Blog overzicht

De overstap naar PowerDNS

Het internet bestaat uit oneindig veel protocollen, maar een van de belangrijkste is toch wel het DNS-protocol. Dit protocol werkt als het ware als een telefoonboek of register en helpt met het koppelen van een domeinnaam zoals je hem intikt in je browser aan het IP-adres van de server waar de website op draait. We hebben al eens eerder uitgebreid geschreven over wat DNS is en hoe het werkt. Dat artikel lees je hier.

PowerDNS

Bij TransIP hebben we meer dan tien jaar gebruikgemaakt van ons eigen DNS-systeem: TransDNS. Hiermee beheerden we de DNS-informatie van alle domeinnamen die bij ons worden vastgelegd. De TransDNS-software hebben we volledig binnen TransIP ontwikkeld en onderhouden. Maar hoewel we het heel gaaf vonden om een systeem te gebruiken dat helemaal van ons was, bleek het onderhoud en het implementeren van met name nieuwe beveiligingsstandaarden een steeds grotere taak te worden. Omdat de vraag naar de dienst ook steeds groter werd, zijn we op zoek gegaan naar alternatieven.

Na het onderzoeken van mogelijke alternatieven zijn we geland op PowerDNS als onze nieuwe nameserversoftware. PowerDNS is opensourcesoftware die als industriestandaard beschouwd kan worden. Met PowerDNS als backbone voor onze dienst kunnen we de komende jaren onze dienstverlening verder uitbreiden. Met de hoeveelheid klanten die op ons DNS-systeem vertrouwen, is het voor ons namelijk erg belangrijk dat het schaalbaar is en blijft.

De features waar we blij van worden

Niet alleen is PowerDNS heel goed gedocumenteerd, het bevat ook veel nieuwe features die we al geïmplementeerd hebben of kunnen gaan implementeren. Daarnaast is PowerDNS in staat om DNSSEC-signing te doen. Binnen TransDNS waren de mogelijkheden hiertoe beperkt. DNSSEC beschermt een domein door de DNS-informatie te voorzien van een key, waarmee de client kan controleren of de informatie afkomstig is van de echte DNS-server en of er niet geknoeid is met de informatie. Meer lezen over DNSSEC doe je in dit artikel op onze Knowledge Base. Met PowerDNS kunnen we voortaan eenvoudiger de sleutels aanpassen, zodat we veel gemakkelijker over kunnen schakelen op nieuwe algoritmes.

Voor onze klanten gaat de overstap naar PowerDNS zeker voordelen opleveren. Zo voegen we binnenkort ook het Alias-record toe. Daarnaast zijn het opensource-aspect en de levendige community rondom PowerDNS voor ons heel belangrijk. Het betekent ook dat we met het platform mee kunnen blijven groeien en de komende jaren hier de vruchten van blijven plukken.

Heb je vragen over de overstap naar PowerDNS? Stuur ons dan even een berichtje via je controlepaneel.


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 8 minuten

Blog overzicht

Auteur: Stefanie Weber

Houdt er als tech-copywriter van om antwoorden te zoeken op de vraag 'maar, hoe dan?' en dat zo uit te leggen dat zelfs haar moeder het zou snappen. Kan in haar vrije tijd haar handen ook niet stilhouden, dus speelt MMO's of knoeit met verf en kwasten.