de markt verder overtuigd door camera’s die lichter, compacter, sneller en beter zijn voor video. Lensfabrikanten zoals Sigma zien dat de markt op de toekomst gericht is en zullen voortaan de nieuwe lenzen vrijwel uitsluitend voor systeemcamera’s ontwikkelen. Het zal niet lang duren voordat spiegelreflexen uit de mainstream zijn verdwenen en dit is zeker iets om te overwegen als je in de markt bent voor nieuwe apparatuur.

De oude garde heeft nog een moment suprême ten tonele gebracht met de Nikon d6 en Canon EOS-1D X Mark III aangezien deze legendarische cameraseries misschien wel voor de laatste keer vechten voor de titel van beste professionele camera. Toch zijn er nog steeds voordelen te behalen bij het fotograferen met spiegelreflex en bedrijven als Canon en Nikon geloven duidelijk dat er in ieder geval op de korte termijn een gezonde markt bestaat voor “flagships” buiten de overgang naar spiegelloze camera’s.


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 15 minuten
    • Leestijd: 15 minutes

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Recommends.